La început a fost cuvântul...
Vocabularul
Ne confruntăm, zi de zi, în cele mai diverse împrejurări, cu dificultăți de comunicare provocate fie de folosirea unui număr foarte restrâns de cuvinte, fie de apelul excesiv la prețiozități în materie de exprimare. Din acest motiv, contează enorm dimensiunile și expresivitatea vocabularului la care recurgem. Remarca este valabilă, în primul rând, pentru mijloacele de comunicare în masă. Faptul va deveni, credem, mai elocvent dacă apelăm la formule auzite în ultimul timp, în special, la televiziuni.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIII)
De-a lungul „serialului” nostru am trecut în revistă congresele Corpului contabililor români din perioada interbelică și am marcat intensa activitate internațională, cu ecourile ei în rândurile organizațiilor profesionale de profil din întreaga lume. Prezentările cronologice au ajuns, astfel, în anul 1933, an care a marcat finalul celei mai mari crize economico-financiare globale. Cum este firesc, consecințele și învățămintele perioadei 1929-1933 s-au situat în centrul atenției reuniunilor mondiale care au urmat.
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Cadru fertil pentru dezbateri profesionale de înaltă calitate
Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România are în vedere o problematică de actualitate care scoate în evidență preocupările profesioniștilor contabili în căutarea de soluții aplicabile pentru consolidarea profesiei contabile. Având în vedere că succesul unei companii se bazează pe capacitatea acesteia de a asigura securitatea datelor, de a acționa în baza informațiilor colectate și de a livra servicii care iau în calcul toate aceste date, digitalizarea este una dintre cele mai importante tendințe ale zilelor noastre.
ANCOM: Cu 30% mai puține conexiuni afectate de incidente în 2015
Tematica principală a apropiatului Congres al Profesiei Contabile presupune luarea în considerare a multitudinii de factori care determină evoluțiile din domeniul ITC. De aceea, supunem atenției și concluziile Raportului privind incidentele care au afectat securitatea și integritatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, document publicat săptămâna trecută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
EY: Companiile românești trebuie să susțină accelerarea asimilării de abilități digitale în interiorul firmei
Tot în legătură cu tematica principală a Congresului Profesiei Contabile, informăm cititorii asupra principalelor concluzii ale unei analize realizate de Aurelia Costache, Financial Services Industry Advisory Leader la compania de consultanță financiară și audit Ernst & Young (EY) România, referitoare la modul în care vor fi afectate companiile, industriile și angajații de digitalizare și de schimbările tehnologice și la impactul acestora asupra mediului de business local.
BVB a lansat „Carta Albă a comunicării Companiilor Listate”
Bursa de Valori București (BVB) a lansat „Carta Albă a comunicării Companiilor Listate”, rezultat al unui studiu intern derulat de instituție pentru a evalua informațiile furnizate de companiile listate pe Piața Reglementată, prin intermediul paginilor de Internet proprii. „Analiza are ca scop final îmbunătățirea comunicării companiilor listate cu investitorii, în mediul online, prin evaluarea fiecărei pagini de Internet și identificarea aspectelor care pot fi îmbunătățite”, se precizează într-un comunicat al BVB.
Agenda CECCAR
Sibiu: Întâlnire a președinților Filialelor CECCAR și ședința Consiliului Superior CECCAR lărgit
În zilele de 7-8 iulie a.c. se vor desfășura la Sibiu (Hotel IBIS) întâlnirea președinților Filialelor CECCAR și o ședință a Consiliului Superior CECCAR lărgit. Vor fi examinate, cu acest prilej, teme de o deosebită importanță, precum: gestiunea financiar contabilă la nivelul CECCAR; îmbunătățirea sistemului de guvernanță al CECCAR; îmbunătățirea serviciilor oferite membrilor CECCAR; repoziționarea CEBE în relația cu CECCAR; măsuri pentru dezvoltarea CECCAR și a profesiei de expert contabil.
Forumul Național al PMM: Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluțiilor tehnologice și de reglementare – 22 septembrie 2016
În acest an de referință pentru CECCAR, va fi organizată cea de-a VII-a ediție a Forumului Național al PMM, care se va desfășura la 22 septembrie, cu tema Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluțiilor tehnologice și de reglementare. Ediția își propune să trateze, prin intermediul specialiștilor în domeniu, principalele provocări cu care se confruntă practicile mici și mijlocii la nivel global, impactul și imprevizibilitatea modificărilor legislative, precum și alte subiecte de interes pentru membrii comunității profesionale.
Filiala București, prezentă la a VIII-a ediție a Conferinței Fondurile Europene
Președintele Filialei CECCAR București, lect. univ. dr. Florentin Caloian, și Alexandru Paru, vicepreședinte al filialei, au participat joi, 30 iunie, la a VIII-a ediție a Conferinței Fondurile Europene, organizată de Ziarul BURSA sub genericul Absorbția finanțărilor europene – șansă de modernizare pentru România.
Filiala CECCAR Brăila: Întâlnire cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare
Filiala CECCAR Brăila a organizat, la 16 iunie, întâlnirea de lucru semestrială cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare și experții contabili membri GEJ. Întrevederea s-a desfășurat în sala de cursuri „N.N. Constantinescu” a filialei și a avut ca obiect analiza și dezbaterea activității de expertiză contabilă cu beneficiarii acestor lucrări pe primul semestru al anului 2016.
Filiala CECCAR Călărași: Ședință a Comisiei de Dialog Social
Filiala CECCAR Călărași, prin directorul executiv George Coman, a participat, la 23 iunie, la ședința lunară a membrilor Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la sediul Instituției Prefectului din județ. La întâlnire au fost prezenți prefectul județului Călărași, George Iacob, și reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe de specialitate, ai administrației publice locale și centrale.
Filiala CECCAR Cluj: seminar dedicat spețelor și interpretărilor fiscale
Filiala CECCAR Cluj a organizat, la 30 iunie, un seminar de fiscalitate cu tema Spețe și interpretări fiscale, care a avut loc la Facultatea de Științe Economice a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Întâlnirea profesională a fost moderată de Mariana Man, lector formator CECCAR și șef serviciu metodologie și asistență contribuabili din structura ANAF Cluj, și a beneficiat de prezența a peste 80 de persoane.
Filiala CECCAR Dolj – seminar privind proiectele cu finanțare nerambursabilă
Filiala CECCAR Dolj a organizat, la 23 iunie, seminarul cu tema Proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru întreprinderi mici și mijlocii, destinat atât reprezentanților mediului de afaceri local, cât și membrilor filialei care au posibilitatea accesării programelor cu finanțare nerambursabilă în calitate de administratori și/sau acționari ai societăților de expertiză, dar și în calitate de colaboratori și consultanți ai întreprinderilor mici și mijlocii.
Filiala CECCAR Mureș: întâlnire pe tema oportunităților de finanțare pentru IMM-uri
La sediul Camerei de Comerț și Industrie Mureș a avut loc, la 15 iunie, evenimentul Oportunități de finanțare pentru IMM-uri, la care au participat reprezentanți ai Filialei CECCAR Mureș – directorul executiv Maria Pop și membri ai Biroului Permanent al Consiliului filialei. Întâlnirea a fost dedicată prezentării Programului operațional 2014-2020 și programelor naționale.
Masă rotundă pe tema auditului de calitate
Filiala Mureș a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat o masă rotundă pe tema derulării activității de audit. Întâlnirea a avut loc la 28 iunie, la sediul filialei, fiind prezenți peste 60 de membri ai Corpului, alături de directorul executiv al CECCAR Mureș, Maria Pop, și auditorul de calitate al filialei, Florin Maris.
Filiala CECCAR Prahova: întâlnire dedicată expertizelor contabile judiciare
Filiala CECCAR Prahova a organizat, la 28 iunie, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai beneficiarilor de expertize contabile judiciare și membri ai Grupului Experților Judiciari. Invitați la eveniment au fost Mihai Radu – președintele Tribunalului Prahova, Gabriela Mihai – vicepreședintele Tribunalului Prahova, Aida Stan – vicepreședintele Curții de Apel Ploiești, Vladimir Tulea – specialist financiar DNA Serviciul Teritorial Prahova, Nicolae Balalia – director Curtea de Conturi Ploiești, Sorin Arsenoiu – director adjunct Curtea de Conturi Ploiești.
Filiala CECCAR Ialomița: întâlnire de lucru cu reprezentanți ai organului fiscal local
Filiala Ialomița a organizat, la 30 iunie, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița. Au răspuns invitației filialei Gheorghe Dorobăț – șeful AJFP Ialomița, și Raluca Bratcovschi – șef Biroul servicii contribuabili. Întâlnirea a reprezentat un prilej pentru a aduce în atenția profesioniștilor contabili principalele modificări legislative din luna iunie, precum și aspecte referitoare la Declarația 394.
Filiala CECCAR Vâlcea: masă rotundă cu specialiști ai Administrației Județene a Finanțelor Publice
Filiala CECCAR Vâlcea a organizat, la 16 iunie, o masă rotundă la care au participat specialiști ai AJFP Vâlcea și membri ai filialei, experți contabili, contabili autorizați, precum și stagiari. Întâlnirea a avut loc la sediul instituției publice amintite, invitați din partea autorității fiscale fiind Mihai Octavian – șef compartiment servicii contribuabili, Anda Predescu și Grațiela Ciolpan – consilieri superiori Biroul informații fiscale, respectiv Biroul asistență contribuabili.
Dezvoltare personală
Noi reglementări privind certificarea dobândirii competențelor calificării profesionale
Certificatele de calificare și calificare profesională ce vor fi eliberate absolvenților din sistemul național de învățământ preuniversitar vor fi însoțite de un Supliment descriptiv, în format Europass, care va atesta dobândirea de competențe specifice unei calificări profesionale pentru un anumit nivel de pregătire profesională. De asemenea, persoanele care au depășit cu cel puțin patru ani vârsta de școlarizare și care au finalizat învățământul primar în cadrul Programului „A doua șansă” vor primi un certificat care să ateste absolvirea acestui nivel de studii.
PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 5-18 iulie 2016
CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceștia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activitățile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniștilor contabili la oportunitățile și resursele necesare dezvoltării profesionale continue.
Nume și creații pentru eternitate
Billie Holiday, una dintre cele mai bune vocaliste jazz din toate timpurile
După ce în numărul precedent ne-am „aflat” în Italia, pentru a-l prezenta pe Adriano Celentano, le propunem cititorilor să ne reîntoarcem în SUA. Avem suficiente motive să poposim mai mult, din nou, pe continentul american, deoarece, din multe puncte de vedere, viața și creația unor mari stele ale muzicii au avut și au un amplu ecou internațional, inclusiv în România.
Breviar statistic
Rezervele internaționale ale României, 35,673 miliarde euro la 30 iunie
La 30 iunie 2016, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 31,729 miliarde euro, față de 32,672 miliarde euro la 31 mai 2016, se precizează într-un comunicat al BNR. În luna iunie au avut loc intrări de 979 milioane euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (861 milioane euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele.
INS: Rata șomajului în formă ajustată sezonier, 6,6% în luna mai
Rata șomajului în formă ajustată sezonier al fost de 6,6% în luna mai, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de luna precedentă (6,4%), relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna mai din anul curent, este de 581.000 persoane, în creștere față de luna precedentă (când s-au înregistrat 573.000 șomeri), dar în scădere față de aceeași lună a anului anterior (622.000).
Cheltuielile de protecție socială, în creștere
Cheltuielile de protecție socială s-au majorat în 2014 cu 3,9% față de anul 2013, potrivit informațiilor publicate săptămâna trecută de INS. Astfel, în anul 2014, veniturile de protecție socială au însumat 99,652 miliarde lei, în creștere cu 4,7% fațǎ de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB – date semidefinitive) a fost de 14,9%, situându-se la același nivel ca în anul anterior.
Indicatori monetari – mai 2016
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârșitul lunii mai 2016 un sold de 290,646 miliarde lei. Față de luna aprilie 2016 aceasta a crescut cu 1,8% (1,6% în termeni reali), iar în raport cu mai 2015 masa monetară s-a majorat cu 12,7% (16,8% în termeni reali), potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
MADR: Deficitul României la comerțul cu produse agroalimentare a crescut de aproape șapte ori în primul trimestru
Deficitul României la comerțul cu produse agroalimentare s-a adâncit de aproape șapte ori în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2015, până la 234,3 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În primele trei luni din 2015, deficitul înregistrat la produsele agroalimentare a fost de 34,9 milioane de euro.
BNR: Numărul falsurilor depistate în cazul monedei naționale, în creștere cu 70%, în 2015
Falsurile de bancnote românești expertizate la BNR au totalizat 4479 bucăți, în 2015, în creștere cu 70% față de 2014, cea mai falsificată bancnotă fiind cea de 100 lei, potrivit raportului anual pe 2015 publicat pe site-ul instituției. Conform BNR, din numărul total de bancnote false, 100 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 4.379 de falsuri au fost depistate în circulație, cu 82% mai multe decât în anul 2014, informează Agerpres.
APIA: Vânzările de autovehicule au crescut cu 6,9%, în primele cinci luni
Vânzările de autovehicule au înregistrat în România, în primele cinci luni ale anului, un salt de 6,9%, până la un volum de 46.222 de unități, în timp ce producția națională a scăzut cu 6,9% față de aceeași perioadă din 2015, arată datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în primele cinci luni din 2016 (35.889 unități), înregistrează o creștere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane) 34,3%.
Revista presei economice
„Brexit-ul României”
Este titlul unui comentariu al directorului editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, din 4 iulie, care abordează o temă mai mult decât incitantă. De unde până unde sintagma „Brexit-ul României”? Un posibil răspuns decurge dintr-o altă întrebare, folosită în subtitlul articolului: este mai bine acum, în capitalism, sau era mai bine în comunism? Analogia – dacă poate fi vorba despre așa ceva – a fost inspirată de întrebarea care li s-a pus britanicilor, și anume dacă le este mai bine în Uniunea Europeană sau le-a fost mai bine înainte de aderare.
Reorganizare și reprofesionalizare
Ziarul Bursa din 4 iulie se ocupă, între altele, de situația de la CNADNR. Odată cu numeroase aspecte specifice, sunt tratate teme cu caracter mai general, care privesc companiile de stat. Astfel, sunt puse în evidență conceptele de reorganizare și reprofesionalizare. Reținem din această publicație aprecierile directorului general al CNADNR, Cătălin Homor.
Comentariul ediției
Palatul Cotroceni: consultări la nivel înalt
Începutul de săptămână a fost marcat de concretizarea anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, cu prilejul summit-ului UE consacrat Brexit-ului: a avut loc a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare, primul-ministru și guvernatorul BNR. Evenimentul a avut o conotație specială, în contextul în care șeful statului a considerat că Brexit-ul reprezintă o oportunitate pentru regândirea modului de abordare a unui Proiect de Țară.
Eveniment
Legea Centenarului
Săptămâna trecută, cu prilejul unei vizite la Automobile Dacia din Mioveni, premierul Dacian Cioloș s-a referit la unul dintre cele mai dureroase deziderate în materie de infrastructură rutieră, și anume Autostrada Pitești – Sibiu. Desigur, subiectul în sine (posibilitatea realizării, în sfârșit, a unui proiect declarat de ani și ani drept prioritate națională) prezintă o importanță cu totul deosebită economică și socială.
Cariere. Drumul spre performanță
„Pregătirea complexă, continuă stă la baza performanțelor profesionale și civice”
Interviu cu conf. dr. ec. Tamaș Szora Attila, vicepreședinte al Filialei CECCAR Alba: „În ceea ce mă privește – și, sunt convins, nu reprezint o excepție – pregătirea de specialitate și activitatea profesională s-au îmbinat strâns. Studiile universitare de licență le-am finalizat în anul 1984 la Universitatea din Craiova – Facultatea de Științe Economice, specializarea Finanțe-Contabilitate.”
Herlan & Associates – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Sibiu
Societatea Herlan & Associates SRL a fost înființată în anul 2005, iar în anii următori și-a extins constant activitatea, oferind, pentru un număr tot mai mare de clienți, servicii în domeniile contabilitate, fiscalitate și consultanță antreprenorială, atât în Sibiu, cât și în alte orașe din Transilvania. Biroul Herlan & Associates dispune de resurse de personal pentru prelucrarea de proiecte de diferite dimensiuni, precum și de experiență privind standardele naționale și internaționale de contabilitate, privind legislația UE și diferite sisteme de contabilitate și controlling.
Expertiza și auditul afacerilor
Valorificarea informațiilor financiar-contabile în luarea deciziilor manageriale din entitățile agricole. Studiu empiric
În cadrul acestui studiu ne propunem să prezentăm modul în care sunt valorificate informațiile financiar-contabile din entitățile agricole românești. În acest context, pe baza cercetării empirice realizate, am identificat impactul unor factori asupra sistemului financiar-contabil, punând în același timp în evidență și semnificația informației financiar-contabile în luarea deciziilor manageriale din aceste entități.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Locul și rolul IMM-urilor în economia națională
Ziarul Financiar a publicat calculele efectuate pe baza datelor de la Registrul Comerțului referitoare la ponderea IMM-urilor în economia națională. Le redăm și noi, într-o formă sintetică: 2,5 milioane angajați în întreprinderile mici și mijlocii, respectiv o pondere de 63% pe economie la acest capitol; 99,9% reprezintă ponderea IMM-urilor în numărul total de firme; 49% – ponderea IMM-urilor în totalul cifrei de afaceri a tuturor firmelor din țară; 57% din profitul tuturor companiilor care activează în România este reprezentat de profitul IMM-urilor.
EY: Mulți români nu aleg să devină antreprenori din cauza fricii de eșec
Frica de eșec este unul dintre cele mai importante obstacole pentru dezvoltarea inițiativei private în țara noastră, relevă rezultatele Barometrului antreprenoriatului românesc 2016 realizat de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank și ale Barometrului afacerilor de tip startup din Romania 2016. Astfel, doar 30% dintre antreprenorii cu afaceri mature consideră că eșecul în afaceri este perceput pozitiv (de exemplu, este un prilej de învățare sau pur și simplu nu are niciun impact asupra viitoarelor proiecte de afaceri).
O lege în sprijinul IMM-urilor din turism
Camera Deputaților a adoptat, la finalul primei sesiuni din acest an, o inițiativă legislativă care reglementează impozitul specific pentru firmele care desfășoară activități în domeniul hotelier, restaurante, baruri și care oferă facilități de cazare pentru vacanțe. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului legal privind stabilirea unei noi modalități de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante și alimentație publică, în scopul stimulării investițiilor și eliminării concurenței neloiale.
Demersuri la nivel european pentru stimularea IMM-urilor din sectoarele culturale și creative
Comisia Europeană (CE) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat, săptămâna trecută, o garanție în valoare de 121 milioane euro pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale și creative prin intermediul instituțiilor financiare. Se așteaptă ca această schemă să genereze în următorii șase ani împrumuturi bancare în valoare de peste 600 milioane euro.
Fonduri europene
Programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii
În continuarea demersului nostru de a sprijini membrii CECCAR, IMM-urile, precum și alte organizații interesate de identificarea și accesul la finanțări nerambursabile, vom aduce în atenția cititorilor programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii. IMM-urile reprezintă principalul motor al economiei, iar susținerea acestora reprezintă o decizie fundamentală în procesul de creștere economică a României, cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, proiectele produc o treime din cifra de afaceri a IMM-urilor, ceea ce înseamnă, dacă ne raportăm la Uniunea Europeană, a cincea parte din totalul producției anuale.
Curier legislativ
Noi reglementări în domeniul fiscal privind privind Fondul pentru Mediu
Administrația Fondul pentru Mediu (AFM) va desfășura activități de control la operatorii economici autorizați în vederea preluării responsabilității privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și la operatorii economici autorizați în vederea preluării responsabilității privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili, conform Codului de procedură fiscală.
Procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic și Social (CES)
Guvernul a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES). Astfel, a fost aprobată o procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul CES, prin care se deblochează constituirea unui nou plen al Consiliului în cazul în care organizațiile nu reușesc să ajungă la un consens.
Proiecte aflate în dezbatere publică
O serie de proiecte de acte normative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuție a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 și a contului general anual de execuție a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015.
Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului, simplificate de la 1 iulie
Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a programului de acordare a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, astfel încât noile reglementări introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar și într-o manieră simplificată începând cu 1 iulie 2016. Hotărârea de Guvern adoptată săptămâna trecută include reglementări cu privire la drepturile noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016, urmând ca printr-un Ordin al ministrului Muncii să fie stabilite reglementări pentru drepturile aflate deja în plată.
Direct de la sursă
BNR menține dobânda-cheie la 1,75% pe an
În ședința din 30 iunie 2016, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
DGAF declanșează operațiunea „Apollo” pentru combaterea utilizării facturilor false
Începând cu luna iulie, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) declanșează operațiunea „Apollo”, care vizează atât firmele care emit facturi false, cât și pe cele care utilizează aceste facturi. Ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunțite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecințele fiscale ale acestor practici și vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală.
Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat, până la 31 martie 2017
Executivul a aprobat hotărârea prin care se modifică anexa HG nr. 488/2015 privind stabilirea prețurile de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, în concordață cu prevederile calendarului de eliminare treptată a prețurior reglementate pentru clienții finali.
Măsuri pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole
Guvernul modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările ulterioare. Astfel, a fost stabilită o serie de măsuri care asigură înscrierea urgentă și gratuită în folosul cetățenilor și garantarea proprietății statului, prin înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Proiectul RO-NET: internet în bandă largă în peste 200 de localități din zone dezavantajate
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) aduce la cunoștința celor interesați că proiectul „Construirea unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale – RO-NET” a fost finalizat până în prezent în peste 200 de localități, iar în alte 220 se află în fază avansată de implementare.
Lumea în care trăim
Eurobarometru: Prioritățile cetățenilor în legătură cu UE: combaterea terorismului, a șomajului și a evaziunii fiscale
Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie cea dintâi prioritate a UE, urmată de combaterea șomajului, conform răspunsurilor date de participanții la un sondaj special de tip Eurobarometru, comandat de către Parlamentul European și publicat la începutul lunii iulie. Aceștia au fost întrebați dacă ei consideră că în anumite domenii sunt necesare mai multe sau mai puține acțiuni comune la nivel european.
S&P retrogradează ratingul Uniunii Europene după Brexit
Agenția Standard and Poor's (S&P) a retrogradat săptămâna trecută cu o treaptă la AA ratingul aferent datoriei pe termen lung a Uniunii Europene, explicând decizia prin incertitudinile din jurul blocului după votul britanic în favoarea ieșirii din UE, informează Reuters și AFP, preluate de Agerpres. „După decizia alegătorilor britanici de a părăsi UE în urma referendumului din 23 iunie, ne-am reevaluat analiza asupra coeziunii în interiorul UE, pe care o considerăm acum mai degrabă ca un factor neutru decât pozitiv în notație”, a declarat agenția într-un comunicat.
Axa timpului
Cum au dispărut giganții Epocii de Gheață?
Multe specii gigantice din Epoca de Gheață au dispărut în urma unei furtuni perfecte, generată de o încălzire bruscă a climatului. Aceste specii, incluzând leneși de mărimea unui elefant și pisici gigantice cu colți-sabie, cutreierau întinderile sălbatice din partea sudică a Americii de Sud. Cercetările coordonate de Centrul australian pentru stabilirea ADN-ului antic de la Universitatea din Adelaide au condus la publicarea de studii complete în Science Advances Journal.
Roza vânturilor
Trei mari pierderi pentru lumea științei și culturii
Ultimele zile au fost marcate de trecerea în neființă a unor personalități importante pentru ceea ce înseamnă cultura română și evoluțiile în acest domeniu pe plan internațional. Astfel, consemnăm că academicianul Ion Ianoși, filosoful american Elie Wiesel și futurologul Alvin Toffler s-au stins din viață zilele trecute. Profesorul Ion Ianoși s-a născut la 1 mai 1928, în Brașov. A început Facultatea de Filosofie și Litere la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad.
Festivalul Enescu 2016
Așa cum am amintit într-un număr anterior al revistei, Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod, sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena Ateneului Român cu ocazia Festivalului Enescu 2016, ce se va desfășura la București, între 3 și 25 septembrie.
Filme europene se întrec la Timișoara pentru trofeul Ceau, Cinema!
Șase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu și Premiul Publicului la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc la Timișoara, în perioada 14-17 iulie. Ceau, Cinema! este un eveniment dedicat filmului european, organizat de Asociația „Marele Ecran” și Asociația „Pelicula Culturală” și realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Manifestarea reprezintă o inițiativă menită să readucă în atenția publicului timișorean producțiile europene.
Expoziția Constantin Brâncuși: omul și lucrurile, la ARCUB
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București marchează împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși printr-o expoziție inedită dedicată marelui artist care „a făcut piatra să cânte” – Constantin Brâncuși: omul și lucrurile, care poate fi vizitată la sediul ARCUB din Str. Lipscani nr. 84-90 până la 11 septembrie.
MNIR: Călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) găzduiește, până la 24 iulie, a doua ediție a expoziției de bijuterie contemporană O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei, proiect dedicat, anul acesta, podoabelor dacice. Organizată de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), expoziția reunește creațiile a 45 de designeri de bijuterie contemporană care reinterpretează moștenirea culturală autohtonă.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane