Relevant și irelevant
Numărul 4, 2-8 feb. 2022 » La început a fost cuvântul...
Distincția dintre cei doi termeni din titlul notelor de față ar permite presei tipărite și audiovizuale să fie mai percutantă în sfera informării și comentării unor fapte și date de interes public. Remarca vizează și „calitatea” unor formulări. Așa, de exemplu, un participant la o dezbatere televizată a declarat că „sunt irelevante completările suplimentare la actul legislativ pe care îl examinăm”. Pot fi „completările” altceva decât elemente „suplimentare”?
Tot la o dezbatere, dar, de data aceasta, la un post de radio, s-a afirmat că „semnificația evenimentului a relevat importanța acordată păstrării și îmbogățirii tradițiilor”. Or, se știe că „semnificativul” este echivalentul „relevantului”, iar „însemnătatea” unei acțiuni, a unui eveniment atestă tocmai „relevanța” acestuia.
Pentru că vorbim despre „relevanță”, prezintă interes și următoarea frază dintr-un articol apărut într-un cotidian: „Scoaterea în relief a rezultatelor economico-financiare subliniază ceea ce a fost mai ieșit în evidență prin demersul analizat de specialiști”. Observăm – și în acest caz – sinonime evidente: „scoaterea în relief” înseamnă același lucru cu „ieșirea în evidență”, iar orice „subliniere” indică exact sensul sintagmelor la care ne-am referit, respectiv „scoaterea în relief” și „ieșirea în evidență”. Așa că toate exemplele la care am recurs au „relevanța” lor în raport cu necesitatea respectării, fără excepție, a normelor lingvistice și logice. Este vorba, în primă și ultimă instanță, despre calitatea comunicării publice, direct proporțională cu „relevanța” respectivelor mijloace de comunicare în masă. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național