Reuters: Irlanda a avut probabil cel mai semnificativ avans al economiei din UE, în 2019
Numărul 9, 10-16 martie 2020 » Lumea în care trăim
Economia Irlandei a crescut cu 5,5% în 2019, fiind probabil din nou cel mai semnificativ avans din UE, însă sub estimările Ministerului de Finanţe de la Dublin care indicau o creştere de 6,3%, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. În trimestrul patru din 2019, PIB-ul Irlandei a crescut cu 1,8%, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat Oficiul Central de Statistică (CSO). O claritate mai accentuată privind Brexitul a determinat autorităţile de la Dublin să îmbunătăţească estimările privind creşterea economiei în 2019, 2020 şi 2021, dar zilele trecute ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe, a avertizat că economia Irlandei, extrem de integrată, va fi inevitabil afectată de aşteptata încetinire a PIB-ului global, din cauza epidemiei de coronavirus.
Donohoe a declarat că este prea devreme să evalueze efectul asupra economiei dar aşteptata încetinire a PIB-ului global va afecta perspectivele Irlandei pe termen scurt. În acest an, Ministerul de Finanţe de la Dublin se aşteaptă la un avans al economiei de 3,9%. „Datele preliminare indică o creştere solidă a economiei în primul trimestru din 2020, în special în domeniul colectării taxelor, al pieţei forţei de muncă şi al vânzărilor de retail”, a afirmat Donohoe. Acesta a adăugat: „Desigur, ne îndreptăm spre un mediu economic dificil, ca rezultat al extinderii epidemiei, iar potenţialul impact ar putea fi semnificativ”.
Rata şomajului a scăzut la 4,8% anul trecut, de la un nivel record de 16% în 2012, după ce în 2010 Irlanda a beneficiat de asistenţă financiară de la UE, BCE şi FMI, în valoare de 85 de miliarde de euro, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, care i-a devastat sectorul bancar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice