Redresarea, energia, clima și securitatea vor fi examinate în curând de Curtea de Conturi Europeană
Telex » Știri 9 noiembrie 2022
Curtea de Conturi Europeană a publicat programul său de activitate pentru 2023 și perioada ulterioară, enumerând prioritățile sale de audit pentru viitorul apropiat, care vor acoperi o gamă largă de subiecte, reflectând principalele provocări și preocupările majore ale UE în răspunsul său la crizele multiple cu care se confruntă.
Curtea va continua să verifice dacă UE folosește în mod adecvat banii contribuabililor pentru a obține rezultatele scontate.
Programul de activitate 2023+ al Curții conține o listă de 82 de subiecte legate de domenii strategice prioritare. De exemplu, 12 audituri acoperă suma de 800 de miliarde de euro aferentă pachetului de redresare în urma pandemiei NextGenerationEU, cu accent în principal pe Mecanismul de redresare și reziliență. În domeniul "schimbări climatice, mediu și resurse naturale", programul de activitate enumeră 21 de audituri, inclusiv privind securitatea energetică, poluarea, transportul animalelor și producția alimentară durabilă. Curtea va analiza, de asemenea, acțiunea externă a UE, cum ar fi ajutorul pentru refugiați, mobilitatea militară și politica externă și de securitate comună.
"Fiecare cetățean din UE și din statele membre ale acesteia se confruntă cu efectele unor crize multiple: pandemia globală, schimbările climatice rapide și, mai recent, o criză masivă de energie, de securitate și de migrație cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În consecință, Curtea, în calitatea sa de auditor independent al UE, va verifica dacă fondurile UE au fost bine cheltuite pentru a contribui la depășirea efectelor acestor crize multiple", a declarat președintele Curții de Conturi Europene, Tony Murphy.
Auditorii vor examina, de asemenea, chestiuni esențiale pentru competitivitatea economiei UE, cum ar fi producția de baterii, investițiile în inteligența artificială și promovarea transportului de hidrogen. În domeniul politicilor fiscal-bugetare, o atenție deosebită va fi acordată supravegherii bancare în UE, concurenței fiscale la nivelul UE și performanței Fondului european pentru investiții strategice. Multe alte subiecte relevante legate de UE vor fi, de asemenea, acoperite, de la transparența activităților de lobby în procesul decizional al UE și statul de drept până la siguranța rutieră și digitalizarea asistenței medicale. În sfârșit, trei audituri vor fi consacrate combaterii fraudei: acțiunile întreprinse de UE pentru abordarea conflictelor de interese, strategia antifraudă a UE și măsurile adoptate de UE împotriva fraudei în materie de TVA la import.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile