Regula și excepția
Numărul 16-17, 26 apr. - 9 mai 2023 » La început a fost cuvântul...
Comentariile și analizele din mass-media pe teme economico-sociale ar avea mult de câștigat dacă, în toate cazurile, s-ar respecta riguros regulile lingvistico-logice. Bunăoară, într-un editorial s-a afirmat că „în procesul decizional sunt puține și rare excepțiile care se definesc printr-o viziune strategică pe termen lung”. Păi, dacă avem de-a face cu „excepții”, însăși această noțiune indică „puținătatea” și „raritatea” unui fapt, unui proces, unui comportament etc.; apoi, prin însăși natura lor, „strategiile” privesc, fără „excepții”, termenele „lungi”. Din acest motiv, ele sunt numite, de regulă, „vizionare”. Și aceasta pentru că „viziunea” este o imagine cât mai cuprinzătoare asupra viitorului.
Erori asemănătoare a „comis” și autorul unui reportaj radiofonic, atunci când a spus că „abaterile de la regula generală trebuie să constituie excepții în acțiunile manageriale anticriză”. Or, tocmai „abaterea” de la „regulile generale” este una dintre definițiile „excepției”.
În aceeași ordine de idei, consemnăm aprecierea unui participant la o dezbatere televizată care a considerat că „orice ieșire din comun trebuie considerată drept o excepție care poate fi acceptată numai dacă aduce o cantitate semnificativă de valoare adăugată”. În acest exemplu, găsim un evident pleonasm („ieșirea din comun” este echivalentul termenului „excepție”), dar și o abordare limitativă, deoarece „exemplele” sunt derapaje nu numai atunci când aduc „o cantitate semnificativă de valoare adăugată”, ci și în numeroase alte împrejurări. Putem, deci, conchide că este de dorit ca „excepțiile” evocate să fie eliminate, ca o cerință elementară pentru o comunicare publică adecvată. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național