Reuters: Pe fondul presiunilor din industrie, băncile europene se gândesc la fuziuni și achiziții
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » Lumea în care trăim
În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura mai bine cu rivalele lor din SUA, iar anul acesta ar putea fi un punct de cotitură deoarece mai multe instituții financiare explorează combinații, susțin directorii, consilierii și investitorii, se arată într-o analiză a Reuters, citată de Agerpres. În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record și de majorarea cotațiilor bursiere, dar, ca și firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.
Concurența se va intensifica în 2025, analiștii estimând că Donald Trump va reduce birocrația și reglementările pentru băncile din SUA.
„Pare sigur că bancherii specializați pe fuziuni și investiții (M&A) vor fi foarte ocupați în 2025, băncile unde lucrează înregistrând venituri record. Vedem mult mai multă activitate în zone ca investițiile alternative și FinTech (inovația tehnologică în domeniul serviciilor financiare). Acordurile pe segmentul M&A depind mult de politică, chiar și în cazul tranzacțiilor din aceeași țară”, a apreciat Patrick Lemmens, administrator de fond la Robeco, care de decenii investește în băncile din Europa.
Ofertele lansate anul trecut de marile bănci au fost nesolicitate sau ostile, iar soarta lor rămâne nesigură. Este cazul ofertei BBVA de 12 miliarde de euro pentru Sabadell, în Spania, și a ofertei UniCredit de 10 miliarde de euro pentru BPM Banco, în Italia. Guvernele se opun ambelor tranzacții, dar realizarea lor ar duce la o mai mare consolidare a sistemelor bancare, susțin experții.
Pe segmentul gestionării activelor, firmele europene sunt afectate de concurența intensă de pe urma produselor pasive mai ieftine, care favorizează jucătorii mai mari din SUA, în timp ce sunt analizate mai multe combinații sau reapare interesul din partea băncilor, cum ar fi oferta BNP Paribas pentru divizia de investiții a AXA, apreciază consilierii.
Allianz a început negocieri cu cea mai mare companie europeană de gestionare a activelor - Amundi - privind o potențială legătură cu divizia sa Allianz Global Investors, dar discuțiile s-au oprit, a anunțat luna trecută Reuters.
Conform datelor EY, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de fuziuni și achiziții pe piața serviciilor financiare europene. Volumul total a atins 52 miliarde de euro (54 miliarde de dolari), inclusiv 10 tranzacții care au depășit pragul de un miliard de euro.
Dar finalizarea afacerilor se confruntă cu aceleași obstacole - opoziția politică și dificultățile provocate de reglementări - care au afectat în trecut tranzacțiile, avertizează experții și directorii.
UniCredit SpA a provocat turbulențe pe piețe în septembrie, când și-a majorat participația deținută la grupul german Commerzbank AG, provocând o furtună politică din cauza temerilor privind pierderea unui campion național. Înainte de următoarea decizie, UniCredit va trebui probabil să aștepte aprobarea autorității de reglementare și un climat politic mai prietenos.
Benjie Creelan Sandford, analist la Algebris Investments, susține că scăderea dobânzilor în 2025 va afecta piața europeană a fuziunilor și achizițiilor. „Nu ar trebui să exagerăm posibilitatea unor tranzacții «transformaționale», în special în cazul băncilor europene, unde absența unei uniuni bancare complete afectează tranzacțiile transfrontaliere reale”, a adăugat acesta. În Marea Britanie, marile instituții, cum ar fi Aviva, Barclays și NatWest, se vor concentra probabil pe integrare, după ce au făcut achiziții, susține un director bancar.
Autoritățile de reglementare, care mult timp au sprijinit instituțiile mai mari din zona euro, nu vor sta probabil în calea tranzacțiilor, iar BCE ar urma să aprobe solicitarea UniCredit de a deține până la 29,9% din Commerzbank.
Modul în care se comportă BCE cu holdingurile de asigurări ale băncilor va fi crucial pentru deciziile referitoare la viabilitatea tranzacțiilor, inclusiv oferta BNP Paribas pentru divizia de investiții a AXA și a BPM pentru Anima Holding. Așa numitul compromis danez tratează holdingurile de asigurări ale băncilor mai favorabil - fiind mai ușor pentru bănci să cumpere administratori de fonduri. Un supervizor important de la BCE a declarat că instituția va analiza „caz cu caz”, dar analiștii sunt încrezători că se va ajunge la compromisuri, deschizând calea pentru mai multe tranzacții.
„Ceea ce se va întâmpla cel mai probabil este neașteptat deoarece deseori tranzacțiile sunt anunțate când nimeni nu se așteaptă”, a adăugat Robeco's Lemmens.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane