Cum să compensați pierderile salariale după noile schimbări fiscale cu tichele de masă Edenred
Recomandări ANPC de Sărbători: produsele din carne trebuie achiziționate numai din locuri autorizate

Recomandări ANPC de Sărbători: produsele din carne trebuie achiziționate numai din locuri autorizate

Telex » Știri 20 decembrie 2024  

Produsele din carne trebuie achiziționate numai din locuri autorizate, în caz contrar, comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiții optime de transport, de depozitare și comercializare, au afirmat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), într-un comunicat citat de Agerpres. Totodată, comerciantul nu poate elibera bon de casă, cu care să poată fi justificată tranzacția, atunci când cumpărătorul reclamă calitatea produsului respectiv.

„Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât și pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esențial să verificați cu atenție eticheta, să observați aspectul și mirosul produselor și să refuzați orice preparat care ridică suspiciuni privind prospețimea sau conformitatea. De asemenea, vă încurajăm să cumpărați exclusiv din locații autorizate și să solicitați bonul fiscal, un document esențial în cazul în care doriți să reclamați un produs neconform. Siguranța alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătății dumneavoastră”, a afirmat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Reprezentanții ANPC fac o serie de recomandări, utile în luna decembrie, fiind momentul de vârf comercial la achiziția cărnii și a produselor din carne.

„Acordați o atenție deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor și solicitați vânzătorului, când cumpărati carne și preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanță, a aspectului și mirosului acestora. Solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziția și, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilității minimale”, sunt o parte dintre recomandările autorității.

Totodată, ANPC recomandă consumatorilor să refuze produsele care prezintă culoare și miros modificate, suprafețe oxidate și, implicit, aspect de vechi.

„Refuzați preparatele din carne care prezintă aspect de «produs congelat supus decongelării», produs ale cărui proprietăți, prezintă cu certitudine, modificări față de cele ale unuia pentru care s-au respectat condițiile de depozitare impuse de producători. Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare. Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită”, notează Autoritatea.

Conform recomandărilor, la cumpărarea produselor alimentare și, implicit, a produselor din carne, consumatorii trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranța unui produs.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.