Reuters: Uniunea Europeană ar putea stabili un nou indice de referință pentru prețul gazelor
Telex » Știri 17 octombrie 2022
Liderii statelor din Uniunea Europeană ar putea sprijini la reuniunea din această săptămână planurile de lansare a unui nou indice de referință pentru prețul gazelor, în încercarea de a reduce prețurile energiei pentru consumatori și industrie, se arată într-un document consultat de Reuters, relatează Agerpres. În perioada 20-21 octombrie este programată reuniunea liderilor UE, după ce Bruxelles-ul ar urma să propună măsuri suplimentare pentru a ține sub control criza din energie, care a dus la majorarea ratei inflației și afectează economiile din blocul comunitar.
Un proiect care ar urma să prezinte concluziile reuniunii, consultat de Reuters, indică faptul că liderii UE vor conveni „să dezvolte un nou indice de referință care să reflecte cu mai multă acuratețe condițiile de pe piața gazelor”.
În mod obișnuit, cumpărătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) folosesc indici de referință cum ar fi Henry Hub pentru prețurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia. În Europa, indicele de referință standard este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) din Țările de Jos, folosit atât pentru gazul din conducte, cât și pentru cel lichefiat.
Bruxelles-ul susține că este nevoie de un nou indice, în condițiile în care cel stabilit la Amsterdam este determinat de furnizarea prin conducte și nu mai reprezintă o piață în care este inclus mai mult GNL. Importurile europene de GNL au atins anul acesta un nivel record, guvernele încercând să găsească alternative la gazele rusești care, dacă ar fi eliminate complet, ar fi necesare livrări de 200 de milioane de tone de GNL în următorul deceniu, estimează analiștii.
În timp ce prețul GNL este, în general, mai mare decât al gazelor naturale, limitele infrastructurii din rețelele de conducte și capacitatea variabilă de a primi și procesa combustibilul răcit au dus la o modificare a tranzacțiilor în unele hub-uri europene, ceea ce a cauzat divergențe majore de preț.
De câteva săptămâni, liderii UE dezbat o posibilă plafonare a prețului gazelor.
După reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei de săptămâna trecută, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că încă nu se știe dacă există suficient sprijin pentru ca plafonarea prețului pentru gazele folosite la generarea energiei să fie adăugată viitoarelor propuneri UE, o decizie sprijinită de țări ca Franța și România.
Alte măsuri care vor fi analizate de liderii UE vizează coordonarea umplerii facilităților de stocare ale statelor membre înaintea viitoarei ierni și accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze din afara Rusiei, în încercarea de a scădea prețurile. Astfel de negocieri pot fi realizate cu ajutorul țărilor care cumpără gaze în comun, pentru a beneficia de „importanța lor politică colectivă și pe piață”, se arată în documentul consultat de Reuters.
Totuși, unii participanți pe piață rămân sceptici.
„TTF încă este, de departe, cea mai lichidă piață a gazelor din Europa și, prin urmare, cea mai reprezentativă. Dacă filtrezi GNL din piețele TTF, va scădea lichiditatea, existând riscuri imense sau chiar volatilitate mai ridicată, apoi posibil fluctuații mari de preț”, a apreciat Hans van Cleef, economist la ABN Amro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național