Record la BVB în 2022: Valoarea totală de tranzacționare a depășit în premieră 24 miliarde lei
Telex » Știri 18 ianuarie 2023
Bursa de Valori București (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare înregistrată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, conform unui raport al Bursei, citat de Agerpres. "Anul 2022 a fost un adevărat carusel pentru piețele de capital internaționale, care au fost marcate de volatilitate accentuată. După o perioadă foarte lungă caracterizată prin politici monetare relaxate, presiunile inflaționiste au determinat demararea unui ciclu de creștere agresivă a dobânzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil în 2022 este faptul că rundele de finanțare prin piața de capital au continuat, chiar dacă într-un ritm mai lent, fiind dovezi clare că ne îndeplinim cu eficiență rolul de pilon esențial pentru finanțarea economiei. Este edificator că, în acest sens, 42 de runde de finanțare în valoare totală de 1,9 miliarde euro au fost deja derulate prin sistemele bursei într-un singur an. Statul român este cel mai important partener al bursei, iar emisiunile periodice Fidelis au adus populația mult mai aproape de fenomenul bursier. Tot în 2022, BVB s-a alăturat eforturilor Autorității de Supraveghere Financiară și Ministerului Finanțelor Publice de a lansa strategia națională de dezvoltare a pieței de capital. Avem un dialog excelent cu autoritățile statului pentru a dezvolta piața de capital în beneficiul României", a declarat Radu Hanga, președintele BVB.
Conform raportului, piața de capital din România a reușit să atingă noi recorduri pe trei paliere de lichiditate după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini, înregistrând noi maxime la nivelul valorii totale de tranzacționare, lichidității medii zilnice și numărului de tranzacții.
Astfel, Bursa de Valori București (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare realizată pe toate piețele, cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021, când această valoare era de 21,6 miliarde lei. Pe segmentul de acțiuni, anul trecut au fost realizate tranzacții totale de aproape 13,5 miliarde lei.
"Anul 2022 a demonstrat fără echivoc că parametrii de lichiditate ai bursei au atins niveluri record, doborând maximele atinse în anul precedent. Este important să notăm că într-un an complicat pentru toate piețele de capital, la bursa românească am avut recorduri pe trei paliere de lichiditate: tranzacții totale record de 24 miliarde lei, lichiditate medie zilnică de aproape 100 milioane lei și aproape 1,7 milioane tranzacții. Demersurile noastre pentru îmbunătățirea semnificativă a lichidității, mai ales pe zona de acțiuni, vor continua într-un mod susținut, eforturile din ultimii ani pentru eficientizarea pieței fiind reflectate și prin evoluția acțiunii BVB, care anul trecut a înregistrat cea mai bună performanță din indicele BET, cu o creștere de aproape 40%, luând în calcul doar aprecierea prețului. Dacă ținem cont și de dividende, atunci randamentul este de peste 42%", a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
În 2022, la BVB au avut loc 251 de ședințe de tranzacționare, iar acest lucru s-a tradus printr-o lichiditate medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) de 95,6 milioane lei. Este un nou record stabilit la BVB pentru acest indicator de lichiditate, unde creșterea a fost de 11% comparativ cu 2021.
Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. Comparativ cu anul 2021, când au fost realizate 1,53 milioane de tranzacții cumulat pe PR și SMT, creșterea a fost de peste 9%.
Toate aceste rezultate au fost obținute într-un context regional și internațional dificil marcat, în principal, de războiul din Ucraina, creșterea dobânzilor de politică monetară, ratele de două cifre ale inflației și persistența fenomenului inflaționist, creșterea prețurilor energiei, precum și perturbarea lanțurilor de aprovizionare. Acești factori au afectat toate piețele de capital internaționale și, într-un astfel de context regional și internațional dificil, toți indicii BVB au încheiat pe minus anul 2022, însă cu o depreciere sub nivelul afișat de S&P500 în SUA sau STOXX600 în UE. Concret, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a înregistrat la finalul anului trecut o scădere de 10,7%, până la un nivel de 11.663 puncte. Indicele BET-TR, care ține cont și de randamentul dividendelor, a scăzut cu aproape 1,9% și a ajuns la 22.686 puncte. Prin comparație, indicele european STOXX600 a scăzut anul trecut cu 12,9%, în timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.Într-un astfel de context, în 2022, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanțare, mai mult de jumătate din recordul anului 2021. Valoarea totală a rundelor de finanțare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximumul din 2021, de 2 miliarde euro. În ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finanțare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de acțiuni și 111 emisiuni de obligațiuni.
Tot anul trecut, la finalul trimestrului 3, numărul investitorilor a ajuns la peste 128.000, maxim absolut pentru piața de capital românească. Prin comparație, datele Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) arată că la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 56% realizată în primele 9 luni din 2022 comparativ cu valoarea de la finalul anului 2021 și o creștere de 137% comparativ cu numărul din urmă cu doar patru ani.
"Privind spre viitorul apropiat, considerăm că trendul listărilor va continua în acest an și avem semnale clare că noi companii românești și din regiune se pregătesc să vină la cota bursei. Listările anunțate ale Hidroelectrica și Salrom, aprobate de Statul Român și unde Fondul Proprietatea va fi cel care vinde din participațiile sale, pot fi un catalizator pentru accelerarea ritmului listărilor la BVB, pentru că vor atrage și mai multă atenție din partea investitorilor și pentru că vor crește șansele în ceea ce privește promovarea României de către furnizorul global de indici MSCI la statutul de piață emergentă. Suntem încrezători că tot mai mulți români vor accesa oportunitățile oferite de piața de capital și că tot mai multe companii vor alege să beneficieze de avantajele listării la bursă", a precizat Radu Hanga.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial