La început a fost cuvântul...
„Clișeele” noastre, cele de toate zilele
„Oamenii legii au...”. De câte ori n-ați auzit, stimați cititori, această formulă rostită, mai ales, la televizor? De regulă, prin sintagma cu pricina sunt desemnați polițiștii. Dar, oare, judecătorii, procurorii, lucrătorii de la ANAF și multe alte categorii de profesioniști nu sunt, la rândul lor, „oameni ai legii”? În definitiv, este de dorit ca mai toți cetățenii, indiferent de meseriile lor, să devină „oameni ai legii”, adică apărători – fie și numai prin propriul lor comportament – ai legilor, prin respectarea lor riguroasă și manifestarea intransigenței față de cei care le încalcă.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Implicare și transparență
Brașov: Ședință lărgită a Consiliului Superior cu directorii executivi ai filialelor CECCAR și ai aparatului central
În perioada 26-28 august a avut loc, la Brașov, ședința lărgită a Consiliului Superior al CECCAR cu directorii executivi ai filialelor din întreaga țară sau reprezentanți desemnați ai acestora, precum și cu participarea directorilor direcțiilor de specialitate ale aparatului central. Discuțiile au vizat subiecte de interes pentru CECCAR, pentru toți profesioniștii contabili din România.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Agenda CECCAR
Ziua Națională a Contabilului Român
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a instituit, acum mai bine de 10 ani, și anume în 2004, Ziua Națională a Contabilului Român, pentru a marca rolul profesioniștilor contabili în bunul mers al afacerilor și dezvoltarea economică în general. Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie de filialele CECCAR, prin manifestări cultural-științifice, întâlniri socioprofesionale, simpozioane și mese rotunde. Programul manifestărilor și locațiile stabilite la nivelul fiecărei filiale sunt redate mai jos.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Filiala CECCAR Timiș: Directorul general al CECCAR, în dialog cu membrii privind relațiile cu autoritățile fiscale
Filiala Timiș a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează vineri, 9 septembrie, în sala de cursuri „Prof. univ. dr. Cornel Olariu”, o dezbatere pe tema relațiilor organismului profesional cu autoritățile fiscale. Începând cu ora 16.00, membrii sunt așteptați la sediul filialei pentru a participa la întâlnirea ce îl va avea ca invitat pe directorul general executiv al CECCAR, lect. univ. dr. Florin Dobre.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Filiala CECCAR Ialomița: Piața muncii – constatări și perspective
La 23 august, CECCAR Ialomița a organizat, în colaborare cu reprezentanți ai Uniunii Generale a Industriașilor din România la nivel local, o întâlnire de lucru în care a fost dezbătută dinamica pieței muncii din județ. La reuniune au participat și reprezentanți ai AJOFM Ialomița. Întâlnirea a constituit un prilej pentru o analiză în detaliu a situației pieței muncii la nivel local, cu accent pe programele de ocupare a forței de muncă și pe măsurile care trebuie luate.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Conferința Internațională Perspective în contabilitate și audit, la Timișoara
În perioada 20-22 octombrie va avea loc la Timișoara Conferința Internațională Perspective în contabilitate și audit, eveniment de amploare, care aduce în centrul atenției teme de actualitate pentru profesioniștii contabili. Conferința se află deja la a III-a ediție și este organizată de Departamentul de Contabilitate și Audit din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara, în colaborare cu parteneri strategici pe plan local.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XVII)
Trecerea în revistă a desfășurării și importanței Congreselor Profesiei Contabile în perioada postdecembristă a permis, până acum, să se contureze pozițiile pe care CECCAR și le-a consolidat continuu atât în țară, cât și peste hotare. Faptul că aceste evenimente autentice au fost salutate de șefii de stat din perioadele respective este de natură a sublinia că organizația profesioniștilor contabili din țara noastră a reprezentat și reprezintă un vector de primă mărime în procesul tranziției spre economia de piață.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Cadru fertil pentru dezbateri profesionale de înaltă calitate
Ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România are în vedere o problematică de actualitate care scoate în evidență preocupările profesioniștilor contabili în căutarea de soluții aplicabile pentru consolidarea profesiei contabile. Având în vedere că succesul unei companii se bazează pe capacitatea acesteia de a asigura securitatea datelor, de a acționa în baza informațiilor colectate și de a livra servicii care iau în calcul toate aceste date, digitalizarea este una dintre cele mai importante tendințe ale zilelor noastre.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
România, printre țările afectate de un nou val de atacuri cibernetice în industrie
Așa cum am procedat în numerele precedente, aducem la cunoștința cititorilor noi date referitoare la evoluțiile înregistrate în plan național și internațional în domeniul tehnologiilor de vârf, domeniu care – cum se știe – se va afla și în centrul atenției la apropiatul Congres al Profesiei Contabile. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Kaspersky Lab, România se află printre țările afectate de un nou val de atacuri cibernetice împotriva domeniului industrial.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Direct de la sursă
Deficitul bugetar după șapte luni din anul în curs: 0,2% din PIB
Execuția bugetului general consolidat pe cele șapte luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 1,74 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 129,6 miliarde de lei, reprezentând 17,1% din PIB, au fost cu 2,4% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. În aceeași perioadă, veniturile colectate de ANAF au fost cu 1,4% mai mari față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,5% peste programul din acest an.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Participarea statului în economie. Orientări privind administrarea participațiilor statului în întreprinderile publice
Executivul a aprobat memorandumul cu tema Participarea statului în economie – Orientări privind administrarea participațiilor statului în întreprinderile publice. Rolul și așteptările statului ca acționar, propus de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și de Ministerul Finanțelor Publice, în scopul promovării unui cadru unitar de aplicare și implementare a conduitei statului ca acționar și proprietar de participații în întreprinderi publice.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Guvernul a aprobat înființarea Institutului Național de Administrație
Guvernul a aprobat înființarea Institutului Național de Administrație (INA), instituție publică cu personalitate juridică ce va funcționa în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Institutul va prelua de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și centrele regionale din subordinea acesteia personalul și patrimoniul aferente activității de formare profesională, programele de formare profesională, drepturile și obligațiile care decurg din acestea.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
ANAF va invita contribuabilii la întâlniri de clarificare înaintea adoptării unor decizii privind TVA
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va invita contribuabilii la întâlniri de clarificare înainte de adoptarea unei decizii de respingere a solicitării sau anulării înregistrării în scopuri de TVA. „În cadrul acestor întâlniri, contribuabilii au dreptul să clarifice sau să își exprime propriul punct de vedere. De asemenea, schimbarea unui asociat, a administratorului sau a sediului social nu mai constituie motiv pentru redepunerea Declarației 088”, se arată într-un comunicat al ANAF.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
ANOFM: Peste 14.000 de participanți la cursurile de formare profesională în primele șapte luni ale anului
În perioada ianuarie-iulie 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins în programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților, centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, dar și prin intermediul furnizorilor de formare autorizați 14.538 de persoane.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Consumatorii pot solicita online denumirea fondului de pensii private la care sunt alocați
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat o aplicație, disponibilă pe asfromania.ro, prin intermediul căreia participanții în cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocați. „Noul instrument oferă un plus de transparență și scurtează timpul de soluționare a acestui tip de solicitări, întregul proces fiind gestionat online. Aplicația poate fi accesată, în condiții de deplină siguranță, atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile”, se arată într-un comunicat al ASF.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Formulare fiscale în limba engleză
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că pentru a veni în sprijinul contribuabililor nerezidenți publică pe pagina de Internet a instituției versiunea în limba engleză a următoarelor formulare, însoțite de instrucțiunile de completare: formularul 015 „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România”; formularul 030 „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal”; formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”; formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”; formularul 200 „Declarație privind veniturile realizate în România”.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Autorizația de securitate la incendiu se va putea obține până la 30 iunie 2017
Persoanele care dețin construcții și amenajări ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu vor putea obține acest document până cel târziu 30 iunie 2017, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern. Până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investițiilor.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
BEREC oferă stagii de practică plătite pentru absolvenți
Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC) a anunțat lansarea competiției pentru efectuarea unor stagii de practică remunerate cu peste 900 euro pe lună, având o durată inițială de șase luni și derulate la sediul BEREC din Riga, pentru profilurile Resurse Umane (Direcția administrativ-financiară), General (Direcția Management Programe) și Administrativ (Direcția Management Programe), informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Breviar statistic
BNR: Indicatori monetari – iulie 2016
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în iulie 2016 cu 0,7% (-0,4% în termeni reali) față de luna iunie, până la nivelul de 216,138 miliarde de lei, relevă datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 0,5% (0,7% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 2,0% (exprimat în euro, a scăzut cu 0,8%).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
BNR: Deficitul de cont curent a crescut la 2,5 miliarde de euro în primul semestru
În perioada ianuarie-iunie 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 2,507 miliarde de euro, comparativ cu 374 de milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2015; în structură, balanța bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,114 miliarde de euro, respectiv cu 1,067 miliarde de euro, balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 71 de milioane de euro, iar balanța serviciilor, un excedent majorat cu 119 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României (BNR).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Eurostat: România a avut a treia creștere anuală din UE a lucrărilor de construcții în luna iunie
România se situează pe locul al treilea în Uniunea Europeană la creșterea lucrărilor de construcții în iunie 2016 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în urcare cu 4,6%, fiind devansată doar de Suedia, care a înregistrat o creștere de 16,3%, și de Spania, 6,9%, potrivit datelor prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preluate de Agerpres.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Piața asigurărilor RCA a depășit pragul de două miliarde de lei la jumătatea anului, dar a crescut din nou și daunalitatea
Piața RCA, care reprezintă mai mult de jumătate din asigurările generale din România, și-a continuat creșterea în primul semestru din acest an, în contextul temperării vizibile a dinamicii primei medii și al consolidării echilibrului financiar pe această clasă de asigurări, obținute în pofida unei deteriorări a daunalității în trimestrul al II-lea, se precizează într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Eurostat: România și Bulgaria, pe primul loc în UE la riscul de sărăcie și excluziune socială
România și Bulgaria se află la egalitate pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, cu o pondere de 40% din totalul populației în această situație, în 2014, reiese din datele Eurostat, preluate de Agerpres. „24,1% din totalul populației Uniunii Europene se afla în risc de sărăcie și excluziune socială în 2014. În România și Bulgaria, în jur de 40% din populație se află în această situație în 2014. În Cehia (14,8%), în Olanda (16,5%) și în Suedia (16,9%) se află la mai puțin de jumătate față de cele două țări”, se arată în document.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Revista presei economice
Perspectivele pieței construcțiilor
Într-un comentariu semnat de Bogdan Alecu, Ziarul Financiar din 25 august a.c. atrage atenția că, în pofida unui reviriment bazat pe inițiative private, proiecte rezidențiale de birouri și de spații comerciale, piața construcțiilor riscă să-și reducă dimensiunile în absența lucrărilor de infrastructură. În acest sens, consemnează opinia lui Mihăiță Fundeanu, directorul general al Hidroconstrucția, cea mai mare companie cu capital privat românesc din domeniu.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Concedieri în sectorul energetic
Așa cum se desfășoară lucrurile în prezent, programele de restructurare a unor segmente ale sectorului energetic se limitează la soluția „clasică” a disponibilizărilor de personal. Sunt avute în vedere marile complexuri din Oltenia și Hunedoara, altădată „perle” ale acestui domeniu de activitate. Tema este deosebit de preocupantă atât sub aspect economic, cât mai ales social.
Comentariul ediției
Textul, subtextul, contextul și pretextul
Există, cum lesne se va constata, multe motive pentru a reveni la tema creșterii PIB în primul semestru al anului în curs prin consemnarea și comentarea unor ecouri la comunicatul INS din 12 august. Din păcate, n-a apărut, deocamdată, o analiză mai cuprinzătoare, inclusiv în presa economică specializată. Ceea ce atrage, însă, atenția vizează perpetuarea unei anumite tendințe. Din tabloul general se extrag, cu precădere, uneori exclusiv, aspectele negative, cele care sunt de natură a îngrijora, a produce temeri.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Eveniment
Campanie internațională pentru salvarea casei lui Dinu Lipatti
În momentul de față este în plină desfășurare o campanie internațională pentru salvarea casei marelui muzician român Dinu Lipatti, clădire situată pe bulevardul bucureștean Lascăr Catargiu, în apropierea Academiei de Studii Economice din Piața Romană. Nu întâmplător amintesc de impunătoarea clădire a ASE; zeci și zeci de generații de absolvenți ai celei mai mari și importante instituții de învățământ superior economic – cu o componentă majoră în sfera profesiei contabile – au trecut prin fața casei lui Dinu Lipatti, admirând arhitectura de un farmec aparte, iar placa omagială le-a vorbit despre un înaintaș care s-a bucurat și se bucură de o mereu înnoită faimă mondială ca strălucit pianist, inspirat compozitor, pedagog din vocație.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Cariere. Drumul spre performanță
„Nu există entitate economică și autoritate locală care să funcționeze fără aportul calificat, eficient, profesional și civic al colegilor noștri din CECCAR”
Interviu cu ec. Adrian Huci, președintele Filialei CECCAR Neamț: „Noi, toți profesioniștii contabili, avem cam același tip de devenire profesională și civică, cu unele deosebiri legate de oportunitățile din zona în care locuim și activăm, precum și de anumite decizii personale ori profesionale pe care le-am luat de-a lungul vieții. Personal, consider că segmentul de activitate care mi se potrivește cel mai bine este un mix între contabilitate, informatică și management.”
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Conion, din Șimleu-Silvaniei – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Sălaj
Conion este un grup de firme care oferă servicii contabile și complementare acestora. Compania își are originea în județul Sălaj, de unde a pornit la drum în anul 2003. Este specializată în servicii de contabilitate, deoarece îi plac cifrele și se pricepe la ele. Conion își propune să ofere calitate în tot ceea ce face. Abordarea sa este puțin diferită de cea a altor firme din domeniu: înțelege avantajele tehnologiei și le folosește. Se străduiește să facă lucrurile simple și ușoare pentru clienții săi, îi ajută să câștige bani, să nu piardă timp inutil, să aibă o colaborare facilă, în prezent mulțumind peste 150 de clienți din toată România.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Expertiza și auditul afacerilor
Formularul 394 – pregătirea informațiilor și raportarea în noul format – partea I –
Aplicabile de la data de 1 iulie 2016, noile prevederi privind formularul 394 „Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA” pun contribuabilii într-o situație nu tocmai ușoară. Cantitatea mare de informații ce urmează a fi oferită fiscului prin intermediul acestui nou format al declarației 394 poate fi obținută numai prin modificări semnificative ale sistemelor informatice utilizate, printr-o atenție sporită a operatorilor de date, care trebuie să respecte noi criterii pentru introducerea documentelor sau prelucrarea informațiilor, și, nu în ultimul rând, printr-un efort mult mai mare necesar pentru culegerea altor date care trebuie raportate.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Carta Albă a IMM-urilor 2016. Din nou despre percepția întreprinzătorilor în raporturile cu profesioniștii contabili
În numerele precedente am prezentat pe larg prima parte a capitolului consacrat relațiilor dintre întreprinzători și profesioniștii contabili, cu accent pe ajutorul dat în vederea asigurării unei eficiențe sporite a activității IMM-urilor. A rezultat că în condițiile actuale crește rolul contabililor în calitate de principali consultanți ai patronilor și managerilor, soluțiile propuse de colegii noștri în vederea perfecționării activității entităților economico-sociale fiind marcate de o implicare competentă și responsabilă.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Raport: Aproape toți antreprenorii români se bazează pe fondurile proprii pentru a demara o afacere
Majoritatea antreprenorilor (95%), la nivel mondial, se bazează pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up, în România această pondere ridicându-se chiar până la 98%, conform unui raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM) privind finanțările noilor afaceri. Raportul semnalează că în urma crizei financiare globale antreprenorii au rămas mult mai dependenți de finanțarea proprie, în timp ce noi surse de finanțare antreprenorială, cum ar fi prin crowdsourcing, câștigă în popularitate (potrivit Wikipedia, crowdsourcing este un termen preluat din limba engleză, care înseamnă externalizarea unui serviciu, nu către un contractor sau un colaborator, ci către un grup de specialiști sau o comunitate, sub forma unei competiții).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Fonduri europene
MFE: 70,83 milioane de euro, prin POIM, pentru rețele moderne de distribuție a energiei electrice
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), apelurile de proiecte pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce vizează crearea condițiilor tehnice necesare preluării energiei electrice produse din surse regenerabile de energie (20,96 milioane de euro), implementarea de sisteme de monitorizare a consumului de energie la nivel industrial (11,75 milioane de euro) și instalarea de contoare inteligente la nivelul locuințelor (38,12 milioane de euro).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
AFIR: Precizări legate de modalitatea de retragere a cererilor și deciziilor de finanțare depuse pentru solicitarea de fonduri nerambursabile acordate prin PNDR 2020
Retragerea cererii de finanțare prin PNDR 2020 care a fost depusă online pe portalul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR se poate face la cerere de solicitant, indiferent de stadiul verificărilor procedurale în care se află proiectul, până la momentul semnării contractului de finanțare cu AFIR, informează agenția.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Curier legislativ
Noi acte normative
O serie de acte normative de interes au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.329 din 5 august 2016 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en détail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, precum și pentru modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.850/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activității de distribuție și comercializare angro de băuturi alcoolice și/sau tutun prelucrat, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare (Monitorul Oficial nr. 626/16.08.2016)
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Proiecte aflate în dezbatere publică
O serie de proiecte legislative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Ministerul Finanțelor Publice – Proiect de ordonanță de urgență privind completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Legislație comentată
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20 din 8 iunie 2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 434/09.06.2016
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Lumea în care trăim
WTTC: Turismul mondial crește, în pofida amenințărilor teroriste
Turismul mondial continuă să crească, deși într-un ritm mai lent, în pofida provocărilor ridicate de terorism, încetinirea economiei mondiale și Brexit, a apreciat Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC), informează AP, citat de Agerpres. În pofida provocărilor cu care sectorul turistic s-a confruntat în primele șase luni, WTTC se așteaptă la o creștere cu 3,1% în acest an a cheltuielilor globale cu turismul și călătoriile, un avans mai mic decât cel de 3,3% preconizat în luna martie, dar peste ritmul de creștere al economiei mondiale, care, potrivit WTTC, ar urma să fie de 2,3% în 2016.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
România, locul 48 în Indexul Inovării Globale 2016
Un raport recent publicat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale – WIPO (o agenție specializată a ONU), citat de Agerpres, relevă că Elveția este cea mai inovativă economie din lume pentru al șaselea an consecutiv, în timp ce România a urcat șase poziții comparativ cu anul trecut, situându-se pe locul 48 din 128 de state incluse în Indexul Inovării Globale.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Studiu: Managerii cu experiență apreciază că supraîncărcarea informațională, stimulentele inadecvate și birocrația conduc la greșeli în procesul decizional
80% dintre respondenții unui studiu derulat în rândul managerilor de top din 16 țări admit că au luat decizii strategice pornind de la informații eronate. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului Joining the dots: Decision making for a new era, realizat în rândul top managerilor din organizații mari din 16 țări de Chartered Institute of Management Accountants – CIMA (cea mai importantă și cea mai mare organizație mondială a profesioniștilor în contabilitatea de management) și American Institute of Certified Public Accountants (AICPA).
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Roza vânturilor
Noaptea Literaturii Europene la București
La 9 septembrie va avea loc a V-a ediție a Nopții Literaturii Europene la București, eveniment organizat de clusterul EUNIC România, în parteneriat cu diverse institute culturale. Inițiativă a Rețelei Institutelor Culturale Naționale din Europa, Noaptea Literaturii Europene se desfășoară anual în mai mult de 70 de orașe din întreaga lume și include performance-uri, discuții, expoziții și proiecții menite să aducă în atenția cititorilor cele mai noi apariții editoriale.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
A XI-a ediție a Bucharest Music Film Festival
Melomanii sunt invitați să întâmpine toamna cu o serie de concerte live și proiecții de film ce vor avea loc în Piața Universității din Capitală, cu prilejul celei de-a XI-a ediții a Bucharest Music Film Festival. Organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, evenimentul dedicat muzicii clasice și contemporane se va desfășura între 9 și 18 septembrie și aduce în centrul orașului dirijori și orchestre de renume.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Expoziția Marina în pictura românească, la Muzeul Cotroceni
Muzeul Național Cotroceni găzduiește, zilele acestea, expoziția Marina în pictura românească, ce reunește lucrări din colecții de artă particulare semnate de artiști plastici reprezentativi din perioada secolelor XIX-XXI. Expoziția este rezultatul colaborării fructuoase pe care Muzeul Cotroceni o are cu Societatea Colecționarilor de Artă din România, membrii societății oferind spre expunere opere de o mare valoare patrimonială, inaccesibile, altfel, marelui public.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Toamna începe cu Bookfest la Tîrgu Mureș
În perioada 8-11 septembrie, Salonul de Carte Bookfest revine la Teatrul Național din Tîrgu Mureș pentru patru zile de sărbătoare a cărții, în care publicul va avea ocazia să-și întâlnească scriitorii preferați și să consulte oferta unora dintre cele mai importante edituri din țară. Ajuns deja la a treia ediție, Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei orașului.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
A opta ediție a festivalului Oktoberfest
La Brașov se desfășoară, în intervalul 25 august – 4 septembrie 2016, a opta ediție a festivalului Oktoberfest. „Este primul an când Autoritatea Națională pentru Turism încheie un protocol de colaborare cu Oktoberfest. Tocmai de aceea, în cadrul evenimentului vor fi prezentate mai multe materiale video de promovare a turismului din România. Menționăm că materialele video vor fi traduse în limba germană. Mai mult, în cadrul festivalului va exista și un punct turistic de informare”, se precizează într-un comunicat al ANT.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Povestea ultimului duel din istoria României, prezentată la Palatul Șuțu din București
Muzeul Municipiului București și Institutul Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” vă invită să vizitați expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, găzduită de Palatul Suțu, al cărei vernisaj va avea loc marți, 30 august, începând cu ora 18.30. Expoziția prezintă în premieră povestea duelului din anul 1898, desfășurat la București și soldat cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Nr. 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial