Reuters: Germania intenționează să obțină 100% din energie din surse regenerabile până în 2035
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Germania intenționează să-și acopere toate nevoile de electricitate cu livrări din surse regenerabile până în 2035, față de obiectivul precedent de a abandona combustibilii fosili „mult înainte de 2040”, conform unui proiect al Guvernului din această țară, consultat de Reuters, relatează Agerpres. Cea mai mare economie europeană este presată de mai mult timp de alte state din Occident pentru a deveni mai puțin dependentă de gazele rusești, însă planurile Berlinului de a închide toate centralele nucleare, până la finalul lui 2022, și toate termocentralele pe cărbune, până în 2030, au restrâns foarte mult opțiunile disponibile.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a descris expansiunea accelerată a capacității pentru energia regenerabilă ca un element-cheie în obiectivul de a face Germania mai puțin dependentă de livrările de combustibili fosili din Rusia.
Conform documentului, amendamentul la Legea energiei regenerabile (EEG) este gata, iar ponderea energiei solare sau eoliene ar trebui să ajungă la 80% până în 2030. Până atunci, capacitățile de energie eoliană terestre ale țării ar trebui să se dubleze, până la 110 gigawați (GW), energia de la parcurilor eoliene marine ar trebui să ajungă la 30 GW, iar energia solară la 200 GW, potrivit planurilor autorităților de la Berlin.
Ministrul de Finanțe, Christian Lindner, s-a referit la sursele de electricitate regenerabile ca „energia libertății”.
Și cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania își va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG) și, de asemenea, își va majora rezervele de gaze naturale pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, în contextul invadării Ucrainei.
Zilele trecute, autoritățile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale rusești în Germania, tot ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina. „Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că o politică energetică responsabilă și orientată spre viitor este decisivă nu doar pentru economia și mediul nostru. Este decisivă și pentru securitatea noastră”, a subliniat Olaf Scholz. Cu cât mai repede Germania își poate extinde capacitățile de generare a energiei regenerabile cu atât mai bine, a mai spus cancelarul german.
În plus, Germania își va majora capacitățile de stocare de gaze naturale cu două miliarde de metri cubi via opțiuni pe termen lung și va cumpăra cantități suplimentare de gaze naturale de pe piețele mondiale în cadrul unor acțiuni coordonate cu Uniunea Europeană, a anunțat Olaf Scholz. Germania are capacități subterane de depozitare de gaze naturale cu un volum total de 24 de miliarde metri cubi, însă, în prezent, acestea sunt la un grad de umplere de 30%, potrivit datelor asociației Gas Infrastructure Europe.
Olaf Scholz a mai anunțat că Germania va construi rapid două terminale pentru gaze lichefiate la Brunsbuettel și Wilhelmshaven. Cancelarul german și-a exprimat sprijinul pentru construirea de terminale de gaze lichefiate încă de pe vremea când era ministru al Finanțelor în precedentul Guvern, însă până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial