Regimul contabil și fiscal al dividendelor în anul 2023
Numărul 9, 8-14 mar. 2023 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 vine cu o serie de noutăți în ce privește tratamentul fiscal al dividendelor. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de impozit pe dividende se majorează de la 5 la 8% pentru dividendele plătite către alte persoane juridice și către persoane fizice rezidente/nerezidente, precum și fondurilor de pensii administrate privat și fondurilor de pensii facultative. Ca element de noutate, OG nr. 16/2022 aduce o serie de clarificări privind condițiile care trebuie îndeplinite în vederea aplicării scutirii plăților de dividende efectuate de către o persoană juridică română către alta, cu referire la forma de organizare și la aplicarea impozitului pe profit sau a unui alt impozit care se substituie acestuia, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări.
Pe lângă mărirea cotei de impozitare, OG nr. 16/2022 aduce schimbări și în ce privește regulile contribuției la sănătate pentru veniturile din dividende. Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023, obligația de plată a contribuției la sănătate pentru dividendele ridicate de persoanele fizice apare de la plafonul de șase salarii minime încolo, față de plafonul 12 salarii din anul precedent. În timp ce impozitul pe dividende se aplică în funcție de anul distribuirii lor, CASS se aplică ținând cont de data încasării efective a acestora.
Dacă dividendele au fost distribuite în cursul anului 2022, dar sunt achitate în 2023, cota de impozitare se păstrează la 5%, dar CASS se încadrează la regulile din anul ridicării acestora. Distribuirea dividendelor se poate face anual, după aprobarea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare. Legea nr. 370/2022 clarifică faptul că, în situația în care societatea a decis să distribuie dividende în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, se păstrează cota de impozitare de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit reglementărilor legale.
Clasificare JEL: M41, K34
Articolul complet este disponibil în numărul 1/2023 al CECCAR Business Review.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național