Regenerabilele au fost principala sursă a producției de energie în UE
Numărul 13, 5-11 apr. 2023 » Lumea în care trăim
Producția de energie în Uniunea Europeană este repartizată pe diferite surse de energie precum combustibili solizi, gaze naturale, țiței, energie nucleară și energie regenerabilă cum ar fi biomasa, hidro, solară și eoliană, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2021, sursa care a contribuit cel mai mult la producția de energie primară a UE a fost energia regenerabilă (41% din totalul producției de energie în Uniunea Europeană). Această tendință se înregistrează din 2016, când regenerabilele au depășit pentru prima dată energia nucleară.
A doua sursă este energia nucleară (31%), urmată de combustibilii solizi (18%), gazele naturale (6%), țiței (3%) și altele (0,2%).
În cazul României, principalele surse de energie în 2021 au fost gazele naturale (32,3%), energia regenerabilă (26,7%), combustibilii solizi (14,5%), țițeiul (14,1%) și energia nucleară (12,5%).
În 2021, energia regenerabilă a fost sursa exclusivă a producției de energie primară în Malta (cu alte cuvinte, țara nu a produs alt tip de energie). Regenerabilele au reprezentat de asemenea principala sursă în câteva state membre ale UE, cu ponderi de peste 95% în Letonia (aproape de 100%), Portugalia (98%) și Cipru (96%).
Combustibilii solizi au reprezentat principala sursă de energie produsă în Polonia (72%), Estonia (56%) și Cehia (45%), în timp ce gazele naturale au avut cea mai mare pondere în Țările de Jos (58%) și Irlanda (42%; principala sa sursă de producere a energiei au fost regenerabilele și biocombustibilii, cu 49%). Țițeiul a avut cea mai importantă pondere în Danemarca (35%; principala sa sursă de producere a energiei au fost regenerabilele și biocombustibilii, cu 48%).
În țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), energia regenerabilă a reprezentat 100% din producția de energie primară în Islanda, și doar 7% în Norvegia (unde cele mai mari ponderi le-au avut gazele naturale (47%) și petrolul (45%). În 2021, producția de energie corespundea unu procentaj de 42% din consumul de energie, ceea ce obligă UE la importuri din țări terțe.
În 2021, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv țițeiul, care este principalul component), care au fost responsabile pentru aproape două treimi din importurile de energie ale blocului comunitar (64%), urmate de gazele naturale (25%) și combustibilii fosili solizi (6%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice