Rata inflației în zona euro a crescut mai rapid decât se estima, din cauza energiei
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Creșterea record a prețului energiei a majorat în februarie rata inflației în zona euro mai mult decât s-a raportat inițial, adăugându-se dificultăților cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, cu un an în urmă, rata inflației în zona euro era de 0,9%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 3,12 puncte procentuale (pp), urmată de prețurile la servicii, care au consemnat o majorare de 1,04 pp, și alimente, care au înregistrat un avans de 0,90 pp.
În Uniunea Europeană, rata anuală a inflației a crescut în februarie până la 6,2%, de la 5,6% în ianuarie. În rândul statelor membre ale UE, cele mai ridicate rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Lituania (14%), Estonia (11,6%) și Cehia (10%), iar cele mai reduse în Malta și Franța (ambele cu 4,2%), Portugalia, Finlanda și Suedia (toate cu 4,4%).
Comparativ cu ianuarie, rata anuală a inflației a scăzut în două state membre și a crescut în 25 țări, inclusiv în România, de la 6,7% până la 7,2%.
În timp ce prețul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, rata inflației va accelera și mai mult în următoarele luni, avertizează analiștii, și s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice