La început a fost cuvântul...
Comunicarea
De când științele comunicării s-au impus în viața cotidiană drept o cerință vitală, termenii și sintagmele aferente au căpătat și capătă – la rândul lor – o extindere considerabilă. Din nefericire, în aceeași măsură proliferează și formulările eronate. Într-o cronică precedentă am semnalat frecvența deosebită cu care inclusiv oameni care se consideră cultivați recurg la formula „mijloacele mass-media”.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (VII)
Evocarea celor mai semnificative momente din activitatea CECCAR relevă importanța deosebită a congreselor organizației naționale reprezentative a contabililor români. În numărul precedent al publicației noastre, ne-am referit la primele două congrese, cel inaugural desfășurat la București, iar următorul la Cluj. Ideea principală în alegerea localităților-gazdă ale congreselor a fost aceea de a se reafirma ideea unității naționale, semnificațiile istorice ale constituirii României Mari.
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Dimensiunea informativă a contabilității în procesul de asistare a deciziei economice prin utilizarea tehnologiei informaționale
Un alt material apărut în revista Corpului, Contabilitatea, expertiza și auditul afacerilor, care subliniază că, în prezent, informația a devenit o parte importantă a vieții noastre este cel pe care îl prezentăm în numărul de față. Informațiile contabile și sistemele informaționale contabile reprezintă aspecte tot mai importante în luarea deciziilor economice și în asigurarea transparenței decizionale.
Agenda CECCAR
Seminar de fiscalitate la Sibiu
Filiala CECCAR Sibiu organizează, în perioada 20-22 mai, un seminar de fiscalitate privind TVA și impozitele directe. Seminarul va fi moderat de Cristian Rădulescu – practician, speaker la numeroase conferințe și seminare pe probleme privind TVA și impozitarea directă.
CECCAR Ialomița: Dezbatere privind rolul și atribuțiile mandatarului financiar
Centrul de Excelență în Business și Economie organizează, prin Filiala CECCAR Ialomița, miercuri, 18 mai, începând cu ora 16.00, simpozionul cu tema Rolul și atribuțiile mandatarului financiar. Acțiunea dorește să aducă în atenția participanților responsabilitățile pe care le au în acest proces, precum și modalitatea de gestionare corectă și în termen a activităților specifice. În continuarea simpozionului va avea loc seminarul cu tema Codul fiscal și aplicarea acestuia în 2016, susținut de conf. univ. Adriana Popa.
Filiala Ialomița și Tribunalul local – procedură privind decontarea lucrărilor membrilor
Filiala CECCAR Ialomița a definitivat discuțiile purtate cu Tribunalul Ialomița privind agrearea unei proceduri de decontare a lucrărilor de expertiză contabilă judiciară prin intermediul societăților de expertiză contabilă. În 10 mai, președintele filialei a avut o întrevedere cu președintele Tribunalului de la nivelul județului Ialomița în urma căreia a fost semnată procedura amintită ce permite membrilor care fac parte din Grupul Experților Judiciari și care dețin societăți de specialitate să deconteze lucrările efectuate prin intermediul propriilor firme de expertiză.
Ialomița: Rolul și atribuțiile participanților la procedura insolvenței
CECCAR Ialomița a organizat joi, 12 mai, simpozionul cu tema Rolul și atribuțiile participanților la procedura insolvenței, moderat de Mihai Răileanu, membru al grupei de lucru a filialei pentru specializarea lichidări. Au fost prezentate aspecte relevante cu privire la principiile fundamentale ale procedurii insolvenței.
CECCAR Argeș: Întâlnire cu reprezentanți ai instanțelor judecătorești
Reprezentanți ai Filialei CECCAR Argeș au participat la o întâlnire de lucru cu delegați ai instanțelor judecătorești de la nivel local. Întrevederea a avut loc în 6 mai, la sediul Tribunalului Argeș, și a vizat identificarea problemelor care apar în efectuarea expertizelor contabile judiciare și găsirea unor soluții adecvate. De asemenea, a fost vizată îmbunătățirea colaborării cu organele judiciare și cu Biroul local de expertize.
CECCAR Sălaj: Sistemul informațional economic și consultanță pentru crearea întreprinderii
Fundația CECCAR – Centrul de Excelență în Business și Economie organizează joi, 26 mai, începând cu ora 15.00, seminarul cu tema Sistemul informațional economic și consultanță pentru crearea întreprinderii. Seminarul va avea loc în amfiteatrul Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Sălaj și este adresat profesioniștilor contabili și antreprenorilor.
Dezvoltare personală
Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 18-24 mai
În perioada 18-24 mai, la nivel teritorial sunt programate să se desfășoare o serie de seminare prin Centrul de Excelență în Business și Economie, în cadrul cărora specialiștii vă vor ajuta să aflați noutățile din domeniu și să eliminați neclaritățile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât și specialiștilor din alte domenii.
Înscrieri la competiția EY Entrepreneur Of The Year – România 2016
Ernst&Young (EY) România a lansat săptămâna trecută în țara noastră cea de-a treia ediție a competiției EY Entrepreneur Of the Year Romania, care își propune să pună în valoare „poveștile de succes” ale antreprenorilor români și să consacre realizările lor remarcabile în business. Aceasta este, la nivel național, o componentă a EY Entrepreneur Of The Year, singura competiție pentru antreprenori care se organizează la nivel global, peste 5.000 de întreprinzători din întreaga lume fiind nominalizați în fiecare an.
Cursuri de contabilitate la CECCAR București
Filiala București a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează, în perioada 19-20 mai, cursul de pregătire profesională Contabilitate și control de gestiune. De asemenea, în zilele de 23, respectiv 24 mai, membrii filialei pot participa la cursul Contabilitate financiară – Standarde profesionale emise de Corp.
PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 18-24 mai 2016
CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceștia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activitățile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniștilor contabili la oportunitățile și resursele necesare dezvoltării profesionale continue. În acest sens, în perioada 18-24 mai sunt programate să se desfășoare, la nivelul filialelor, cursuri de pregătire profesională, pe care vi le prezentăm mai jos.
Curs Inspector/referent resurse umane
Fundația Măreție și Talent, având ca scop sprijinirea eficientă și afirmarea mai puternică a profesioniștilor din toate domeniile, prin potențarea talentelor lor pe întreaga arie a creației umane, organizează programul de perfecționare/specializare Inspector/referent resurse umane, cu durata de 40 de ore.
Nume și creații pentru eternitate
Mick Jagger, o legendă a muzicii rock
În domeniul spectacolului muzical este extrem de dificil să devii vedetă, dar infinit mai greu este să fii „cap de afiș” vreme îndelungată. Din acest punct de vedere, performanța lui Mick Jagger este în afara oricărei îndoieli: cariera sa, în calitate de vocalist al celebrei trupe The Rolling Stones, a depășit patru decenii de prezență în avanscena muzicii rock.
Breviar statistic
Creștere economică de 4,3% (ca serie brută) în primul trimestru
Produsul intern brut (PIB) a crescut, în primul trimestru din acest an, față de intervalul similar din 2015, cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Comparativ cu ultimele trei luni ale anului anterior, produsul intern brut a crescut cu 1,6%, ca serie ajustată sezonier. În urma revizuirii seriei brute prin includerea estimării produsului intern brut pentru primul trimestru din 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a produsului intern brut pentru trimestrul IV din 2015.
Consumul final de energie electrică, în scădere
În primul trimestru al anului, resursele de energie primară au scăzut cu 0,3%, față de același interval din 2015, iar cele de energie electrică au crescut cu 2,1%. Principalele resurse de energie primară în primele trei luni ale anului au totalizat 8,332 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 28,7 mii tep față de trimestrul I din 2015.
Industria dă semne de relansare
În luna martie 2016, producția industrială a crescut față de luna precedentă atât ca serie brută (+10,3%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+0,1%). Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut ca serie brută cu 2,9% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,4%.
Lucrările de construcții, departe de anticipări
În luna martie 2016, volumul lucrărilor de construcții a scăzut față de luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 0,3%, respectiv cu 1,9%. În primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcții a crescut, față de intervalul similar din 2015, ca serie brută, cu 1,1%. Pe elemente de structură a avut loc o creștere la lucrările de întreținere și reparații curente cu 12,7%.
Rata anuală a inflației, minus 3,3%
Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,3% în luna aprilie 2016 comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), scăderea a fost de 2,7%. În luna aprilie 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o diminuare a prețurilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,7%, iar a celor care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0-2,5%, de 20%.
Spor natural negativ în luna martie
În luna martie a.c. s‐a consemnat nașterea a 14.819 copii, cu 1.200 mai mulți decât în februarie. Numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate în aceeași lună de referință a fost de 22.171, cu 244 mai multe decât în februarie. Sporul natural a fost negativ în a treia lună a anului, de 7.352 persoane (decedații având un excedent față de născuții‐vii).
Direct de la sursă
Guvernul a majorat bugetul anual maxim al schemei de ajutor pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie
Guvernul a modificat schema de ajutor pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Proiectul de modificare este rezultatul unor ample consultări derulate cu reprezentanții mediului de afaceri și vizează simplificarea, flexibilizarea și debirocratizarea procedurilor în scopul eficientizării mecanismului de derulare a schemei de ajutor de stat.
A fost modificată Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului
Executivul a modificat, prin ordonanță de urgență, Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale și utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin. Demersul are ca scop eliminarea restricțiilor pe care le întâmpină în prezent autoritățile publice locale cu privire la organizarea referendumurilor locale în aceeași dată cu cea a alegerilor pentru primari și consilieri locali și județeni.
Comisia Europeană – consultare publică privind introducerea pașaportului pentru servicii
Comisia Europeană a lansat consultarea publică privind propunerea de introducere a unui pașaport pentru servicii, cu scopul de a fi eliminate barierele administrative și de a încuraja prestarea transfrontalieră a serviciilor și realizarea de investiții pe teritoriul statelor membre. Consultarea decurge din Strategia Pieței Unice, strategie care a anunțat mai multe acțiuni de dezvoltare a pieței unice a serviciilor, și este deschisă până la 26 iulie a.c.
Demersuri pentru operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
Guvernul a întreprins noi pași pentru operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, prin adoptarea unuia dintre actele normative din legislația secundară necesară, care aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Agenției, precum și organigrama și numărul de posturi.
Atașați agricoli în capitale importante pentru promovarea produselor românești
Guvernul a decis înființarea funcției de atașat agricol, funcție publică ce va avea rolul să asigure reprezentarea României în țări membre UE sau în țări terțe, în domeniul politicii agricole comune și promovării produselor agroalimentare. Atașații agricoli vor fi funcționari publici din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al instituțiilor subordonate acestuia.
Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată
Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri adoptate de Guvern. Astfel, acesta a devenit prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu verde al Capitalei.
Revista presei economice
Zi istorică și... nebuloasă
Întreaga presă economică (includem aici și rubricile de profil din publicațiile cotidiene) a marcat ziua de vineri, 13 mai, prin informații, comentarii și analize referitoare la intrarea în vigoare a Legii dării în plată. S-au folosit cuvinte mari, de tipul „zi istorică pentru sistemul bancar”. Titlul din ziarul Bursa a sunat astfel: Legea dării în plată – victoria amară a împrumutaților în CHF.
„Soarta” piețelor nebancare
Ziarul Financiar din 13 mai a.c. publică o analiză semnată de Anelis Baciu, intitulată Este drum lung până când piețele nebancare vor ajunge la media europeană de 40% din PIB. Acest titlu sintetizează una dintre constatările președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.
Comentariul ediției
PROIECTUL DE ȚARĂ
Conceptul înscris în titlul însemnărilor de față a fost utilizat mai des în campaniile electorale pentru alegerea Parlamentului și a președintelui României. A apărut într-un context special: după reușita marilor proiecte naționale menite să ducă țara noastră la dobândirea calității de membru al NATO și de membru al Uniunii Europene, candidații la funcția supremă în stat și la fotoliile de senatori și deputați au subliniat că programele supuse atenției alegătorilor vizează, fiecare, un PROIECT DE ȚARĂ.
Eveniment
Gala UNITER
Ceea ce se repetă poate constitui „un eveniment”? Aparent, răspunsul este ușor de dat. Ca în cazul știrilor, elementul de inedit este decisiv pentru a aprecia dacă avem de-a face, în mod real, cu o informație în premieră. Dar orice tip de manifestare poate avea – în conținutul și forma ei de expresie – nu una, ci mai multe premiere.
Cariere. Drumul spre performanță
„În slujba profesiei contabile, a interesului public”
Interviu cu ec. Nicolae Băjan, președintele Filialei CECCAR Brașov: „Consider că înainte de toate trebuie reamintit că Brașovul a fost în istoria modernă și contemporană a României vârful de lance al industriei românești, iar mai recent se definește ca motor al economiei Regiunii de dezvoltare Centru. Restructurarea impusă de tranziția de la economia de comandă la economia de piață a avut efecte de amploare asupra industriei brașovene și, implicit, asupra vieții economico-sociale a brașovenilor.”
Servicii Financiare și Consultanță Fiscală SRL (SFCF) – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Iași
SFCF SRL oferă servicii de contabilitate și expertiză contabilă, servicii de consultanță financiar-contabilă, fiscală și de afaceri, servicii de audit financiar, asumându-și misiunea de a stabili și de a atinge cele mai înalte standarde de calitate în activitatea pe care o desfășoară. Calitatea este prevăzută și inclusă în serviciile oferite și este inerentă culturii organizației, constituind responsabilitatea tuturor angajaților.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Barometrul antreprenoriatului românesc, ediția 2016
66% dintre antreprenorii chestionați cu prilejul celei de-a patra ediții a Barometrului antreprenoriatului românesc sunt de părere că țara noastră va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani. La ediția precedentă a studiului, ponderea a fost de 55%. De asemenea, procentajul celor mai pesimiști dintre antreprenori a ajuns la ediția din acest an la doar 5%, după o scădere de 14 puncte procentuale.
A fost aprobată Legea privind incubatoarele de afaceri
Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri a primit, săptămâna trecută, aprobarea Camerei Deputaților (for decizional). Actul normativ a fost inițiat de actualul președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în perioada în care a deținut funcția de ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism și reglementează regimul juridic de înființare și funcționare a incubatoarelor de afaceri, prin acordarea de facilități pentru stimularea înființării lor, pentru crearea de locuri de muncă, diversificarea economiilor locale și crearea unui mediu antreprenorial în cadrul comunităților teritoriale.
Expertiza și auditul afacerilor
Modificări aduse de OMFP nr. 4.160/2015 privind reglementările contabile (I)
Acest articol își propune să analizeze și să exemplifice prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial nr. 21 din 12 ianuarie 2016. Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează (...).
Accesul la informații de interes public
Potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, accesul liber și neîngrădit al persoanelor la orice informații de interes public reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.
Fonduri europene
Impactul noilor reglementări privind achizițiile publice asupra procesului de accesare a fondurilor europene
În completarea celor prezentate în legătură cu Pachetul de legi privind achizițiile publice, subliniez că noua reglementare are un impact semnificativ în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Schimbarea de viziune nu vine nicicum din propria noastră dorință de eficientizare și îmbunătățire a proceselor în domeniul achizițiilor, ci bineînțeles din cauza constrângerilor pe care le avem de transpunere a reglementărilor europene în domeniu în legislația românească.
Conectarea la era digitală
Tranzacțiile cu carduri contactless, în creștere accelerată
La nivel european, una din cinci plăți cu cardul la POS-urile procesate de Visa este contactless, iar în țara noastră ponderea a ajuns la 10%, relevă datele transmise de compania de tehnologii de plată. Numărul plăților cu carduri și dispozitive Visa contactless aproape s-a triplat în Europa în perioada 1 mai 2015 – 30 aprilie 2016, depășind pragul de trei miliarde de tranzacții.
ICEEfest 2016, la București
Este vorba despre cel mai mare festival dedicat mediului online din zona noastră geografică, festival care se va desfășura la București în zilele de 9 și 10 iunie a.c. Cu exact o lună înainte de debutul festivalului, ICEEfest a publicat pe site-ul oficial – www.iceefest.com – principalele subiecte pe care le va acoperi în acest an.
GfK: Hong Kong, America de Nord și Emiratele Arabe, cele mai conectate țări la lumea digitală
Cel mai recent clasament GfK Connected Consumer Index – realizat în 78 de țări din opt regiuni ale lumii –, care oferă comparabilitate rapidă și directă asupra gradului de conectivitate pentru fiecare populație analizată, relevă că Hong Kong și America de Nord (Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic) au cei mai conectați consumatori din lume, iar cei din Emiratele Arabe Unite se apropie în ritm accelerat de primul pluton (urcând de pe locul al optulea în 2015 pe al treilea prognozat pentru acest an).
Curier legislativ
Pachetul de legi privind achizițiile publice, adoptat de Parlamentul României
Pachetul legislativ privind achizițiile publice a fost adoptat săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaților (cameră decizională), în prezența premierului Dacian Cioloș. Din acest pachet legislativ fac parte proiectul de lege privind achizițiile publice (clasice), proiectul privind achizițiile sectoriale, proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, precum și proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Noutăți legislative 9-13 mai 2016
În perioada 9-13 mai 2016 au fost publicate în Monitorul Oficial o serie de acte normative care privesc domeniul financiar-contabil: Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 583 din 26 aprilie 2016 pentru aprobarea formularisticii prevăzute de art. 230 și 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Monitorul Oficial nr. 355/10.05.2016)
Lumea în care trăim
Condoleanțe de la Comandamentul NATO
Șeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul Mark Ferguson, a transmis condoleanțe familiilor și colegilor celor doi militari români, plutonier Iulian Dumitrescu și sergent Adrian Vizireanu, uciși pe 7 mai în Afganistan. „Transmit condoleanțe familiilor și camarazilor celor doi militari români din Forțele pentru Operații Speciale care și-au pierdut viața la datorie în misiunea NATO Resolute Support din Afganistan.”
Inaugurarea oficială a scutului antirachetă la Deveselu
În prezența premierului Dacian Cioloș, a altor demnitari români, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg (care a avut, la București, convorbiri și cu președintele Iohannis), a reprezentanților Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa și din cadrul NATO, a avut loc, la Deveselu, ceremonia oficială care a consfințit integrarea bazei din această localitate în sistemul antirachetă al Alianței nord-atlantice.
Noi rachete intercontinentale ale Rusiei
Serghei Karakaiev, șeful Comandamentului forțelor strategice ruse, a declarat că Moscova a luat decizia de a dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România și Polonia. El a mai precizat că până în anul 2021 Rusia va avea un număr egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe și mobile.
În „așteptarea” referendumului din Marea Britanie
Potrivit agenției germane de știri DPA, Uniunea Europeană fără Regatul Unit ar avea 27 de membri, față de 28 în prezent, suprafața sa s-ar reduce de la 4,3 milioane de kilometri pătrați la 4,1 milioane kilometri pătrați, iar populația s-ar micșora de la 508,5 milioane de locuitori, câți erau în ianuarie 2015, la 443,6 milioane de locuitori.
UE revizuiește legislația pentru a atrage cercetători și studenți străini
Parlamentul European a dat, săptămâna trecută, „undă verde” unei noi legislații care vizează favorizarea venirii cercetătorilor și studenților străini în UE, dar și a stagiarilor și a lucrătorilor „au pair”, până în prezent fără protecție juridică, informează AFP, preluată de Agerpres. „A trecut prea mult timp de când continentul s-a retras în el însuși, și-a impus cheltuieli birocratice și a minat astfel competitivitatea și a creat dificultăți celor care voiau să creeze întreprinderi”, a pledat Cecilia Wikström, raportor al Parlamentului pentru acest dosar.
Reforma muncii în Franța, puternic contestată
La Paris și în alte orașe ale Franței s-au înregistrat puternice acțiuni de protest după ce Guvernul Valls a adoptat controversata reformă din domeniul muncii. În capitala Franței, poliția a folosit gloanțe de cauciuc împotriva manifestanților strânși în fața clădirii Parlamentului, manifestanți care au cerut demisia președintelui François Hollande.
Axa timpului
Misterul identității Omului cu masca de fier
Misterul identității Omului cu masca de fier, celebru personaj istoric, a fost elucidat după mai bine de 350 de ani, conform concluziilor publicate într-o nouă carte de Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara. Identitatea sa a rămas un mister pentru că pe întreaga perioadă în care a fost închis a purtat o mască.
Roza vânturilor
Noaptea Muzeelor
Sâmbătă, 21 mai, muzee din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra, alături de alte instituții europene, Noaptea Muzeelor. Evenimentul este parte a Nopții Europene a Muzeelor, inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestare aflată anul acesta la a 12-a ediție.
Sound & Vision Festival
În perioada 20-22 mai, indie, electro-pop, nu-disco, soul, rock alternativ, hip-hop și freestyle rap sunt doar câteva frecvențe alternative ce vor atrage bucureștenii în Gara Regală Băneasa, cu prilejul ediției a doua a festivalului Sound & Vision, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Ritmuri de jazz, la Sibiu
În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții, acestea sunt câteva dintre propunerile celei de-a 46-a ediții a Sibiu Jazz Festival. Evenimentul, organizat de Fundația Sibiu Jazz Festival, este considerat unic în România, având în vedere longevitatea și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența.
Festivalul Internațional de Poezie București
Zilele acestea, între 18 și 22 mai, în Capitală se desfășoară a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București, inițiativă culturală a Muzeului Național al Literaturii Române. Lansată în 2010, manifestarea își propune să reintroducă în spațiul public contemporan conceptul de poezie interactivă și a crescut în amploare, plasând Bucureștiul pe lista capitalelor europene care organizează evenimente prin care se promovează acest gen literar.
Prestigioasă participare românească la Târgul de Carte de la Salonic
Țara noastră a participat pentru a treia oară consecutiv la Târgul Internațional de Carte de la Salonic, care a fost deschis între 12 și 15 mai. La standul României, găzduit de centrul expozițional Helexpo, au fost expuse volume de autori români din Grecia și de autori greci din România, precum și traduceri din ambele limbi.
2,59 milioane de dolari pentru o pictură a lui Adrian Ghenie
Lucrarea Self-Portrait as Vincent Van Gogh (2012) a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută, săptămâna trecută, la o licitație organizată de Casa Sotheby’s din New York, pentru suma de 2,59 milioane de dolari, față de o estimare de 200.000-300.000 dolari. Pictorul român, în vârstă de 38 de ani, a mai reușit anul acesta vânzarea unei picturi pentru o sumă cu șase zerouri.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național