Rețea de 252 de stații de încărcare rapidă și ultra-rapidă pentru autovehicule electrice în Europa Centrală și de Est. 40 dintre acestea vor fi în România
Numărul 43, 14-20 nov. 2017 » Lumea în care trăim
Partenerii din cadrul consorțiului NEXT-E au semnat, la Tallinn, un acord de finanțare cu INEA (Innovation and Networks Executive Agency), care va face posibilă construirea unei rețele de încărcare pentru autovehicule electrice în șase țări din Europa Centrală și de Est: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România. Demersul marchează un punct de referință în cadrul extinderii e-mobilității în țările membre și pentru viitorul transportului la nivel european.
După cum am mai informat, în iulie a.c., proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană pentru cofinanțare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF). Consorțiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanțare CEF acordată unui proiect privind vechiculele electrice. Vor fi instalate 222 de stații de încărcare rapidă multistandard (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport și al rețelei transeuropene de transport (TEN-T). 40 dintre aceste stații vor fi în România. Ca o premieră absolută, călătoria pe distanțe lungi, bazată 100% pe electricitate, va fi posibilă în șase state membre, cu legături către țările vecine.
Proiectul NEXT-E reprezintă cooperarea a patru companii de top din sectoarele de electricitate, petrol și gaze naturale care și-au unit forțele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o rețea interoperabilă de stații de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la cele echipate cu motoare cu ardere internă. Consorțiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), Grupului MOL (filialele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croația, PETROL (în Slovenia și Croația), precum și Nissan și BMW.
„NEXT-E este un proiect inovator a cărui realizare a presupus eforturi susținute din partea industriei și sprijin din partea Comisiei Europene. În plus, colaborarea strânsă cu alte proiecte este evidentă și subliniază impactul semnificativ pe care îl are dezvoltarea rețelei de transport la nivel european. Obiectivul nostru este de a permite cetățenilor să călătorească cu vehicule alimentate alternativ în întreaga Uniune Europeană”, a declarat Herald Ruijters, director, DG MOVE, Direcția B – Investiții, Transporturi inovatoare și durabile din Comisia Europeană.
În prezent, stațiile de încărcare a autovehiculelor electrice sunt răspândite aleatoriu și de multe ori nearmonizate, cu risc de suprapunere sau discontinuitate în cadrul rețelei. Potrivit inițiatorilor, proiectul NEXT-E s-a lansat pentru a face față acestei provocări și pentru a crea o rețea continuă și eficientă din punctul de vedere al costurilor, care să asigure posesorilor de automobile electrice posibilitatea de a conduce pe distanțe lungi și de a traversa mai multe țări.
Proiectul va asigura acces la expertiză relevantă țărilor care, în prezent, nu au un număr mare de vehicule electrice, precum Ungaria și România.
Se prefigurează că instalarea stațiilor de încărcare rapidă va începe în anul 2018, în vreme ce instalarea de stații ultra-rapidă este planificată pentru anul 2019, anticipând noua generație de autovehicule electrice cu autonomie extinsă. Finalizarea proiectului este estimată pentru sfârșitul anului 2020.
(Copyright foto: kasto / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane