Cuvânt de deschidere
Să fie într-un ceas bun!
Acum, la început de primăvară, supunem atenției celor interesați primul număr online al săptămânalului editat de CECCAR – Centrul de Excelență în Business și Economie. Anotimpul în care am pășit atestă, pentru debutul nostru publicistic, semnele evidente ale intenției de a aduce un ...
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Conferința Națională a CECCAR
„Practicați ceea ce predicați!”
Am avut posibilitatea, aș zice chiar privilegiul, să particip ca invitat la lucrările Conferinței Naționale a CECCAR. În însemnările de față nu mă voi referi în detaliu la documentele prezentate și deciziile adoptate, întrucât sunt menționate, în sinteză, în acest număr al publicației noastre. De altfel, textele integrale au fost remise filialelor în timp util pentru a fi studiate.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Ordinea de zi a Conferinței Naționale din 18 martie 2016
Regulament de desfășurare a lucrărilor Conferinței Naționale și Adunărilor Generale ale filialelor Corpului (prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova); Raport privind activitatea desfășurată de Consiliul Superior și Consiliile filialelor Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România în anul 2015 (prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova);
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Raport privind activitatea CECCAR în anul 2015
În Raportul Consiliului Superior privind activitatea CECCAR în anul precedent, raport prezentat la Conferința Națională de președintele Corpului, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, s-a relevat, în partea introductivă, că s-au înregistrat rezultate predominant pozitive prin îndeplinirea obiectivelor stabilite la precedenta Conferință Națională.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (I)
2016 marchează împlinirea a 95 de ani de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). După cum este cunoscut, istoriei CECCAR i-au fost consacrate numeroase studii, care permit tuturor celor interesați să cunoască bogata moștenire de care ne bucurăm noi, toți cei de astăzi.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
„Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”, 23-24 septembrie 2016
Tema ediției a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, care va avea loc în zilele de 23-24 septembrie 2016, este „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”. Acest subiect de strictă actualitate a fost tratat și în una dintre cele 5 sesiuni ale ediției anterioare a Congresului, intitulată „Inovare și folosirea tehnologiei informaționale în furnizarea serviciilor profesionale de calitate”.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Agenda CECCAR
Noii profesioniști contabili au depus jurământul la București
Ziua de 15 martie 2016 va rămâne în memoria multor profesioniști contabili ca momentul cel mai emoționant al întregii cariere. Entuziaști, surâzători, optimiști, noii profesioniști contabili au depus jurământul față de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România ...
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Desfășurarea auditului de calitate la cabinete și auditarea expertizelor contabile
În ziua de 16 martie a avut loc, la Brașov, în sala de cursuri „Emanuel Ioan Nechifor” a filialei CECCAR, o întâlnire profesională cu membrii Corpului, tema dezbătută fiind Desfășurarea auditului de calitate la cabinete și auditarea expertizelor contabile. Discuțiile au fost moderate de auditorii Filialei CECCAR Brașov, Anca Mihaela Balaban și Dănilă Dănilă.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Femeile – factor activ în economia prahoveană
La 16 martie, Filiala CECCAR Prahova, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Prahova, a organizat, în sala Europa a Camerei de Comerț și Industrie, cea de-a doua ediție a conferinței intitulate Femeile – factor activ în economia prahoveană, eveniment la care au luat parte în jur de 100 de reprezentante ale sexului frumos, 30 dintre acestea având calitatea de expert contabil.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Prețurile de transfer – de la opțional la obligatoriu
În zilele de 21, respectiv 22 martie 2016, filiala Cluj a organizat un seminar profesional cu tema Prețurile de transfer – de la opțional la obligatoriu, la care au luat parte în jur de 200 de membri. În cadrul întâlnirii profesionale au fost prezentate modificările legislative de pe plan național și internațional referitoare la problematica prețurilor de transfer, conținutul unui dosar de prețuri de transfer, controlul fiscal în sfera prețurilor de transfer și riscurile la care sunt expuse societățile care desfășoară tranzacții cu părțile afiliate.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Ședința Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public
În perioada 8-11 martie 2016, Federația Internațională a Contabililor a organizat la New York ședința Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB), la care CECCAR a participat prin reprezentantul său. Prima parte a ședinței a fost dedicată aspectelor organizatorice, noutăților legate de EPSAS și activitatea IASB, progreselor înregistrate în raport cu planul de activitate al IPSASB și discutării și aprobării îmbunătățirilor la IPSAS.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Conferința Anuală a Companiei Naționale a Auditorilor din Franța
Compania Națională a Auditorilor din Franța (CNCC) a organizat în data de 8 martie a.c. a 28-a Conferință Anuală – amânată ca urmare a tragicelor evenimente care au avut loc la Paris în luna noiembrie a anului trecut –, cu tema generală „Reforma europeană a auditului”.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Ședința Grupului pentru Sectorul Public din cadrul FEE
Federația Experților Contabili Europeni a organizat la Bruxelles, în data de 18 martie 2016, ședința Grupului pentru Sectorul Public, la care a participat și reprezentantul CECCAR în această structură.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Urmează-ți pasiunea, fii fericită!
Filiala CECCAR Brașov a organizat, de Ziua Internațională a Femeii, o manifestare dedicată doamnelor și domnișoarelor din profesia contabilă, care a avut loc la sediul filialei. Femeia și ziua dedicată ei au fost sărbătorite printr-un eveniment motivațional cu tema Urmează-ți pasiunea, fii fericită!
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Impozitele și taxele locale
Filiala CECCAR Galați a organizat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați și Asociația Tehnopol Galați, o masă rotundă cu tema Impozite și taxe locale. Întâlnirea a avut loc la 10 martie a.c., în sala Tehnopol a Parcului de Tehnologie a Informației Galați, și a avut ca scop familiarizarea profesioniștilor din domeniul contabilității cu cele mai recente modificări ale Codului fiscal în materie de taxe și impozite locale, precum și stabilirea unui climat optim de colaborare între profesioniștii contabili și administrația publică locală.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Nume și creații pentru eternitate
Edith Piaf, „Pasărea Parisului”
Ceea ce își propune CECCAR Business Magazine vizează, cu deosebire, promovarea adevăratelor valori, inclusiv ca răspuns direct și calificat la nevoia de exemple, de modele care să reprezinte tocmai amintitele valori. Ca să ne „apărăm” de tot ceea ce este nociv, avem la dispoziție pilda celor care au fost și sunt strălucite întruchipări ale unor idealuri de viață slujite cu nedezmințită și admirabilă credință în primul rând în om, în capacitatea de a cultiva frumosul, sentimentele autentic umane.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Dezvoltare personală
Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 29 martie – 5 aprilie
În perioada 29 martie – 5 aprilie a.c., la nivel teritorial sunt programate să se desfășoare o serie de seminare prin Centrul de Excelență în Business și Economie, în cadrul cărora specialiștii vă vor ajuta să aflați noutățile din domeniu și să eliminați neclaritățile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât și specialiștilor din alte domenii.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Cursuri de pregătire profesională din cadrul PNDPC în perioada 29 martie – 5 aprilie
CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor, pentru ca aceștia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activitățile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniștilor contabili la oportunitățile și resursele necesare dezvoltării profesionale continue.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
S-au pus în vânzare abonamentele și biletele pentru ediția 2016 a Festivalului-concurs „George Enescu”
Ediția 2016 a Concursului Internațional „George Enescu” va avea loc între 3 și 25 septembrie și va aduce pe scena Ateneului Român unii dintre cei mai promițători tineri artiști ai momentului, precum și muzicieni consacrați, printre care laureați ai concursului, astăzi nume importante în plan internațional, care vor susține o serie de recitaluri extraordinare.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Un deziderat perpetuu: loializarea clienților
Mai puțin de jumătate dintre companiile românești folosesc un sistem de loializare a clienților, potrivit unui sondaj în rândul a peste 100 de mari companii locale, realizat de CloudBiz, un furnizor regional de tehnologie pentru marketing, specializat în livrarea de sisteme de management al retenției clienților, cu operațiuni în sud-estul și centrul Europei, împreună cu Predicta, furnizor de soluții de analiză predictivă în Grecia și Balcani.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Aspecte privind politicile și tratamentele contabile specifice instituțiilor publice
Filiala București a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează în perioada următoare seminarul cu tema Aspecte privind politicile și tratamentele contabile specifice instituțiilor publice, susținut de prof. univ. dr. Aurelia Ștefănescu. Întâlnirea își propune să abordeze aspecte particulare privind reglementarea contabilității publice, organizarea contabilității instituțiilor publice, planul de conturi, politici și tratamente contabile specifice finanțării instituțiilor publice.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Revista presei economice
Lobby-ul bancar
Nu există zi lăsată de Dumnezeu în care băncile să nu facă obiectul unor analize, de regulă „acide”. Tema este abordată din aproape toate unghiurile posibile, fără însă să se neglijeze conexiunile existente nu numai la scară națională, ci și la nivel european și global.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Programul „Prima casă” este o subvenție?
Tot pe tema băncilor își exprimă opinia cunoscutul analist financiar Florin Cîțu (Capital, 21-27 martie a.c.), care se referă cu precădere la Programul „Prima casă”, considerat de autor o formă de subvenție, argumentul principal constând în faptul că „subvenția a dus la creșterea ofertei, o cantitate mai mare de credite oferite și scăderea prețului.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
ASE: diminuarea numărului de studenți
Ziarul Financiar publică sistematic informații și analize referitoare la ceea ce interesează în mod deosebit și comunitatea profesională a contabililor. Este vorba atât despre formarea noilor specialiști, cât și despre procesul de învățare continuă. În acest context, la 24 martie, ZF a publicat o declarație-șoc a prof. univ. dr. Nicolae Istudor, noul rector al Academiei de Studii Economice din București.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Comentariul ediției
Cei care vin din urmă
Când ziua de 24 martie 2016 a fost declarată ZI DE DOLIU NAȚIONAL, apare cât se poate de evidentă dificultatea de a găsi o temă mai importantă decât cea care privește apărarea dreptului la viață, inclusiv prin manifestarea reală a solidarității cu victimele unor atentate de amploarea și implicațiile celor care s-au comis la Bruxelles în ziua tragică, neagră de marți, 22 martie 2016. Fără urmă de îndoială, ceea ce se întâmplă în prezent în lume sub amenințarea teroristă nu poate lăsa indiferent pe nimeni.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Eveniment
Un avantaj competitiv. Spiritul creator
Sunt de-a dreptul de neînțeles minimalizarea și chiar eludarea – în mass-media autohtonă – a evenimentelor care marchează apariția a ceva nou în spațiul nostru public, spațiu caracterizat printr-un grad avansat de poluare atât la propriu, cât și la figurat. O asemenea aserțiune poate să pară exagerată dacă nu o vom raporta la evenimente reale, asemenea celui care se impunea consemnat la 22 martie 2016. Mă refer la manifestarea intitulată „Activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative din România”, desfășurată cu participarea premierului Dacian Cioloș.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Cariere. Drumul spre performanță
O consacrare care obligă
Profilată pe deservirea interesului public în condiții de competență, independență și deplină responsabilitate în domeniul contabilității, fiscalității și auditului financiar, societatea TREVIT SRL a fost înființată în anul 2000 ca societate cu capital integral privat.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
„Puterea exemplului este determinantă în afirmarea profesională”
Publicația noastră își propune, de la început, programatic, să rezerve un spațiu amplu, distinct, modalităților de informare a cititorilor asupra experiențelor reușite ale experților contabili și contabililor autorizați. Cu această precizare cred că putem intra direct în subiect: ce este relevant pentru parcursul dvs. profesional de la începuturi și până în prezent?
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Topul firmelor membre CECCAR
Pentru stimularea activității societăților membre CECCAR, precum și pentru recunoașterea performanțelor profesionale pe care acestea le-au atins în activitatea derulată, în anul 2010 s-a considerat oportună organizarea unui top în cadrul căruia să fie premiate cele mai bune firme membre CECCAR.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Laborator de Neuromarketing la ASE
La începutul lunii martie, la Academia de Studii Economice din București a fost inaugurat oficial Laboratorul de Cercetare de Marketing, care include un Laborator de Neuromarketing. La eveniment s-a prezentat echipamentul de urmărire a retinei (Eye Tracking) cu care este dotat laboratorul, la care vor avea acces exclusiv studenții Academiei de Studii Economice.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Breviar statistic
Tendințe în evoluția activității economice în perioada martie-mai 2016
Creștere a activității în toate sectoarele economice, tendință de majorare moderată a numărului de salariați în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Conferința internațională privind modernizarea sistemului statistic european
În perioada 15-17 martie 2016, Institutul Național de Statistică a găzduit Conferința internațională privind modernizarea sistemului statistic european, organizată de consultanța spaniolă DevStat (Development of Statistics) prin José Cervera.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
CNIPMMR: Evoluții satisfăcătoare în 2015
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a prezentat evaluarea semestrială a situației de ansamblu a IMM-urilor din țara noastră pentru cele două semestre ale anului 2015. Evaluarea se bazează pe determinarea indicelui intreprenorial – calculat ca medie ponderată între indicele mediului de afaceri (40%), indicele evoluției IMM-urilor (50%) și indicele referitor la aprecierea întreprinzătorilor (10%).
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Curier legislativ
Noutăți legislative 1-25 martie 2016
În perioada 1-25 martie 2016 au fost publicate în Monitorul Oficial o serie de acte normative de interes pentru profesioniștii contabili: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 839 din 24 februarie 2016 privind aprobarea Normelor tehnice de autorizare a magaziilor și a perimetrelor pentru depozitare temporară și a Normelor tehnice de înregistrare a depozitelor utilizate în zonele libere (Monitorul Oficial nr. 164/03.03.2016)
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Legislație comentată
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzacțiilor, termenele pentru întocmire, conținutul și condițiile de solicitare a dosarului prețurilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a prețurilor de transfer, publicat în Monitorul Oficial nr. 74/02.02.2016
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Fonduri europene
MFE: POSDRU 2007-2013 ar putea fi deblocat în mai-iunie
Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene (MFE) speră ca ridicarea întreruperii Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane să fie realizată în mai-iunie. Ministrul Aura Răducu a precizat că „o parte din corecții se vor finanța și au fost finanțate de-a lungul timpului de la bugetul de stat.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Expertiza și auditul afacerilor
Conservatorism și optimism în contabilitate: prudență versus valoare justă
Raportându-ne la diferitele politici și practici adoptate de entități, observăm că nu de puține ori, în situații similare, companiile abordează în mod diferit maniera de înregistrare, prelucrare și raportare a informației financiare. De aici survine următoarea întrebare: Care sunt aspectele sau motivele care întrețin acest comportament?
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Direct de la sursă
Rezoluția bancară și stabilitatea financiară. Precizări ale Băncii Naționale a României
În ultimul timp a căpătat o circulație mai largă noțiunea de rezoluție bancară. De aici, și precizările formulate zilele trecute de Banca Națională a României (BNR), pe care le prezentăm în continuare. Legea nr. 312/2015 privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții (publicată în Monitorul Oficial nr. 920/11.12.2015), ce transpune în dreptul național prevederile Directivei 2014/59/UE (Directiva BRR), desemnează Banca Națională a României drept autoritate de rezoluție pentru sectorul bancar.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Raportul de țară al Comisiei Europene. Document de lucru sau poziție oficială?
Publicarea documentului intitulat Raportul de țară al României pentru 2016 a declanșat o serie de comentarii în presa autohtonă, lăsându-se impresia că avem de-a face cu o poziție oficială a Comisiei Europene. Din păcate, ca în alte împrejurări, extragerea unor aprecieri dintr-un text relativ amplu a avut conotații specifice confruntărilor electorale.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Consiliul Investitorilor Străini: Forța de muncă bine pregătită, avantaj competitiv pentru România
Rezultatele celui mai recent Indice al percepției despre mediul de afaceri din România realizat de Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council – FIC) relevă că majoritatea membrilor (60%) se așteaptă la creșteri în 2016 și doar 15% anticipează o contracție a afacerilor pe ...
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Conectarea la era digitală
România, performanțe mai slabe decât media europeană în domeniul digital
România a înregistrat un ritm de evoluție mai rapid decât media statelor UE, potrivit rezultatelor celui mai recent Index privind economia și societatea digitală (Digital Economy and Society Index – DESI), publicat de Comisia Europeană (CE).
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Operaționalizarea digitală a afacerilor, o prioritate în politicile companiilor
Un studiu recent efectuat de Strategy& – divizia de consultanță strategică a celei mai mari companii de consultanță și audit din lume, PricewaterhouseCoopers (PwC) – relevă că numai 6% dintre primele 1.500 de companii din lume au numit un director de operațiuni digitale (Chief Digital Officer – CDO) pentru a superviza transformarea digitală a afacerilor lor, însă numărul acestor manageri este în creștere.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Delegato – aplicație pentru rezolvarea treburilor personale
Delegato este o aplicație pentru telefoanele mobile de ultimă generație creată în vederea sprijinirii angajaților foarte ocupați care nu mai au suficient timp pentru rezolvarea treburilor personale. Astfel, aplicația permite ca sarcinile personale ale utilizatorilor să fie delegate unor operatori dedicați care preiau rezolvarea acestora.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Lumea în care trăim
Poziția Serviciului Român de Informații
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dat publicității un comunicat de presă pe tema atacurilor teroriste din Belgia. În comunicat se arată că sistemul național de alertă teroristă se menține la nivelul precaut-albastru, directorul SRI considerând însă că nu sunt exagerate „anumite măsuri de prevenire ale oricăror acțiuni pe profil antiterorist”.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
700 milioane euro, ajutor de criză
Comisia Europeană a propus furnizarea unui ajutor de urgență în valoare de 700 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru acoperirea nevoilor umanitare în statele membre cel mai grav afectate de criza refugiaților în Europa.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Record de propuneri pentru Nobelul Păcii
Lista candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an a atins numărul-record de 376, depășind cu mult precedentul record, de 278 de propuneri, care data din 2014, a anunțat Comitetul Nobel norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Evoluții în bursele europene
Dacă schimbăm unghiul de abordare, prezintă un interes aparte impactul tragicelor evenimente de la Bruxelles și asupra piețelor europene. Astfel, acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au crescut imediat după atentate, calmul revenind pe piețe a doua zi. Câteva detalii vor fi, credem, concludente pentru definirea evoluțiilor la care ne referim.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Roza vânturilor
La 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, ICR a organizat două evenimente la Cahul și Bălți
În contextul celebrării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, a organizat în Republica Moldova, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul, Primăria orașului Cahul și Asociația „Tinerii Moldovei”, două evenimente culturale care au reunit, pe aceeași scenă, artiști de pe ambele maluri ale Prutului.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
„Război și pace” – expoziție la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie organizează, în colaborare cu Institutul Polonez din București, până la 22 mai 2016, expoziția „Războiul în afișul polonez. Colecția Krzysztof Dydo”. Sunt expuse 52 de afișe selectate din colecția lui Krzysztof Dydo. Renumitul expert în arta afișului, autor a nenumărate publicații dedicate acestei teme și cofondator al Galeriei Afișului din Cracovia, deține cea mai mare colecție privată de profil din Polonia, care numără peste 20.000 de „piese”.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Caravana teatrului și folclorului românesc în Bulgaria
În perioada 4-8 aprilie 2016, în regiunea Vidinului din Bulgaria (localitățile Gâmzova, Pocraina, Kosava și Kutova) se va desfășura o caravană a teatrului și folclorului românesc, organizată de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor. Caravana, dedicată în special copiilor din comunitățile de români locale, va prezenta spectacolul Prietenii motanului încălțat (scenariul și regia: Iulia Cârstea, scenografia: Eugenia Tărășescu-Jianu), producție a Teatrului „Colibri” din Craiova, și patru ateliere de țesut pânză de casă la război, susținute de meșterul popular Cristina Niculescu, împreună cu alte trei țesătoare.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Prețul informației
Cel care, la vremea sa, a fost considerat cel mai bogat om din lume, N. Rothschild, a fost dispus să plătească oricât de mult pentru informația utilă. El a cunoscut rezultatul marii bătălii de la Waterloo înaintea oricărui alt englez aflat atunci la Londra.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
Expoziție de fotografie „Brâncuși. Forme în alb și negru”
Muzeul Național de Artă al României găzduiește până la 29 mai 2016, în Sălile Kretzulescu, expoziția „Brâncuși. Forme în alb și negru”, informează un comunicat de presă emis de instituție. Expoziția face parte din Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” inițiat de Ministerul Culturii și propune o selecție de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuși la Paris.
Nr. 1, 29 martie - 4 aprilie 2016
TZARA. DADA. ETC.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, împreună cu Institutul Cultural Român, a deschis la sediul din Gabroveni, o expoziție dedicată împlinirii a 100 de ani de dadaism, realizată de Erwin Kessler.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice