Rata inflației în Germania a crescut ușor în luna mai, până la 2,4%
Numărul 22, 5-11 iun. 2024 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în Germania a revenit pe creștere în luna mai, pentru prima dată după șase luni, în principal ca urmare a unui efect de bază ce are legătură cu prețurile la serviciile de transport în comun, însă acest avans nu ar urma să aibă un impact asupra deciziei BCE de a reduce dobânda la începutul lunii iunie, informează AFP, preluată de Agerpres. În luna mai, indicele prețurilor de consum în prima economia europeană a urcat până la 2,4% în ritm anual, de la un nivel de 2,2% în luna aprilie, potrivit cifrelor preliminare publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis). De la o lună la alta, indicele prețurilor de consum în Germania a crescut cu 0,1%.
Prețurile la energie au scăzut cu 1,1% în luna mai a acestui an comparativ cu luna mai a anului trecut. Însă, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 3,9%. Această majorare semnificativă a prețurilor la servicii este principalul factor care a stat la baza creșterii înregistrată pe ansamblu de prețurile de consum în luna mai, în Germania.
Explicația are legătură cu un efect de bază creat de introducerea, în luna mai 2023, a unui abonament de 49 de euro pe lună care permitea deținătorului să călătorească pe toată rețeaua de transport public din Germania.
Indicele armonizat al prețurilor de consum, indicatorul preferat de Banca Centrală Europeană, a crescut cu 2,8% în ritm anual în luna mai, după un avans de 2,4% în luna aprilie, și peste estimările analiștilor care mizau pe creșterea prețurilor de consum cu 2,7% în ritm anual.
Economiștii acordă o atenție deosebită datelor privind inflația din Germania, deoarece Oficiul federal de statistică publică datele privind inflația înainte ca Eurostat să dea publicității cifrele privind inflația în ansamblul zonei euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane