Recensământul populației și locuințelor începe anul viitor; momentul de referință al acțiunii va fi ora „0” din ziua de 1 decembrie 2021
Telex » Știri 24 mai 2021
În Monitorul Oficial nr. 530 din 21 mai 2021 a fost publicată OUG nr. 39/2021 pentru modificarea OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021. La adoptarea actului normativ s-a ținut cont, între altele, de faptul că prelungirea succesivă a stării de alertă pe teritoriul României pe fondul evoluției ascendente a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 a impus mutarea/decalarea colectării datelor pentru recensământul general agricol într-un anotimp prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis ca măsură de prevenție a răspândirii virusului și protejare a populației, respectiv în perioada mai-iulie 2021, ceea ce a determinat, implicit, mutarea/decalarea termenelor pentru colectarea datelor și pentru recensământul populației și locuințelor (RPL2021), respectiv în perioada februarie - iulie 2022, precum și mutarea momentului de referință al RPL2021 la data de 1 decembrie 2021 în loc de 1 mai 2021. De asemenea, România a informat Comisia Europeană - Eurostat despre data de referință a RPL 2021 la 1 decembrie 2021, în conformitate cu Hotărârea Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor nr. 1 din 4 noiembrie 2020 prin care s-a stabilit: ▪ revizuirea calendarului de pregătire și efectuare a RPL 2021, colectarea datelor mutându-se în perioada februarie-iulie 2022, în loc de iulie-noiembrie 2021; ▪ modificarea, printr-un act normativ, a momentului de referință al RPL2021 la 1 decembrie 2021, în loc de 1 mai 2021; ▪ efectuarea actualizării termenelor activităților și subactivităților din cadrul Programului general de organizare și efectuare a RPL 2021; ▪ realizarea actualizării bugetului pentru activitățile decalate.
Astfel, OUG nr. 39/2021prevede, între altele, că momentul de referință al RPL 2021 este ora „0” din ziua de 1 decembrie 2021.
De asemenea, potrivit actului normativ, baza de date pentru RPL2021 cu date pentru clădiri și locuințe se realizează până la 31 ianuarie 2022. În perioada februarie-iulie 2022 se desfășoară, etapizat, recenzarea populației și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfășurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a CCRPL2021.
În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare a recensământului identificate în surse administrative. În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri - autorecenzarea online. În intervalul mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.
În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor și locuințelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.
În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută.
Pentru verificarea calității informațiilor înregistrate la recensământ se organizează o cercetare statistică post-recensământ în perioada iulie-august 2022; aceasta se efectuează cu recenzori selectați în acest scop.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane