Rațional și emoțional
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » La început a fost cuvântul...
Totdeauna, ideile valoroase, în special cele promovate de mass-media, își pierd din substanță, din efecte, dacă sunt exprimate deficitar sub aspect lingvistico-logic. O atestă, între multe exemple, afirmația unui participant la o dezbatere televizată: „Succesul în afaceri este condiționat de mulți factori, mai ales de cei psihologici și emoționali”. În acest caz, constatăm încălcarea evidentă a raportului dintre parte și întreg, cunoscut fiind că emoțiile sunt un fenomen intrinsec de natură psihologică.
O eroare asemănătoare a „comis” un editorialist din presa tipărită: „Raționalitatea economică constituie o rezultantă a percepției corecte și exacte a realităților, precum și a diminuării capacității subiective de reacție la semnalele transmise de evenimentele din jur”. Aici avem de-a face cu un cumul de greșeli, inclusiv stufoșenia frazei și „strecurarea” unei cacofonii, dar mai important este de sesizat că o „percepție” corectă nu poate fi... „inexactă”. Apoi, care ar fi diferența dintre „realități” și „evenimentele din jur”? Și între „evenimente” și „realități”? Totodată, „percepția” nu poate fi, în nicio împrejurare, un element „obiectiv”.
Consemnăm și o frază rostită de un reporter de radio: „Este onest și cinstit să se recunoască, în spațiul academic și cel public, caracterul insuficient al experiențelor inedite, ca premiere în domeniul de specialitate al fiecăruia”. Și în această frază întâlnim formulări greoaie, însă, erorile mai grave constau în ignorarea faptului că „spațiul public” include și „spațiul academic”, după cum orice fapt înregistrat „în premieră” este necondiționat și... „inedit”. Chiar dacă asemenea derapaje nu sunt semnalate în această rubrică „în premieră”, revenirea asupra lor (impusă – cum s-a văzut – de „realități”) reprezintă, incontestabil, un apel la „raționalitate”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane