Răzvan Ionescu (Imobiliare.ro): Ne confruntăm în București cu o creștere dramatică a cererii de locuințe noi; livrările au scăzut mult
Telex » Știri 18 iunie, 9:44
O cerere ridicată de locuințe noi se înregistrează în București, în condițiile în care livrările au scăzut mult după restrângerea acordării autorizațiilor și condiționarea lor de PUZ-uri, a afirmat, la un eveniment de specialitate, Răzvan Ionescu, CCO, Imobiliare.ro, citat de Agerpres. "Ne confruntăm în București cu o creștere chiar dramatică a cererii de locuințe noi, în condițiile în care livrările de locuințe noi au scăzut mult. (...) Pe zona de ofertă avem o scădere la nivel național de 7%, o situație ceva mai dramatică în București, minus 17% pe total - și minus 15% la locuințe noi. Dacă punem asta în corespondență cu o creștere a cererii de 22% pe locuințe noi, vă dați seama ce presiune avem la momentul acesta pe prețul locuințelor noi în București. Restrângerea acordării autorizațiilor și condiționarea lor de PUZ-uri (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) i-a făcut pe marii investitori, în loc să investească în proiecte mari în care să livreze zeci, mii de apartamente, să se orienteze în special pe proiecte mici, sub 3.000 mp, să le fărâmițeze. Și, atunci, nouă ne arată că numărul de autorizații a crescut, însă, în realitate, volumul de locuințe aferente acestor autorizații a scăzut", a spus Ionescu, la ce-a de-a IV-a ediție a evenimentului "Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale".
Totodată, reprezentantul Imobiliare.ro a adăugat că, deși nivelul PIB-ului pe cap de locuitor în București este comparabil probabil cu capitalele de lângă țara noastră, prețurile pe care le avem la metru pătrat la locuințe sunt încă la jumătate.
"S-a dat exemplu de multe ori că românii sunt proprietari în proporție de 95% în comparație cu o medie europeană de 69% și, de exemplu, Germania, 53%. România, față de aceste țări, are un grad de ruralizare mult mai mare și, în special în mediul rural, numărul de oameni care stau într-o gospodărie este mult mai mare decât în Vest. Deși vrem să fim proprietari, facem sacrificii de a sta cu toții în aceeași proprietate", a susținut acesta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial