Rata șomajului în UE a stagnat în februarie
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, rata șomajului a stagnat în februarie comparativ cu luna anterioară, potrivit unei estimări publicate de Eurostat, relatează Agerpres. Potrivit Eurostat, rata șomajului în zona euro a rămas stabilă la 8,3% în luna februarie în timp ce în Uniunea Europeană s-a menținut la 7,5%. Eurostat estimează că 15,953 de milioane de bărbați și femei din UE, dintre care 13,751 milioane din zona euro, nu aveau un loc de muncă în luna februarie a acestui an.
În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale șomajului în luna aprilie se înregistrau în Polonia (3,1%), Cehia (3,2%), Olanda (3,6%), Malta (4,4%), Germania și Ungaria (4,5%), Slovenia (4,9%) și România (5,7%). La polul opus, cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în Spania (16,1%), urmată de Italia (10,2%).
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
În cazul României, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică arată că rata șomajului în formă ajustată sezonier a crescut în februarie cu 0,1 puncte procentuale, la 5,7%, de la 5,6% în luna precedentă. Rata șomajului la femei a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât la bărbați, valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex feminin și 5,6% în cazul celor de sex masculin. Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2021 a fost de 478.000 persoane, în creștere față de luna precedentă (474.000 persoane).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice