Rata inflației în Germania a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Inflația în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când prețurile de consum au înregistrat o creștere în ritm anual de 2,5%, după un avans de 2,9% în ianuarie, ceea ce ar putea alimenta așteptările cu privire la o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Centrale Europene, informează AFP, preluată de Agerpres. Conform unei estimări preliminare publicate zilele trecute de Oficiul federal de statistică din această țară (Destais), indicele prețurilor de consum în prima economie europeană a crescut cu 0,4 puncte procentuale în februarie comparativ cu ianuarie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2021.
Chiar dacă este vorba de date preliminare, aceste cifre arată că tendința de dezinflație continuă în Germania, unde prețurile de consum au înregistrat o creștere medie de 5,9% în 2023.
Pe categorii, prețurile la energie și carburanți au fost mai mici cu 2,4% în luna februarie 2024 comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Alimentele au costat cu 0,9% mai mult decât în luna februarie 2023, ceea ce înseamnă că tendința de creștere s-a moderat, având în vedere că în luna ianuarie a fost înregistrat un salt de 3,8%.
"Salariații beneficiază grație unei creșteri notabile a salariului lor real, ceea ce este important pentru a ajuta o economie să se repună pe roate și la stimularea consumului", a comentat Fritzi Köhler-Geib, economist șef la banca de stat KfW.
Indicele armonizat al prețurilor de consum a încetinit și el în luna februarie până la 2,7%, de la un nivel de 3,1% în luna ianuarie, apropiindu-se de ținta de 2%. De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a rămas stabilă la 3,4% în luna februarie.
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus recent că încetinirea inflației în zona euro va continua, dar a adăugat că atât ea, cât și colegii săi din Consiliul guvernatorilor, trebuie să vadă mai multe dovezi că ritmul de creștere a prețurilor revine în apropiere de nivelul țintă al BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane