La început a fost cuvântul...
Corectură și corecție
Într-un anumit sens, această rubrică este menită să determine corectarea a ceea ce este scris sau spus eronat în modul nostru de a comunica. Ne-a fost și ne este dat, însă, ca tocmai cuvântul destinat să evite erori de exprimare să fie folosit într-un context lexical greșit. Astfel, în presa audiovizuală din ultimele zile ni s-au oferit numeroase – să le zicem – contra-exemple. Bunăoară, s-a afirmat: „S-a adus o corecție mixului de politici monetaro-fiscale”. Mai potrivit ar fi fost să se zică „s-a corectat mixul…”, întrucât corecție înseamnă cu totul altceva, și anume „pedeapsă corporală”.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XII)
După ce, în numerele precedente, am conturat o imagine de ansamblu a participărilor românești la manifestările internaționale ale profesioniștilor contabili, ne propunem să trecem în revistă, ceva mai pe larg, congresele desfășurate în perioada interbelică. Vom începe cu al II-lea Congres, cel care a avut loc în 1926, cu precizarea că „numerotarea” unor astfel de reuniuni a început cu anul 1904, când s-a desfășurat, la Saint Louis (SUA), prima reuniune mondială a experților contabili.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
ICEEfest 2016
Așa cum precizam în numărul anterior, Bucureștiul a fost în ultimul timp gazda a numeroase evenimente semnificative care ne trimit în zona temei ediției a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, printre acestea numărându-se Interactive Central & Eastern Europe Festival (ICEEfest), una dintre cele mai mari manifestări de gen dedicate internetului, tehnologiei de vârf din Europa Centrală și de Est.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Agenda CECCAR
Filiala CECCAR Brăila: masă rotundă pe tema controlului activității agenților economici
Filiala Brăila a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, la 14 iunie, masa rotundă cu tema Controlul agenților economici, la care a participat ec. Iolanda Ilie, șeful Serviciului control fiscal, AJFP Brăila, alături de președintele filialei, ec. Gheorghe Stroe, și directorul executiv, ec. Carmen Tamași-Klaus.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Filiala CECCAR Brașov: întâlnire de lucru cu reprezentanți ai ITM
Noutăți legislative privind raporturile de muncă au fost dezbătute la Brașov, cu ocazia întâlnirii de lucru organizate de filiala CECCAR, la 10 iunie, la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. Sala de cursuri a filialei „Emanoil Ioan Nechifor” a găzduit evenimentul la care participanții au primit informații utile, răspunsuri pertinente la întrebările privind legislația muncii de la inspectorul șef Adrian Nicolae Reit și inspectorul șef adjunct Sănătate și Securitate în Muncă, Dorin Senchetru.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Soluții pentru evitarea insolvenței
Profesioniștii contabili care au dorit să se pună la curent cu cele mai recente reglementări financiar-contabile și fiscale în materia insolvenței au participat, la 14 iunie, la o întâlnire de lucru organizată de Filiala CECCAR Brașov, la care a participat și reprezentantul filialei teritoriale a Uniunii Practicienilor în Insolvență (UNPIR).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Noutăți legislative în domeniul asigurărilor sociale
Membrii Filialei CECCAR Brașov au participat, la 16 iunie, la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Casei Județene de Pensii, desfășurată în sala de cursuri „Emanoil Ioan Nechifor” a filialei. La acțiune a participat conducerea CECCAR Brașov, reprezentată de președinte, Nicolae Băjan, și directorul executiv, Cornelia Deleanu, alături de consilierul Delia Stanciu – Casa Județeană de Pensii.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Filiala CECCAR Constanța: discuții pe marginea legislației muncii
La Constanța a avut loc, la 16 iunie, o masă rotundă organizată de filiala CECCAR, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă al municipiului, acțiune care a reunit specialiști contabili de la nivelul județului. Alături de președintele Filialei CECCAR Constanța, Gheorghe Ivașcu, directorul executiv, Vasile Buzoescu, și Constantin Cojocaru, șeful Biroului Stagiu și dezvoltare profesională continuă, la întâlnirea profesională au participat reprezentanți ai ITM Constanța – Tiberiu Pleșu, inspector-șef adjunct, și Didina Mititelu – șeful compartimentului Control.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Filiala CECCAR Dâmbovița: Lecție de educație financiară la Școala gimnazială „Matei Basarab” din Târgoviște
Președintele și vicepreședintele Consiliului Filialei CECCAR Dâmbovița s-au întâlnit luni, 13 iunie, cu elevi ai clasei a VIII-a a Școlii gimnaziale „Matei Basarab” din Târgoviște, cărora le-au prezentat tema intitulată Valoarea banilor. Subiectul a fost expus de expert contabil Gabriela Anghel, președintele Consiliului filialei.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Filiala CECCAR Ialomița: proba cu expertiza contabilă în cauzele civile și penale
La Ialomița a avut loc, la 15 iunie, întâlnirea semestrială a membrilor GEJ cu tema intitulată Proba cu expertiza contabilă în cauzele civile și penale. Din partea principalilor beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară au răspuns invitației Ion Toma, președintele Tribunalului Ialomița, și Ioana Gavriloiu, inspector IPJ Ialomița.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Ședința Grupei de lucru „Sector public” a FEE
La sediul Federației Experților Contabili Europeni (FEE) de la Bruxelles a avut loc, la 16 iunie, ședința Grupei de lucru „Sector public”, la care a participat și reprezentantul CECCAR în respectiva grupă de lucru. Pe ordinea de zi a ședinței s-au înscris următoarele teme: implementarea IPSAS-urilor, auditul financiar în sectorul public european (...).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Bruxelles: masă rotundă pentru sectorul public – criza datoriei de stat – cum poate contabilitatea să fie o parte a soluției?
Federația Experților Contabili Europeni (FEE) organizează anual mese rotunde pe teme legate de armonizarea contabilității europene din sectorul public, un potențial cadru general conceptual și modelele de guvernare. Evenimentele reunesc factori politici europeni și naționali, contabili și auditori din întregul continent și din alte zone ale lumii.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Conferința aniversară a Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova
Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP RM), a fost organizată la Chișinău, la 17 iunie a.c., o conferință internațională care a marcat pe plan național și regional acest moment în activitatea organismului profesional moldovean. Tema centrală a conferinței a fost intitulată Provocările și oportunitățile din profesia contabilă și de audit: experiența și soluțiile la nivel mondial (...).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Dezvoltare personală
Primul centru pentru dezbateri publice și inițiative civice din București
Săptămâna trecută s-a lansat primul centru din București pentru dezbateri publice și inițiative civice, „La firul ierbii”, găzduit într-un spațiu neconvențional: fosta hală industrială de la Industria Bumbacului, transformată de un grup de inițiativă într-un loc viu și primitor. Lansarea a avut loc cu participarea ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, precum și a reprezentanților grupului de inițiativă care a demarat proiectul (...).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
O nouă Agendă pentru competențe în UE
Comisia Europeană (CE) a adoptat recent o nouă agendă cuprinzătoare pentru competențe în Europa. Ea va contribui la realizarea primei priorități politice a CE intitulate Un nou impuls pentru crearea de locuri de muncă, creștere și investiții prin abordarea a trei provocări presante ale economiilor actuale: lipsa competențelor adecvate pentru a răspunde necesităților de pe piața forței de muncă, transparența insuficientă a competențelor și a calificărilor, precum și dificultatea de a anticipa și de a prevedea necesitățile în materie de competențe.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Curs: Înțelegerea și aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), la București
Filiala CECCAR București organizează, în perioada 27-28 iunie a.c., cursul Înțelegerea și aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), inclus în Programul Național de Dezvoltare Profesională Continuă. Cursul are ca scop actualizarea cunoștințelor membrilor în domeniul contabilității internaționale, prin exemplificarea diferitelor spețe întâlnite în practică.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 22-28 iunie
În perioada 22-28 iunie, la nivel teritorial sunt programate să se desfășoare o serie de seminare prin Centrul de Excelență în Business și Economie, în cadrul cărora specialiștii vă vor ajuta să aflați noutățile din domeniu și să eliminați neclaritățile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât și specialiștilor din alte domenii.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 22-28 iunie 2016
CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceștia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activitățile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniștilor contabili la oportunitățile și resursele necesare dezvoltării profesionale continue.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Nume și creații pentru eternitate
Adriano Celentano, superstar al muzicii pop italiene
Pentru a completa evocările noastre privind personalități autentice în domeniul muzicii pop, supunem atenției cititorilor datele biografice ale lui Adriano Celentano, a cărui faimă a depășit cu mult hotarele Italiei, țara sa natală, contribuind, în mod esențial, la afirmarea în lume a unei maniere de concepere și prezentare a unor genuri muzicale cu mare audiență la publicul larg.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Breviar statistic
BNR: Deficitul de cont curent, 1,843 miliarde de euro în intervalul ianuarie-aprilie 2016
În perioada ianuarie-aprilie 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 1,843 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 282 de milioane de euro în același interval din 2015; în structură, balanța veniturilor primare și balanța bunurilor au consemnat creșteri ale deficitelor cu 1,724 miliarde de euro, respectiv cu 742 de milioane de euro, iar balanța serviciilor și balanța veniturilor secundare au înregistrat excedente majorate cu 242 de milioane de euro, respectiv cu 100 de milioane de euro, relevă datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Raportul pensionari-salariați, 9 la 10 în primul trimestru
În primul trimestru al anului, numărul mediu de pensionari a fost de 5,273 milioane de persoane, în scădere cu 16.000 față de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform INS, pensia medie lunară a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% față de trimestrul precedent, pensia medie de asigurări sociale de stat – 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 56,4% (comparativ cu 54,0% în trimestrul precedent).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Resursele de energie primară, în creștere
În primele patru luni ale anului, resursele de energie primară au crescut cu 0,7%, iar cele de energie electrică s-au majorat, față de aceeași perioadă a anului precedent, cu 2,6%. În intervalul ianuarie-aprilie 2016, principalele resurse de energie primară au totalizat 10,889 milioane tone echivalent petrol (tep), în creștere cu 79,4 mii tep față de perioada similară din 2015.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
535.200 studenți/cursanți înscriși în învățământul superior în anul universitar 2015-2016
Populația școlară din sistemul național de educație a fost în anul școlar/universitar 2015‐2016 de 3,642 milioane de copii, elevi, studenți, cursanți, reprezentând 72,2% din populația de vârstă școlară, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai importante valori ale distribuției populației școlare pe niveluri educaționale s‐au înregistrat în învățământul primar și gimnazial (47,0%), învățământul liceal (18,5%), învățământul antepreșcolar și preșcolar (15,2%).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Servicii de piață pentru întreprinderi
În aprilie, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, față de martie a scăzut ca serie brută cu 0,7%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 1,5%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 6,7%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 7,1%.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Axa timpului
400 de ani fără Shakespeare – Trăiască Shakespeare!
2016 este anul Shakespeare, nu doar local, în țara sa de origine, Anglia, ci pe întregul glob. În onoarea sa, teatre din diverse orașe au declarat acest an „anul Shakespeare” și îi pun în scenă piesele. Au trecut 400 de ani de când celebrul scriitor a oferit lumii minunatele sale opere, care dăinuie și astăzi.
Comentariul ediției
Ipostazele predictibilității
Marți, 21 iunie, în spațiul rezervat acestei rubrici m-am referit la înscrierea pe ordinea de zi a Parlamentului a unui important proiect de act normativ: Legea de abilitatea a Guvernului pentru emiterea de ordonanțe în lunile iulie și august, când senatorii și deputații se vor afla în vacanță. Tot marți, s-a petrecut un fapt fără precedent: prima Cameră care a luat în dezbatere proiectul, respectiv Senatul României, l-a respins.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Eveniment
Cumințenia pământului
Opera marelui nostru sculptor Constantin Brâncuși Cumințenia pământului va putea fi admirată până la 8 iulie a.c., de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00, la Muzeul Băncii Naționale a României. Este urmarea deciziei guvernamentale adoptate împreună cu proprietarii operei de artă de a face mai accesibilă celebra sculptură pentru un număr cât mai mare de concetățeni.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Cariere. Drumul spre performanță
Slujirea interesului public prin competență și responsabilitate
Interviu cu ec. Matei Daniel, președintele Filialei CECCAR Argeș: Pentru început vă spun „bună ziua!”. Cred că este clar că fiecare moment sau, mai bine spus, fiecare schimbare în carieră reprezintă trepte ale unei deveniri pe care o sintetizează foarte bine conceptul de dezvoltare profesională. În ceea ce mă privește, primul moment a fost marcat de intrarea mea în sistemul public de finanțe, în anul 1990.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Competent Accounting, din Oradea – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Bihor
Grupul COMPETENT a fost fondat în anul 2002, pornind la drum cu un singur expert contabil, în calitate de unic asociat. Grupul oferă servicii integrate de contabilitate primară, financiară, de gestiune, servicii de salarizare și consultanță, bazându-se pe activitatea a peste 15 profesioniști.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Expertiza și auditul afacerilor
Modificări aduse de OMFP nr. 4.160/2015 privind reglementările contabile (II)
Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează (...).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Poziția CNIPMMR față de Legea pentru promovarea produselor românești în supermarketuri
Într-un document remis presei, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) menționează că a solicitat în mod repetat în ultimii ani modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare și reglementarea de măsuri pentru (...).
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Fonduri europene
Managementul riscurilor
În calitate de beneficiari ai proiectelor europene trebuie să ne asumăm o serie de riscuri, care, dacă le vom identifica încă din faza inițială, le vom putea reduce considerabil, cu un impact minim asupra rezultatelor proiectului. Pentru a avea o abordare profesionistă va trebui să parcurgem patru etape esențiale în gestionarea riscurilor.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Curier legislativ
Noi acte normative
O serie de acte normative de interes au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Circulara Băncii Naționale a României nr. 14 din 7 iunie 2016 privind ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii constituite în euro și în dolari SUA începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2016 (Monitorul Oficial nr. 438/13.06.2016)
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Proiecte aflate în dezbatere publică
O serie de proiecte de acte normative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Ministerul Finanțelor Publice – Proiect de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Direct de la sursă
Evoluția creditării, obiect de controverse și clarificări
Cu prilejul deschiderii seminarului regional la nivel înalt privind rezoluția creditelor neperformante, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, printre altele: „Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, spunea zilele trecute că politica monetară poate stimula cererea și stabiliza așteptările inflaționiste, dar viteza cu care se atinge potențialul de creștere economică este influențată de mixul de politici (...)”.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Guvernul a adoptat noul Contract-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017
Guvernul României a aprobat în ședința de săptămâna trecută noul Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017. Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 va intra în vigoare la 1 iulie 2016. Principalul obiectiv al acestui Contract-cadru este acela de a asigura funcționarea coerentă a sistemului sanitar românesc.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Împrumut BDCE de 175 de milioane de euro pentru construcția de locuințe ANL destinate tinerilor
România va împrumuta 175 de milioane de euro pentru construcția de locuințe pentru persoane sau familii tinere din țara noastră, destinate închirierii, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executiv în ședința de săptămâna trecută. Guvernul propune Parlamentului aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru realizarea unui proiect de construire/renovare/modernizare a unui număr de aproximativ 6.990 de locuințe destinate închirierii de către persoane și familii tinere, ale căror venituri nu permit închirierea unei locuințe de pe piața liberă.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Revista presei economice
Leul vs. valutele de pe piață
Ziarul Bursa din 16 iunie a.c. le oferă cititorilor câteva răspunsuri la îngrijorările lor provocate de faptul că în ultimele zile raportul de schimb între moneda noastră națională și principalele valute din piață s-a deteriorat. Un punct de vedere interesant este exprimat de cunoscutul analist Aurelian Dochia, care consideră că „nu există niciun fel de bază și raționalitate pentru scăderea leului; totul are o componentă emoțională”.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Din nou consumul, „bată-l vina”
Presa economică autohtonă continuă să prezinte date și să comenteze procese și fenomene legate de evoluția produsului intern brut în primul trimestru al anului. În dezbaterile pe această temă s-au înscris și mai multe analize din Ziarul Financiar. Astfel, în numărul din 16 iunie a.c., Roxana Rotaru și Iuliana Anghel afirmă că „România a ajuns în 2015 la 57% din media Uniunii Europene în privința PIB-ului, raportat la paritatea standard a puterii de cumpărare (TPS), față de 55% în 2014”.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Lumea în care trăim
Apel NATO către Rusia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat, săptămâna trecută, un nou apel către Rusia să renunțe la susținerea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și să își retragă forțele și echipamentele militare din această țară, precum și din Crimeea anexată.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Referendumul britanic din 23 iunie
Asasinarea deputatei laburiste britanice Jo Cox, militantă pentru rămânerea țării în UE
Întreaga lume este consternată de asasinarea deputatei laburiste britanice Jo Cox, care a fost împușcată și înjunghiată în Birstall de un bărbat care s-a declarat favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În acest context, zilele premergătoare referendumului au devenit tot mai tensionate. Liderii celor două curente și-au radicalizat discursurile.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Persistă pericolul de atentate în Franța
În pofida măsurilor de securitate sporite adoptate de autoritățile de la Paris, șeful guvernului francez se așteaptă la noi atentate soldate cu pierderi de vieți omenești pe teritoriul țării. „Trebuie să strângem lațul și să lăsăm Poliției și Serviciilor Speciale libertatea de a acționa, dar vor mai fi și alte atacuri. Mulți nevinovați își vor pierde viața”, a anunțat premierul Valls într-o intervenție la Radio France International.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Roza vânturilor
Filmul Câini deschide TIFF Sibiu 2016
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 22-26 iunie, pentru al zecelea an la rând. Evenimentul se va deschide miercuri, 22 iunie, la ora 22.00, cu filmul Câini, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al Trofeului Transilvania 2016 și una dintre cele mai apreciate producții românești ale anului. TIFF Sibiu 2016 este organizat de Asociația Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Expoziția România – civilizații suprapuse, la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vă invită miercuri, 22 iunie, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției România – civilizații suprapuse, găzduită de instituție. Expoziția reunește artefacte arheologice și istorice de primă importanță din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României și ale altor muzee românești. Adevărate capodopere aparținând patrimoniul național, obiectele stau mărturie a numeroase civilizații care s-au succedat de-a lungul timpului în spațiul actual al României, loc de convergență culturală.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Noaptea Institutelor Culturale
Vineri, 24 iunie, instituții culturale din București organizează cea de-a X-a ediție a Nopții Institutelor Culturale, informează un comunicat al ICR. British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Instituto Cervantes de Bucarest, Institutul Cultural Român și Institutul Francez sunt câteva dintre cele 15 instituții participante la eveniment care le propun vizitatorilor un program variat, cu spectacole de teatru, recitaluri și proiecte expoziționale.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
vibrate!festival
Zilele acestea, Brașovul este gazda celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră și Arte vibrate!festival, eveniment care aduce laolaltă tinere staruri ale muzicii clasice europene și publicul orașului de la poalele Tâmpei în spații neconvenționale și în alte zone relevante din localitate. vibrate!festival este organizat de Asociația Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Depoul de Artă Urbană.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Alaiul Sânzienelor, la Muzeul Național de Artă al României
Joi, 23 iunie, Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a muzeului (Calea Victoriei nr. 49-53). Ediția din acest an îi este dedicată lui Constantin Brâncuși, pe parcursul întregii manifestări vizitatorii având posibilitatea să admire lucrări create sau inspirate de marele sculptor, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres. Invitați la eveniment sunt Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu și mulți alții.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Nr. 13, 21 iunie - 4 iulie 2016
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane