Recepții parțiale pentru lucrări de infrastructură a transporturilor
Numărul 36, 18-24 sept. 2018 » Curier legislativ
Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Transporturilor, o ordonanță de urgență care modifică și completează acte normative din domeniul construcțiilor ce reglementează recepțiile lucrărilor. Astfel, se vor putea da în circulație sectoare, loturi, secțiuni sau obiecte de lucrări incluse în autorizația de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuție diferite, dacă acestea pot fi utilizate separat, conform destinației lor.
Noul act normativ vizează crearea unui cadru legal pentru proiectele de infrastructură de transport care acoperă toate categoriile de lucrări specifice, precum și eliminarea blocajelor în implementarea proiectelor și accelerarea punerii în funcțiune a obiectivelor de investiții, inclusiv pe loturi/secțiuni/sectoare/părți/obiecte din cuprinsul autorizației de construire, înainte de finalizarea tuturor lucrărilor din contract. Se au în vedere, de asemenea, reducerea riscurilor financiare asociate implementării proiectelor de investiții în infrastructura națională de transport și accelerarea conectării rețelei naționale de transport rutier și feroviar la rețeaua trans-europeană de transport. Totodată, vor fi îmbunătățite condițiile de siguranță a circulației, iar nivelul de poluare a mediului înconjurător va fi diminuat.
Potrivit prevederilor de până acum, lucrările de construcții autorizate se considerau finalizate dacă erau realizate toate elementele prevăzute în autorizația de construire și dacă s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor. Astfel, era imposibilă recepționarea pe loturi, secțiuni, sectoare sau obiecte de lucrări incluse în autorizația de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuție diferite, care fac parte din proiecte complexe pentru care s-a emis o singură autorizație de construire, în situația în care acestea pot fi utilizate separat, conform destinației lor. (Al.R.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane