Reuters: Nivelul datoriei publice a Germaniei va urca probabil la 71% din PIB, în 2020
Numărul 42, 27 oct. - 2 nov. 2020 » Lumea în care trăim
Nivelul datoriei Germaniei va urca probabil la 71% din PIB anul acesta, de la mai puțin de 60% din PIB în 2019, se arată într-un document al Ministerului german de Finanțe consultat de Reuters, întrucât cea mai mare economie europeană a majorat cheltuielile pentru a face față efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19), potrivit Agerpres. Anul viitor, datoria Germaniei ar urma să se situeze la 70,25% din PIB, datorită așteptatei redresări a economiei, conform documentului.
Datele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ministrul de Finanțe Olaf Scholz declarând că nivelul datoriei Germaniei ar putea crește la aproximativ 75% sau 80% din PIB, deoarece necesitățile de finanțare ale Germaniei sunt gestionabile. Cu toate acestea, noile necesități de împrumuturi ale acestei țări reprezintă o modificare totală de poziție după mai mulți ani de disciplină fiscală strictă, care au produs bugete echilibrate, consideră analiștii.
Uniunea Europeană a suspendat în martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre ale UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut, precum și obligația de a menține datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față impactului pandemiei de coronavirus. Recent, oficialii de la Bruxelles au promis că regulile bugetare europene vor rămâne suspendate și în 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice