Record de producție energetică din surse eoliene
Numărul 6, 21-27 februarie 2017 » Eveniment
Un comunicat recent al companiei care deține cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, cel situat în zona Cogealac-Fântânele (județul Constanța), informează că în perioada de cod portocaliu de viscol și ninsori de la mijlocul lunii ianuarie 2017 s-au furnizat 39.000 MWh, ceea ce echivalează cu 15% din consumul național în respectiva perioadă.
Comunicatul la care ne referim conține multe date de ordin tehnic, centrate pe modul în care funcționează sistemul optimizat pentru nu mai puțin de 240 de turbine cu o capacitate totală de 600 MW. Bineînțeles, aceste elemente prezintă o importanță deosebită, dar dincolo de ele se conturează o temă mult mai cuprinzătoare, cea a rațiunii unui efort investițional care vizează deopotrivă promovarea de soluții alternative în energetică și luarea în considerare a unor situații care nu pot fi prevăzute cu exactitate în timp și spațiu.
Pentru Parcul eolian de la Cogealac-Fântânele s-au investit peste 1,1 miliarde de euro. În 2012, când s-au finalizat lucrările, condițiile meteorologice nu au fost dintre cele mai favorabile, ceea ce a provocat controverse pe tema necesității unei asemenea investiții. De atunci, în mai multe împrejurări, energia produsă de turbinele eoliene din Parcul Cogealac-Fântânele s-a dovedit benefică sub multiple aspecte: a completat semnificativ cantitatea de energie solicitată de populație și de economia națională, a permis să nu se recurgă la energia furnizată de termocentrală, care ridică foarte mult costurile și, implicit, prețurile, a valorificat o investiție importantă care nu poluează și nici nu impune folosirea unui personal numeros.
Recordul despre care relatăm s-a constituit, astfel, într-o pledoarie convingătoare în favoarea promovării, pe o scară cât mai largă, a energiei din surse regenerabile, așa-numita „energie verde”. Spiritul vizionar materializat în Parcul eolian de la Cogealac-Fântânele, precum și în alte asemenea investiții din țară, dar de dimensiuni mai mici, se dovedește a reprezenta, și pentru alte domenii de activitate, un exemplu demn de urmat, fie că este vorba despre proiecte de amploare, fie despre cel mai modest plan de afaceri. Identificăm aici spirit de prevedere, anticipări strategice, fructificarea oportunităților. Astfel, distanța dintre imprevizibil și certitudine se scurtează prin cutezanță antreprenorială, ceea ce înseamnă, înainte de toate, asumarea riscului simultan cu adoptarea de soluții pentru diminuarea acestuia.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național