Rata șomajului în Germania a fost, în 2023, una dintre cele mai scăzute de la reunificare
Numărul 1, 10-16 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Numărul șomerilor în Germania a crescut ușor în decembrie, dar sub estimările analiștilor, potrivit datelor oficiale publicate zilele trecute, un semn al dificultăților de pe piața forței de muncă, considerată până acum rezilientă, în pofida mediului economic dificil, transmite Reuters, preluată de Agerpres. De asemenea, rata șomajului în 2023 a fost una din cele mai scăzute de la reunificarea Germaniei (3 octombrie 1990).
Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în decembrie cu 5.000, până la cifra ajustată de 2,703 milioane.
Rata șomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă și populația aptă de muncă, a urcat la 5,9% în decembrie, de la 5,8% în noiembrie. Analiștii se așteptau ca rata șomajului să se mențină la 5,8%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 20.000.
"Piața forței de muncă încă are o evoluție bună dacă ne gândim la dificultățile și incertitudinile cu care ne confruntăm. Uitându-ne la datele de anul trecut, putem vedea că economia slabă a afectat piața muncii, deși în 2023 s-a înregistrat una din cele mai scăzute rate ale șomajului de la reunificarea Germaniei", a afirmat Andrea Nahles, președintele BA.
Numărul șomerilor în Germania a crescut cu 191.000, la 2,6 milioane în 2023, comparativ cu anul precedent.
Cererea de forță de muncă s-a redus semnificativ în semestrul doi din 2022, iar tendința a continuat în 2023. Cu toate acestea, pe termen lung, cererea de forță de muncă rămâne ridicată.
În medie, au fost 761.000 de locuri de muncă vacante anul trecut, cu 84.000 mai puține decât în 2022, a informat Oficiul Federal pentru Muncă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice