La început a fost cuvântul...
Cum se vinde mai bine marfa
Limbajul cotidian, inclusiv cel profesional, reflectă în bună măsură ceea ce se vede și se spune în spațiul publicității. Repetarea unor formule din diverse reclame se imprimă, cum se afirmă, cu dreptate, pe scoarța cerebrală și se transformă în formule tip, nu de puține ori greșite din punct de vedere lingvistic și logic. Din păcate, ne stau la dispoziție prea multe exemple în acest sens.
În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Avanpremieră la dezbateri menite să îmbogățească teoria și să eficientizeze practica profesiei contabile
În numerele precedente am informat pe larg cititorii în legătură cu programul și modul de desfășurare a dezbaterilor de la apropiatul Congres al Profesiei Contabile. Dat fiind stadiul avansat al pregătirilor, care implică și concretizarea temelor care vor fi examinate la importantul forum, includem în ediția de față opiniile și precizările moderatorilor la două dintre sesiunile programate, urmând ca în ediția viitoare să ne referim și la celelalte sesiuni.
Impactul tehnologiilor informaționale asupra sistemelor de contabilitate
Condițiile economice actuale marcate de progresul impresionant al tehnologiei informației și utilizarea internetului au schimbat mediul de afaceri. În prezent, cele mai multe probleme de contabilitate și financiare nu pot fi rezolvate fără utilizarea noilor tehnologii, cum ar fi calculatoarele, dispozitivele de stocare a datelor, telefoanele, tabletele sau alte dispozitive digitale personale.
Agenda CECCAR
Ziua Națională a Contabilului Român
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a instituit, acum mai bine de 10 ani, și anume în 2004, Ziua Națională a Contabilului Român, pentru a marca rolul profesioniștilor contabili în bunul mers al afacerilor și dezvoltarea economică în general. Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie de filialele CECCAR, prin manifestări cultural-științifice, întâlniri socioprofesionale, simpozioane și mese rotunde. Programul manifestărilor și locațiile stabilite la nivelul fiecărei filiale sunt redate mai jos.
Filiala CECCAR Argeș: Discuții pe tema legislației fiscale
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a găzduit miercuri, 7 septembrie a.c., seminarul cu tema Legislație fiscală – informații, noutăți și cazuistică, organizat în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș. Filiala CECCAR Argeș a participat la eveniment prin vicepreședintele Angelica Toma și directorul executiv, Marilena Pîrvulescu.
Filiala CECCAR Dolj: Seminar pe teme de fiscalitate
Filiala CECCAR Dolj a organizat miercuri, 31 august a.c., un seminar pe teme de fiscalitate, la care au participat specialiști ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj. Întâlnirea s-a desfășurat la sediul filialei și a avut ca scop prezentarea noutăților legislative referitoare la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală.
Filiala CECCAR Ialomița: Declarația 394, între teorie și practică
Subiecte de actualitate legislativă au fost abordate pe parcursul întâlnirii de lucru cu reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice, organizată de Filiala CECCAR Ialomița la 25 august a.c. Dezbaterile s-au concentrat pe Declarația 394, fiind analizată cu precădere modalitatea întocmirii acesteia, aspect de interes în rândul membrilor, amintind aici metoda de reflectare în declarație a facturilor primite ulterior depunerii formularului, dar care au dată dintr-o lună aflată în perioada de raportare.
Liber-profesioniștii și asigurările obligatorii de sănătate
Filiala Ialomița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, la 30 august a.c., o întâlnire de lucru cu conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița, respectiv președintele Mihai Geantă, și alți reprezentanți ai instituției. Întrunirea s-a desfășurat la sediul filialei și a abordat subiecte ce privesc profesioniștii contabili în calitate de prestatori de servicii, dar și de beneficiari ai asigurărilor de sănătate.
Colaborarea dintre profesioniștii contabili și Direcția Județeană de Statistică, pe masa dezbaterilor la CECCAR Ialomița
Directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Ialomița, Marius Pirpiliu, a participat la o masă rotundă organizată de CECCAR Ialomița, care a avut loc vineri, 30 august a.c., la sediul filialei. Întâlnirea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte ce țin de relația specialiștilor în domeniul financiar-contabil cu instituția mai sus menționată, printre care imposibilitatea utilizării de către membrii filialei a portalului e-SOP pentru încărcarea și transmiterea raportărilor (...).
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XVIII)
Accentul pe care îl punem în această retrospectivă pe tematicile dezbătute la Congresele Profesiei Contabile din perioada postdecembristă are o motivație lesne de înțeles: toate aceste reuniuni s-au constituit în prilejuri cum nu se poate mai oportune pentru definirea obiectivelor CECCAR și ale membrilor Corpului determinate în special de evoluțiile economico-sociale din țară și de peste hotare.
Fonduri europene
MFE a publicat Ghidul final pentru apelul de proiecte „România Start-up Plus”
După cum am informat, pe scurt, în rubrica Telex a publicației noastre, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat Ghidul final pentru apelul de proiecte „România Start-up Plus”, în valoare de 105 milioane de euro din alocarea aferentă Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, având ca obiective stimularea antreprenoriatului și crearea de locuri de muncă. Ghidul solicitantului a fost lansat în consultare publică la 11 iulie și dezbătut în ședința publică din data de 25 iulie 2016.
Întreprinderile sociale vor putea obține, până la sfârșitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene
Până la sfârșitul acestui an, întreprinderile care activează în economia socială vor putea obține, de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, un atestat prin care li se recunoaște statutul de actor al economiei sociale și le oferă, în același timp, posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU), informează Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Direct de la sursă
Proiectul România competitivă: educația – prioritate absolută
Întrucât una dintre preocupările principale ale CECCAR o constituie formarea viitorilor specialiști în profesia contabilă, prezintă un interes deosebit concluziile care au fost formulate la a opta sesiune de consultări privind proiectul România competitivă, consultări centrate pe tema educație – considerată prioritate absolută –, inclusă în seria celor 16 consultări ce au loc pe marginea proiectului. Astfel, a fost posibil să se concretizeze următoarele obiective.
A fost lansat newsletterul InvestRomania
InvestRomania a lansat newsletterul prin care va oferi lunar date de ordin macroeconomic, investițional și, nu în ultimul rând, informații despre activitățile departamentului. Alături de website-ul InvestRomania (investromania.gov.ro) și Ghidul Investitorului Străin – Made in Romania (The Foreign Investor’s Guide 2016), acesta reprezintă cel mai recent instrument elaborat de echipa InvestRomania pentru facilitarea accesului la informație relevantă din sfera economică, cu accent pe domeniul investițiilor străine.
Comisia Europeană propune ca 2018 să fie Anul european al patrimoniului cultural
Comisia Europeană (CE) a înaintat Parlamentului European și Consiliului propunerea ca 2018 să fie desemnat Anul european al patrimoniului cultural. Astfel, CE intenționează să evidențieze rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea unui sentiment comun de istorie și identitate. „Prin ...
BCE: Un număr mare de proprietari de locuințe poate avea un efect negativ asupra stabilității financiare
Creșterea numărului de proprietari de locuințe dintr-o țară poate avea un efect negativ asupra stabilității financiare din cauza extinderii ciclurilor de creditare, relevă un nou studiu publicat de economistul Băncii Centrale Europene (BCE), Gerhard Rünstler, citat de Agerpres. Studiul analizează cazul Marii Britanii și cel al Germaniei.
Circa 160 de miliarde de euro pierduți ca urmare a necolectării TVA în UE în 2014
Conform cifrelor publicate recent de Comisia Europeană (CE), în 2014, veniturile pierdute ca urmare a necolectării TVA în UE se ridică la suma impresionantă de 159,5 miliarde de euro. „Cercetările arată că diferența dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate (așa-numitul «deficit de încasare a TVA») s-a ridicat din nou la o cifră anuală inacceptabil de ridicată. Aceste constatări stau la baza apelului lansat recent de Comisie de a revizui sistemul de TVA din UE pentru a-l face mai eficient și a combate frauda”.
Liceenii români pot aplica pentru bursa FLEX 2017-2018
Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, invită liceeni cu cetățenie română să participe în programul FLEX 2017-2018. „Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) va promova, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, programul FLEX în liceele românești”, se precizează într-un comunicat al instituției.
Breviar statistic
Investițiile nete în economia națională s-au majorat cu 8,7% în S1
În primul semestru al acestui an, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 29,312 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). „În semestrul I 2016, comparativ cu semestrul I 2015, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 8,7%, creștere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 13,3%, lucrări de construcții noi, cu 6,1%, și la alte cheltuieli, cu 1,7%”.
Rezervele valutare la BNR, 32,968 miliarde de euro la finalul lunii august
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la 31 august a.c., la nivelul de 32,968 miliarde de euro, față de 32,659 miliarde de euro la 31 iulie 2016, potrivit datelor publicate de BNR. În cursul lunii au avut loc intrări de 790 de milioane de euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (621 de milioane de euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele.
Eurostat: România, lider în UE la sporul de vânzări prin comerțul cu amănuntul, în iulie
Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 13,5% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2015, aceasta fiind cea mai mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate luni, 5 septembrie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preluate de Agerpres. În Zona Euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,5%.
Câștigul salarial mediu nominal brut, 2.875 lei în luna iulie
În luna iulie, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.875 lei, cu numai un leu mai mare decât în iunie. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.078 lei, înregistrând aceeași valoare ca în luna precedentă, informează INS. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.487 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1.296 lei).
Costul orar al forței de muncă s-a mărit, în formă brută, cu 6,3% în T2 față de T1
În trimestrul al doilea din 2016, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 5,86% față de trimestrul precedent și de 11,97% față de același interval al anului anterior. În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (6,30%, respectiv 11,95%), reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Numărul locuințelor date în folosință a crescut cu 4.572 în primul semestru
În primul semestru al anului au fost date în folosință 24.106 locuințe, în creștere cu 4.572 de unități față de același interval din anul precedent, relevă datele publicate de INS. Pe medii de rezidență, în semestrul I 2016, cele mai multe locuințe au fost date în folosință în mediul urban, ca pondere reprezentând 56,0% din total.
Comentariul ediției
Ce confirmă și ce infirmă creșterea PIB din primul semestru?
Sunt convins că profesioniștii contabili au așteptat cu interes ziua de 6 septembrie a.c. deoarece era programată apariția comunicatului oficial al Institutului Național de Statistică (INS) privind datele provizorii referitoare la evoluția PIB în primul semestru al acestui an. Tot în CECCAR Business Magazine am comentat șocul produs de estimarea-semnal de luna trecută. Aproape nimeni nu se aștepta la o creștere economică de 5,2%.
Eveniment
Drapelul României la CERN
Recent, la sediul din Geneva al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) s-a înălțat drapelul României, ca act simbolic de confirmare a aderării țării noastre la prestigiosul centru științific nu numai continental, ci și mondial. Nu cred că există concetățean care să nu fie interesat de un asemenea eveniment.
Cariere. Drumul spre performanță
„Profesia contabilă a fost, este și va fi pusă în slujba interesului public, spre binele public”
Interviu cu ec. Maria Andor, președintele Filialei CECCAR Satu Mare: „Referitor la întrebarea dvs., pornesc de la definiția cuvântului „carieră” – definiție dată de specialiști în materie –, potrivit căreia cariera reprezintă totalitatea profesiilor, meseriilor, ocupațiilor, rolurilor sociale, familiale, funcțiilor, experiențelor de muncă, timpului liber, hobby-urilor. Cu alte cuvinte, este viața însăși.”
SIOMAX, din Târgu-Jiu – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Gorj
Societatea SIOMAX a luat ființă în anul 1994, iar din anul 2000 a devenit membră CECCAR. Domeniile în care își desfășoară activitatea sunt în principal contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal. Pornind de la credința că o societate profesională și un profesionist contabil trebuie să aibă în vedere și continuarea activității prin pregătirea tinerei generații, astfel ca mâine să se poată continua ceea ce s-a început astăzi, SIOMAX a promovat în permanență, în activitatea pe care o desfășoară, tinerii aflați la început de carieră, cărora le-a solicitat ca odată cu perfecționarea profesională să își îmbogățească cunoștințele cu normele profesionale emise de CECCAR și la momentul potrivit să poată îndeplini exigențele pentru a deveni membri CECCAR.
Expertiza și auditul afacerilor
Formularul 394 – pregătirea informațiilor și raportarea în noul format – partea a II-a –
Noile prevederi privind formularul 394 „Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA” pun contribuabilii într-o situație nu tocmai ușoară. Cantitatea mare de informații ce urmează a fi oferită fiscului prin intermediul acestui nou format al declarației 394 poate fi obținută numai prin modificări semnificative ale sistemelor informatice utilizate, printr-o atenție sporită a operatorilor de date, care trebuie să respecte noi criterii pentru introducerea documentelor sau prelucrarea informațiilor, și, nu în ultimul rând, printr-un efort mult mai mare necesar pentru culegerea altor date care trebuie raportate.
Aspecte juridice, contabile și fiscale privind fuziunea societăților
– partea I –
Acest articol își propune să analizeze și să exemplifice principalele aspecte privind fuziunea societăților, pe baza Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților, publicat în Monitorul Oficial nr. 711 și 711 bis din 22 septembrie 2015.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Inovarea în IMM-uri: percepții, realități, perspective
După cum am mai informat, în Carta Albă a IMM-urilor, ediția 2016, elaborată sub egida Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), sunt abordate, coerent și sistematic, percepțiile unui eșantion reprezentativ de întreprinzători privind principalele ...
MECRMA a selectat CEC Bank și Banca Transilvania ca partenere în implementarea programelor START și SRLD
Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a anunțat că a selectat, ca partenere în implementarea Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri și programului START 2016, CEC Bank și Banca Transilvania, instituții de credit care și-au depus ofertele în termenul solicitat pe site-ul www.aippimm.ro.
Schemă de ajutor de minimis pentru meșteșuguri și artizanat
Operatorii economici din domeniul meșteșugurilor și artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis în condițiile în care Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Memorandumul cu tema Încadrarea schemei de ajutor de minimis – Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului – în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român.
Curier legislativ
A fost înființată Comisia de dialog social privind sistemul național de asistență socială
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, a aprobat, prin ordin al ministrului, înființarea Comisiei de dialog social privind sistemul național de asistență socială. „Necesitatea asigurării unor servicii de asistență socială de calitate, prin creșterea vizibilității problemelor în domeniu, și cunoașterea nevoilor personalului care asigură serviciile sociale sunt câteva dintre argumentele care au condus la înființarea acestei comisii”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Stimulente fiscale pentru activitățile de cercetare-dezvoltare
Miniștrii Educației Naționale și Cercetării Științifice, Finanțelor Publice, Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, respectiv ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au semnat un ordin comun prin care au fost stabilite criteriile, condițiile, procedura de calcul a scutirii și documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activităților de cercetare-dezvoltare prevăzute de OUG nr. 32/2016, informează un comunicat al instituțiilor amintite.
Noi acte normative
Următoarele acte normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.938 din 17 august 2016 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile (Monitorul Oficial nr. 680/02.09.2016)
Proiecte aflate în dezbatere publică
O serie de proiecte legislative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordonanță de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule; Ordin al Băncii Naționale a României privind modificarea și completarea Ordinului Băncii Naționale a României nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene.
Revista presei economice
Nevoia de o Strategie economică viabilă
În numerele precedente ale publicației noastre am subliniat deseori necesitatea de a se accelera procesul de elaborare a unei Strategii energetice viabile. Practic, în momentul de față, țara noastră nu dispune de un document consistent care să prefigureze „destinul” energetic românesc. Un răspuns referitor la acest deziderat a fost dat la a IV-a ediție a Conferinței inițiate de ziarul Bursa, intitulată Energia în priză.
Viitorul, probabil și posibil, al transporturilor în România
Revista Capital (nr. 37, 12-18 septembrie a.c.) continuă investigațiile referitoare la stadiul actual și perspectivele infrastructurii economiei noastre naționale. Două pagini sunt consacrate interviului acordat de Sorin Bușe, ministrul Transporturilor. În răspunsurile date de proaspătul demnitar (a fost învestit recent în funcție) se fac afirmații de larg interes, precum cele care vizează o certă relansare a companiei TAROM, soluționarea problemelor grave și complexe cu care se confruntă companiile CFR Marfă și CFR Călători pentru a se ajunge la tema cea mai „fierbinte”, respectiv autostrăzile.
„Coșul de cumpărături” – comparații utile
În Ziarul Financiar din 8 septembrie a.c., Cristina Roșca prezintă date de mare interes care conturează un concludent tablou comparativ pe tema raportului dintre salarii și cheltuielile incluse în „coșul de cumpărături”. Astfel se relevă că prețurile pentru multe alimente de bază sunt aliniate în țara noastră inclusiv cu cele din state puternic dezvoltate, în condițiile în care diferențele în materie de salarizare sunt considerabile.
Lumea în care trăim
Deloitte CE Top 500: Apetitul pentru consum menține România în top
Apetitul crescut pentru consum a făcut ca retailul să fie motorul creșterii României în anul trecut, plasând țara noastră pe locul al IV-lea în cea de-a 10-a ediție a Deloitte CE Top 500, care are ca temă transformarea digitală. Potrivit clasamentului, veniturile totale ale companiilor din România prezente în CE Top 500 au fost de 46,4 miliarde de euro, în creștere ușoară față de 2014. Companiile din retail au înregistrat cea mai mare rată de creștere, de 17,8%, reprezentând 20% din totalul companiilor românești prezente în clasament.
Creditele neperformante, o provocare sistemică pentru băncile europene
Organismele europene de reglementare din sectorul financiar au tras un semnal de alarmă asupra creditelor neperformante care afectează bilanțurile băncilor din regiune, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Într-un raport cu privire la riscurile financiare publicat recent, agențiile europene care stabilesc normele și standardele tehnice pentru bănci, companii de asigurări și piețe financiare au cerut un efort comun pentru soluționarea problemei creditelor neperformante.
BCE a lăsat dobânda de referință la 0%
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să nu modifice dobânzile și, de asemenea, a promis că va derula programul de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, cel puțin până în luna martie a anului viitor, informează Reuters. Într-un comunicat de presă al BCE, citat de Agerpres, instituția precizează că la ședința care a avut loc la 8 septembrie a.c.
Pentru a combate evaziunea fiscală, Danemarca cumpără date din dosarul „Panama Papers”
Danemarca va plăti unei surse anonime mai multe milioane de coroane pentru informații cu privire la câteva sute de cetățeni danezi menționați în scandalul „Panama Papers” despre un vast sistem de evaziune fiscală, a declarat ministrul danez de Finanțe, Karsten Lauritzen, informează DPA, citat de Agerpres.”
Roza vânturilor
Concerte jazz, la București
Ritmuri de jazz vor cuprinde Capitala în această toamnă cu prilejul celei de-a V-a ediții a Bucharest Jazz Festival, care va avea loc între 19 și 25 septembrie în Piața George Enescu și la Hanul Gabroveni. Bucharest Jazz Festival este organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și aduce în atenția pasionaților de jazz concerte cu artiști consacrați ai genului, precum și cu artiști aflați la început de carieră și evenimente conexe (expoziții, conferințe, proiecții) menite să ofere o imagine de ansamblu a fenomenului jazz.
Noaptea Albă a Filmului Românesc
Filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră îi vor ține pe iubitorii de cinema în fața marelui ecran vineri, 16 septembrie, cu ocazia celei de-a VII-a ediții a Nopții Albe a Filmului Românesc. Evenimentul, organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, ArCuB și al Primăriei Municipiului București, se va desfășura în diverse locații din Capitală și propune o vizionare-maraton a celor mai recente producții românești, precum și a unor filme clasice memorabile.
Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo
Între 23 septembrie și 1 octombrie va avea loc la București Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, eveniment de amploare, care aduce pe aceeași scenă ansambluri simfonice din întreaga lume. Ajuns la a treia ediție, festivalul este organizat de Radio România și are loc o dată la doi ani. 9 concerte, 6 orchestre simfonice din Europa și Asia, dirijori și soliști care țin capul de afiș al scenei muzicale internaționale, aceasta ar fi, pe scurt, oferta ediției din acest an cu care organizatorii își propun să atragă melomanii.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile