Recolta de porumb a UE va scădea din cauza secetei din România, unde producția va coborî cu 30%
Telex » Știri 26 august, 9:28
Uniunea Europeană se îndreaptă spre o recoltă mai mică de porumb în acest an, după ce seceta și canicula au devastat culturile din România, fapt care a contracarat impulsul dat de ploile ce au căzut în vestul continentului, susțin analiștii intervievați de Reuters, relatează Agerpres. O producție mai mică ar putea face din blocul comunitar, care este deja un importator net de porumb, și mai dependent de furnizori externi în acest sezon, în special în condițiile în care UE se așteaptă să recolteze cantități mai mici de grâu și orz, care pot fi utilizate ca nutreț pentru animale, la fel ca porumbul.
Organismele de prognoză și-au revizuit semnificativ estimările referitoare la recolta de porumb a UE, până la 60 - 61 milioane de tone, sub recolta de anul trecut, care s-a situat la 63 milioane de tone, dar peste recolta de 53 de milioane de tone din 2022, când Europa a fost lovită de o secetă extinsă.
"Situația în estul Europei este una foarte gravă, la fel ca în urmă cu doi ani. Vestul Europei este în regulă, iar asta va salva situația comparativ cu 2022", a declarat Maxence Devillers, analist la Argus.
România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, a fost lovită de numeroase valuri de secetă și caniculă, care au afectat și culturile de porumb din Ucraina și Rusia.
Unii analiști se așteaptă ca recolta de porumb a României să scadă cu aproximativ 30% față de cea de aproape 11 milioane de tone înregistrată anul trecut, iar analiștii de la Argus mizează pe o producție de 7,5 milioane de tone în acest an, în timp ce firma românească AgroBrane ia în calcul o producție de 7,7 milioane de tone.
"Este o provocare să cultivi porumb într-un cuptor", a spus Gabriel Razi, de la firma AgroBrane, menționând faptul că în luna iulie culturile de porumb s-au confruntat cu temperaturi de 40 de grade Celsius. "Este unul din cele mai dificile sezoane cu care s-au confruntat fermierii români", a adăugat Gabriel Razi, la un webinar organizat de Trend&Hedge Club.
În schimb, în Franța, nivelul de umiditate favorabil oferă condiții mai bune. În plus, creșterea suprafețelor însămânțate cu porumb ar putea permite Franței să înregistreze o recoltă mai bună în acest an comparativ cu cea de anul trecut.
"În Franța, situația este amestecată, dar producția ar trebui să fie bună", a estimat Maxence Devillers, care mizează pe o recoltă de peste 14 milioane de tone, cu puțin peste estimările inițiale ale Ministerului francez al Agriculturii.
Ploile abundente ar putea duce la randamente mai mari și în alte părți ale Europei, de pildă în Polonia, însă reducerea suprafețelor însămânțate cu porumb ar putea duce la o producție mai mică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice