Responsabilitate și performanță
Numărul 6, 16-22 feb. 2022 » La început a fost cuvântul...
Presa tipărită și audiovizuală se implică tot mai activ în dezbaterea temelor majore ale actualității nemijlocite, însă această opțiune ar fi mai eficientă dacă bunele intenții s-ar exprima și într-o manieră corectă din punct de vedere gramatical și logic. Bunăoară, într-o emisiune radiofonică s-a relevat „utilitatea pilonilor de rezistență ai deciziilor a căror valabilitate se verifică prin reziliența acestora”. Aici avem de-a face cu o triplă eroare: rostul „pilonilor” constă tocmai în asigurarea „rezistenței” unei construcții, fie ea (metaforică) și din sfera deciziilor, iar „rezistența” este echivalentul „rezilienței”, adică „rezistența la șocuri”, indiferent de natura acestora. De asemenea, „utilitatea” include și componenta definită prin „valabilitate”.
Același tip de greșeli a „comis” autorul unui editorial apărut într-un săptămânal atunci când a scris următoarele: „Excelența și performanța fac totdeauna «casă bună» cu competența decizională și abilitățile manageriale”. În fața unor asemenea afirmații ești îndreptățit să te întrebi: care ar fi deosebirea dintre „excelență” (rezultat remarcabil, deosebit) și „performanță”? Apoi, ar putea fi vorba despre „competență” fără „abilitățile” specifice desfășurării activităților în temă, ca parte indisolubilă a procesului „managerial”?
Mai consemnăm opinia unui participant la o dezbatere televizată: „Obligația asumată de decidenți dă măsura modului ireproșabil de îndeplinire a responsabilității celor care dețin funcțiile respective”. Or, asumarea de „obligații” decurge din ceea ce se numește „fișa postului”, respectiv de îndeplinirea „ireproșabilă” a atribuțiilor taman de persoana... „responsabilă”. În context, îndrăznim să adăugăm: respectarea normelor lingvistice și logice constituie tot un act „responsabil”, o dovadă de „competență” în comunicarea publică. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice