Rate-record ale ocupării forței de muncă în UE: 235,4 milioane de persoane angajate, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată
Numărul 39, 17-23 oct. 2017 » Lumea în care trăim
Cota-parte a șomajului de lungă durată din șomajul total este, în continuare, ridicată – aproximativ 45%
Tendința de intensificare a ocupării forței de muncă și a creșterii economice se menține în UE, potrivit celui mai recent raport trimestrial privind ocuparea. Datele arată că ocuparea forței de muncă în UE a continuat să crească într-un ritm constant și în aproape toate statele membre. Ocuparea forței de muncă a crescut cu 1,5% în UE și cu 1,6% în zona euro în al doilea trimestru al anului 2017 în comparație cu aceeași perioadă din 2016. Față de anul trecut, în UE numărul de angajați a crescut cu 3,5 milioane de persoane, iar în zona euro, cu 2,4 milioane de persoane. Aceasta înseamnă că, în prezent, în UE sunt angajate 235,4 milioane de persoane. Acesta este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. În comparație cu cel de-al treilea trimestru al anului 2014, aceasta corespunde la 8 milioane de angajați suplimentari în UE și la 5,6 milioane de angajați suplimentari în zona euro. De creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în UE din ultimii patru ani a beneficiat, în special, generația mai tânără. Deși șomajul în rândul tineretului este încă prea ridicat în UE, rata a scăzut în mod constant și mai rapid decât șomajul în ansamblul populației: în prezent, se situează la 16,9%, coborând la un nivel mai scăzut decât în 2008.
Buletinul trimestrial arată, de asemenea, că economia UE își continuă extinderea în toate statele membre, cu o creștere economică de 2,4% în UE și de 2,3% în zona euro în cursul anului trecut. „Acest fapt se traduce, de asemenea, printr-o îmbunătățire a situației financiare a gospodăriilor din UE, cu venituri mai mari provenite din muncă, în timp ce creșterea beneficiilor sociale a înregistrat o stagnare. Aproape toate statele membre au continuat să înregistreze o creștere a veniturilor gospodăriilor între primul trimestru al anului 2016 și primul trimestru al anului 2017”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Potrivit CE, situația sănătoasă a economiei europene este confirmată de următorii indicatori privind piața forței de muncă:
● Rata șomajului în UE și în zona euro a continuat să scadă în mod constant începând de la jumătatea anului 2013 în aproape toate statele membre. În august 2017, aceasta a scăzut la 7,6% în UE și la 9,1% în zona euro, o reducere anuală de 0,9 puncte procentuale în ambele cazuri. Rata înregistrată în august 2017 a fost cea mai scăzută în UE din noiembrie 2008 până în prezent.
● Rata șomajului de lungă durată, care a fost în scădere timp de trei ani, s-a diminuat cu încă 0,5 puncte procentuale în anul precedent primului trimestru al anului 2017. Șomajul de lungă durată este în scădere în aproape toate statele membre, însă cota-parte a șomajului de lungă durată din șomajul total este în continuare ridicată, de aproximativ 45%.
● Numărul de angajați cu contracte permanente a crescut cu 1,4% în anul precedent primului trimestru al anului 2017. Aceasta înseamnă o creștere de 2,2 milioane de angajați, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât creșterea numărului de contracte temporare (500.000, creștere anuală de 1,5%).
Buletinul trimestrial privind evoluția forței de muncă și a situației sociale în Europa oferă o vedere de ansamblu a recentelor evoluții sociale și de pe piața muncii din UE. Acesta examinează schimbările pe termen scurt ale PIB și tendințele ocupării forței de muncă.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane