Reuters: Miniștrii de Finanțe din zona euro sunt de acord cu înăsprirea politicii fiscale în 2024
Telex » Știri 12 iulie 2023
Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) vor ajunge joi la un acord privind retragerea subvențiilor la energie și folosirea economiilor rezultate pentru reducerea deficitelor bugetare și pentru a ajuta Banca Centrală Europeană să reducă inflația, se arată într-un document al Eurogrup, transmite Reuters. De asemenea, miniștrii vor informa că o consolidare fiscală graduală, determinată și realistă fiscal este necesară pentru reconstruirea rezervelor fiscale (fiscal buffers) după cheltuielile publice ridicate din timpul pandemiei și al crizei provocate de prețurile la energie. De asemenea, sunt necesare reforme structurale.
"În absența reapariției șocurilor provocate de prețurile la energie, vom accelera în zona euro retragerea măsurilor de sprijin din domeniul energiei, folosind economiile realizate pentru a reduce deficitele bugetare, cât mai curând posibil în 2023 și 2024. Vom realiza anul viitor politica fiscală restrictivă în zona euro prin implementarea recomandărilor fiscale de către toate statele membre ale zonei euro", potrivit sursei citate.
Acesta este în linie cu recomandările Consiliului Bugetar European (EFB), un organism consultativ independent înființat pentru a evalua politica fiscală în cele 20 de țări care au trecut la moneda euro și a consilia Comisia Europeană. Acesta a apreciat că Guvernele din zona euro ar trebui să înăsprească politica fiscală anul viitor într-o măsură mai mare decât se preconizează în prezent, pentru a ajuta Banca Centrală Europeană în lupta sa cu inflația ridicată și a evita o situație în care dobânzile sunt ridicate mult prea sus. Executivul comunitar se așteaptă ca, în 2024, guvernele din zona euro să reducă sprijinul fiscal oferit economiei cu 0,8% din PIB, însă Consiliul Bugetar European este de părere că poziția fiscală generală a zonei euro va rămâne una susținătoare chiar și după această înăsprire.
În condițiile în care deja a început consolidarea, efectul inflației ridicate și costurile de împrumut mai ridicate trebuie soluționate pentru ca în timp să fie reduse deficitele bugetare și nivelul ridicat al datoriilor, consideră miniștrii de Finanțe din zona euro.
"Este necesară o consolidare fiscală graduală, determinată și realistă fiscal pentru întărirea sustenabilității și reconstruirea rezervelor fiscale, pentru a ajunge la o creștere economică sustenabilă mai ridicată. În același timp, implementarea reformelor structurale rămâne un obiectiv esențial", se spune în document.
Începând de la mijlocul anului trecut, Banca Centrală Europeană a majorat rapid dobânzile pentru a contracara o inflație ridicată și este interesată ca politica fiscală să nu lucreze împotriva politicii sale monetare. În acest sens, guvernele din zona euro ar urma să elimine subvențiile la energie în acest an, ceea ce ar însemna retragerea unui sprijin fiscal echivalent cu aproximativ 1,25% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național