Real și imaginar
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » La început a fost cuvântul...
În condițiile actuale, presa din țara noastră urmărește, cu o mai mare determinare, comparativ cu perioadele precedente, receptarea corectă a fenomenelor economico-sociale cu care ne confruntăm. Nu totdeauna, însă, acest efort meritoriu este însoțit de grija necesară pentru abordări lingvistice și logice adecvate. Așa, de exemplu, într-un editorial al unei reviste se afirma că „majorarea prețurilor pentru energie, simultan cu creșterea inflației, provoacă mari dificultăți populației”. În afară de exprimarea cu iz pleonastic „creșterea inflației” (întrucât însăși noțiunea de „inflație” indică o „creștere”), se cere remarcat că „majorarea prețurilor pentru energie” este o componentă a „inflației” și, deci, nu avem de-a face cu două elemente diferite, așa cum lasă să se înțeleagă conjuncția „și”.
Erori asemănătoare s-au consemnat și într-o emisiune radiofonică prin următoarea frază: „Principalul cap de afiș al dezbaterii l-a constituit analiza dublată de o investigație aprofundată a situației respectivei firme”. Când este vorba despre „un cap de afiș”, se subînțelege, fără dubii, că există un singur element „principal”. Apoi, orice analiză este echivalentă cu o „investigație”, noțiunile fiind, pe fond, similare.
Necesitatea luării în considerare a realităților, de delimitare a acestora de percepții eronate, a fost formulată astfel într-o emisiune TV: „Ilustrarea și exemplificarea unor cazuri tipice au permis desprinderea din imaginar a unor fapte reale”. Care ar fi deosebirea dintre „ilustrare” și „exemplificare”? Niciuna. În ceea ce ne privește, considerăm că am „ilustrat” modul în care diferite greșeli de exprimare alterează comunicarea publică, pe care ne-o dorim cu toții „exemplară”, inclusiv sub aspect gramatical și logic. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane