Redresarea economiei zonei euro, afectată de scăderea din sectorul serviciilor
Telex » Știri 24 septembrie 2020
Afacerile din zona euro au stagnat luna aceasta, punând sub semnul întrebării redresarea economiei, după ce noile restricţii impuse în urma creşterii numărului de infecţii au afectat sectorul serviciilor, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicatorul PMI flash composite pentru zona euro calculat de IHS Markit a scăzut la 50,1 puncte în septembrie, de la 51,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un nivel de 51,7 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. „Trebuie să tragem un semnal de alarmă privind ritmul redresării, într-un moment în care numărul noilor cazuri de COVID-19 este în creştere. Pentru guverne şi pentru BCE va fi un apel de trezire, dacă aveau nevoie de unul”, a apreciat Bert Colijn de la ING.
Indicatorul PMI pentru sectorul serviciilor a scăzut la 47,6 puncte în septembrie, de la 50,5 puncte luna precedentă, mult sub estimările analiştilor, de 50,5 puncte. În schimb, activitatea fabricilor din zona euro a avut o evoluţie mult mai bună, indicatorul PMI a urcat la 53,7 puncte în septembrie, de la 51,7 puncte luna precedentă, cel mai ridicat nivel din mai mult de doi ani. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un nivel de 51,9 puncte.
Luna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în teritoriul negativ până anul viitor.
BCE se aşteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să se contracte anul acesta cu 8%, faţă de un declin de 8,7% previzionat în iunie. În 2021, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 5%, faţă de un avans de 5,2% estimat anterior.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile