Rata inflației în zona euro crește, ceea ce ar putea determina BCE să amâne reducerea dobânzilor
Numărul 1, 10-16 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la 2,9% în decembrie, comparativ cu 2,4% în noiembrie, iar analiștii se așteaptă să rămână la un nivel ridicat la începutul acestui an, atenuând presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a începe reducerea dobânzilor, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Nivelul anunțat de Eurostat diferă ușor de estimările analiștilor, care mizau pe o rată a inflației de 3%, în urma încheierii unor subvenții guvernamentale.
Ritmul de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări continuă să rămână unul ridicat (6,1% în decembrie, după un avans de 6,9% luna precedentă), urmate de prețurile la servicii (creștere de 4%, stabilă comparativ cu noiembrie) și produse industriale (2,5% în decembrie comparativ cu 2,9% luna precedentă). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 6,7% (după un recul de 11,5% în noiembrie), a opta lună de declin consecutiv.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,4% în decembrie, de la 3,6% în noiembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Ținta BCE este o rată a inflației de 2% spre finalul lui 2025 și o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor. În decembrie, BCE previziona o rată a inflației de 2,6% în trimestrul patru din 2023. Următoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată la 25 ianuarie, iar analiștii nu se așteaptă la modificarea ratei dobânzii.
La ultima ședință de politică monetară, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referință, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se așteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024, pe fondul încetinirii creșterii economice. Unii analiști avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an și jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.
Între timp, economia zonei euro începe să resimtă efectele înăspririi politicii monetare. Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar companiile estimează că o recesiune este din ce în ce mai posibilă. În schimb, economiștii sunt de părere că zona euro va evita la limită un astfel de scenariu printr-o stagnare în trimestrul patru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial