Redresarea economiei zonei euro, afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului
Telex » Știri 6 ianuarie 2022
Redresarea economiei zonei euro a pierdut din avânt în decembrie, răspândirea variantei Omicron a coronavirusului afectând evoluția sectorului serviciilor, dominant în blocul comunitar, și s-ar putea deteriora și mai mult dacă sunt impuse restricții mai dure, arată datele publicate de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Extinderea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului la finalul lui 2021 a determinat guvernele să reimpună restricții, în special în Germania, cea mai mare economie din Europa.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 53,3 puncte în decembrie, de la 54,4 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai redus nivel începând din martie 2020.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. „Datele Markit confirmă faptul că economia zonei euro a încheiat 2021 într-o stare de slăbiciune. Redresarea a pierdut din avânt la finalul anului, dar încă are să înregistreze creștere”, a apreciat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.
Restricțiile au afectat sectorul serviciilor în Germania, iar temerile privind răspândirea variantei Omicron a coronavirusului înrăutățesc perspectivele pentru ianuarie, în timp ce în Franța activitatea economică a fost sub estimările inițiale din cauza pandemiei. Cu toate acestea, încrederea consumatorilor în Franța, a doua mare economie a zonei euro, s-a îmbunătățit luna trecută.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice