Reprezentant ARICE: Producția deține cea mai mare pondere în portofoliul de investiții directe, în România
Telex » Știri 17 februarie 2023
Ponderea cea mai mare în portofoliul de investiții directe este deținută, în România, de producție, cu 60% din total, urmată de construcții și comerț, cu câte 17%, a afirmat, la un forum de specialitate, Sergiu Nazaru, reprezentant al Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), citat de Agerpres. "Pe termen mediu și lung, trebuie să extindem zonele mai puțin explorate și să intensificăm relațiile comerciale cu regiuni cum ar fi Africa de Nord, din Asia, chiar și America Latină. Trebuie să avem ca obiectiv diversificarea zonelor geografice de investiție. Știm foarte bine că Bucureștiul, Clujul, Timișoara, Iași chiar, în domeniul IT atrag destul de multe investiții, dar mai avem zone în care mai este de lucru la acest capitol și acesta este unul dintre obiectivele pe care agenția și le propune în viitorul apropiat. În portofoliul de investiții directe care se cifrează în jurul a 100 de miliarde de euro, ponderea cea mai mare o are producția, de 60%, construcțiile de 17% și 17% comerțul, ceea ce nu este rău. Ce ne mai dorim noi este, în schimb, să ne axăm pe domeniile care au o valoare adăugată mai mare, care produc servicii și produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi tehnologia, inteligență artificială, zonă de electronică și așa mai departe. În acest moment, IT&C reprezintă 4%, domeniul științei tot în jur de 4%. Aceste procente trebuie crescute, pentru că valoarea adăugată aduce prosperitate și bunăstare", a susținut Sergiu Nazaru.
Acesta a adăugat că agenția pe care o reprezintă are printre scopuri și urmărirea afacerilor românești din străinătate, precum și atragerea de investiții directe și de portofoliu.
"Deficitul foarte mare între importuri și exporturi este unul dintre factorii care au determinat accentul pe care Guvernul vrea să-l pună spre revenirea acestui aspect prin înființarea acestei agenții (Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior - n. r.), care are ca scop, pe lângă acest lucru, și urmărirea afacerilor românești din străinătate, precum și atragerea de investiții directe și de portofoliu. Datele de la Banca Națională ne relevă faptul că 2022 a fost un an-record în ceea ce privește atragerea investițiilor străine. Cifra se ridică în jurul a 11 miliarde de euro, în primele zece luni ale anului, o creștere de aproape 20% față de anul 2021. Prin urmare, obiectivul evident este să depășim acest record. Ca să împrumut un termen din fizică: poate să păstrăm și accelerația, adică și creșterea față de 2022 la aceiași parametri", a spus Sergiu Nazaru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial