Rata șomajului în UE a crescut foarte puțin în luna mai
Telex » Știri 3 iulie 2020
Atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, rata şomajului a crescut foarte puţin în luna mai comparativ cu luna aprilie, potrivit unei estimări publicate de Eurostat, care subliniază, însă, că modul său de calcul nu permite cuantificarea deplină a consecinţelor măsurilor de carantină asupra pieţei muncii, informează AFP, citată de Agerpres. Datele Eurostat arată că rata şomajului în zona euro a crescut în luna mai 2020 până la 7,4%, de la 7,3% în aprilie. Este vorba de o cifră sub estimările analiştilor, care prognozau o creştere a ratei şomajului până la 7,7%.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a urcat la 6,7% în luna mai, de la un nivel de 6,6% în aprilie. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în luna aprilie se înregistrau în Cehia (2,4%) şi Polonia (3%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (14,5%).
În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a crescut de la 4,8% în luna aprilie 2020, până la 5,2% în luna mai 2020.
Această creştere modestă a şomajului se explică şi prin criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul, cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creştere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizaţii de şomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru şomeri nu mai pot fi consideraţi că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. „Această situaţie conduce la discrepanţe între numărul de şomeri înregistrat la oficiile de muncă şi cel măsurat conform definiţiei BIM”, explică Eurostat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național