Reinventarea Grădinii cu Filme
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Eveniment
Avem prilejul, aproape zilnic, să aflăm că se multiplică inițiativele menite să reia activități cultural-artistice în condițiile impuse de pandemia cu care ne confruntăm de peste patru luni. Numeroase spații în aer liber, posibil de amenajat în așa fel încât să permită respectarea riguroasă a regulilor sanitare, devin, în zeci de localități, veritabile „săli de spectacole” de cele mai diferite genuri. Astfel, vara anului 2020, atât de puternic marcată de o dublă criză, cea medicală și cea economică, dobândește noi valențe ale spiritului creativ.
În aceste circumstanțe, consemnăm redeschiderea, în Capitală, într-un nou format, a „Grădinii cu Filme – Cinema & More”. Este vorba despre realizarea unui proiect, adaptat la cerințele timpului în care trăim, care a vizat reamenajarea unui teren în Piața Lahovari nr. 5 într-o grădină de cinema care ne amintește, într-o anumită măsură, de ceea ce exista – începând cu perioada interbelică – în aproape toate cartierele Bucureștiului. Sigur, nu este vorba despre o „reproducere” integrală a modelului clasic, deși s-a recurs la unele formule „retro” care amintesc de verile de altădată, ci s-au utilizat mijloace tehnice de ultimă generație în materie de spectacole în aer liber, inclusiv cele de lumină și sonorizare, chiar dacă se păstrează distanța fizică impusă de prevenirea extinderii pandemiei (ceea ce a diminuat și numărul spectatorilor la nivelul stabilit de autorități). Modul în care s-au făcut programările din cursul serii și nopții permite ca mai mulți iubitori ai filmului și, în general, ai artelor, să beneficieze de proiectarea unor producții cinematografice de înaltă valoare atât românești, cât și străine. De fapt, a fost concepută o adevărată cinematecă în care filmul artistic și documentar se află la loc central.
Cu această precizare menționăm, implicit, faptul că profunzimea filmelor este completată, într-o manieră inspirată, de practicile muzeale cu manifestări din alte domenii ale artei, de la teatrul scurt la balet, de la muzică la pictură. Încă din momentul intrării pe coridorul care duce spre Grădina cu Filme, spectatorul este întâmpinat de picturi și gravuri, de mini-sculpturi, astfel încât i se oferă o încântătoare „feerie” a artelor vizuale.
Organizatorii au considerat că este potrivit să folosească amenajările din grădina propriu-zisă pentru un mix de acte culturale, astfel încât să răspundă unei game cât mai variate de preferințe ale publicului.
Cum mai remarcam, în funcție de posibilitățile de amenajare în aer liber a unor spații destinate manifestărilor culturale atât în București, cât și în numeroase alte localități ale țării, s-au deschis nu numai grădini cu filme, ci și mini-arene de teatru, s-au construit scene și pentru spectacole de dans și pentru orchestre de cameră, s-au deschis galerii ad-hoc de artă plastică. Consemnăm asemenea inițiative nu numai pentru a-i informa pe cititorii noștri despre posibilitățile de a-și satisface cerințele de ordin cultural, ci și pentru a reconfirma o realitate care generează un sentiment tonic de încredere în capacitatea fiecăruia și a tuturor de a înfrânge vicisitudinile cu care ne confruntăm, de a asigura condiții pentru revenirea la normal, la tradiții, ca expresie simplă și directă a nevoii permanente omenești de frumos și adevăr.
(Sursa foto: www.facebook.com/gradinacufilme)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice