La început a fost cuvântul...
Punct și de la capăt
Multora dintre noi li s-a întâmplat să-și dorească – pretutindeni în spațiul public unde se rostesc discursuri – ca oratorii cu chef de vorbă să pună, cât mai repede, PUNCT expunerilor lor. Situații în care ne confruntăm cu PUNCTUL sunt, însă, extrem de numeroase, nu numai în ceea ce privește „vorbirea la liber”, ci și în ceea ce scriem.
În preajma celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile
Privire spre viitor pe temelia tradițiilor și a prezentului
Convorbire cu prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele CECCAR Teodor Brateș: Înainte de toate, vă rog, domnule președinte, să conturați în sinteză o imagine de ansamblu a manifestărilor din această săptămână care poartă girul de prestigiu al autenticului brand național reprezentat ...
Agenda CECCAR
Ziua Națională a Contabilului Român – sărbătoare națională a profesiei
Specialiști din domeniile financiar-contabil și fiscal, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului de afaceri și ai celui academic vor participa, la 21 septembrie, la cea de-a XII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, organizată de CECCAR la nivel național, în toate județele.
Forumul Național al PMM, în sprijinul IMM-urilor
Așa cum este bine cunoscut, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) se preocupă permanent de buna desfășurare a activității întreprinderilor mici și mijlocii din țara noastră, segment de bază al economiei naționale. În acest context, CECCAR organizează, la 22 septembrie a.c., un eveniment important înscris în agenda acestei toamne – Forumul Național al PMM, cu tema Competitivitatea IMM-urilor în contextul evoluțiilor tehnologice și incertitudinii economice.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIX)
Așa cum am subliniat în numărul precedent, începutul primului deceniu din secolul al XXI-lea a fost marcat în plan național de cele dintâi semne de relansare a economiei. Acest proces a coincis și cu demararea negocierilor în vederea aderării României la Uniunea Europeană, precum și cu finalizarea procedurilor obligatorii pentru obținerea statutului de stat membru al NATO.
Fonduri europene
POCU: 47,8 milioane de euro pentru practică plătită în cadrul companiilor
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului Stagii de practică pentru elevi și studenți în sectorul agroalimentar, industrie și servicii, cu o alocare totală în valoare de peste 47,8 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU). Fondurile europene sunt alocate pentru programe de învățare la locul de muncă destinate elevilor din învățământul gimnazial și liceal și persoanelor din învățământul postliceal, inclusiv școli de maiștri, în vederea creșterii numărului absolvenților care își găsesc un loc de muncă.
Direct de la sursă
Participarea reprezentanților statului în AGA nu se mai remunerează
Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică și completează OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct sau indirect o participație majoritară. Potrivit actului normativ, respectivii operatori economici nu mai pot acorda remunerații reprezentanților în adunările generale ale acționarilor.
Impozitare echitabilă: Comisia Europeană va elabora prima listă comună a UE care va cuprinde jurisdicțiile fiscale necooperante
Comisia Europeană (CE) lucrează la elaborarea unei prime liste comune a UE care va cuprinde jurisdicțiile fiscale necooperante, începând prin a prezenta o evaluare prealabilă („tablou de bord al indicatorilor”) a tuturor țărilor terțe în raport cu o serie de indicatori principali. Ulterior, statelor membre le revine sarcina de a alege țările care ar trebui analizate mai în detaliu în lunile următoare, astfel încât să poată fi identificate cu precizie cele care nu respectă normele în ceea ce privește impozitarea.
MFP propune suplimentarea plafonului de garanții pentru Prima Casă cu 500 de milioane de lei
Propunerea avansată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vine atât în sprijinul potențialilor beneficiari ai programului, cât și al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin Prima Casă și care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să își mai finanțeze tranzacțiile prin program.
Progrese semnificative în implementarea măsurilor de simplificare a relației dintre cetățeni și administrație
Măsurile de simplificare a relației dintre cetățeni și administrație adoptate de Guvern sunt în proces avansat de implementare la nivelul instituțiilor din administrația centrală, arată un prim bilanț al acestui pachet legislativ, discutat în ședința de Guvern de vineri, 16 septembrie. Demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetățenii, punerea la dispoziție a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghișeu.
Noi reglementări referitoare la comisioanele interbancare pentru plata cu cardul
Guvernul a stabilit unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2015/751 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul. Hotărârea adoptată de Executiv reglementează anumite aspecte din cadrul relației dintre prestatorii de servicii de plată și consumatori în cazul plăților cu cardul și plăților bazate pe card efectuate pe internet și pe dispozitive mobile.
Demersuri pentru declararea Munților Făgăraș ca parc național
Executivul a aprobat, printr-un memorandum, inițierea procesului de înființare a Parcului Național Munții Făgăraș ca un parc emblematic al României și Europei. Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc național, care se vor derula în perioada octombrie 2016-2020. Totodată, în acest scop, va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, responsabil cu activitățile de analiză, aprobare și planificare.
Breviar statistic
Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele șapte luni, ca serie brută, cu 8,6%
În luna iulie 2016, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, față de luna precedentă a scăzut ca serie brută cu 2,2% și a crescut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,5%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 7,9%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 10,0%.
Producția industrială a scăzut cu 3,4% în iulie 2016 față de iulie 2015
În luna iulie 2016, producția industrială a scăzut față de luna precedentă cu 1,4%, ca serie brută, și a crescut cu 0,7%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a scăzut ca serie brută cu 3,4% și a rămas la același nivel ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
BNR: Deficitul de cont curent, 2,157 miliarde de euro în primele șapte luni
În perioada ianuarie-iulie 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 2,157 miliarde de euro, comparativ cu 756 de milioane de euro în perioada ianuarie-iulie 2015; în structură, balanța bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,226 miliarde de euro, respectiv cu 211 milioane de euro, balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 308 milioane de euro, iar balanța serviciilor, un excedent majorat cu 344 de milioane de euro, relevă datele publicate de Banca Națională a României.
Rata anuală a inflației, minus 0,2% în august
Rata anuală a inflației a fost de minus 0,2% în luna august, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). „Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,3%”, se arată în comunicat.
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10 în T2
În trimestrul al doilea al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,26 milioane de persoane, în scădere cu 13.000 față de trimestrul precedent, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% față de trimestrul anterior. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 53,7% (comparativ cu 56,4% în primele trei luni).
În primul semestru, turiștii nerezidenți sosiți în România au cheltuit 2,76 miliarde de lei
În prima jumătate a acestui an, numărul de turiști nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,092 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,761 miliarde de lei (în medie, 2.527,5 lei/persoană), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul total de nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective în trimestrul II 2016 a fost de 678.700, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,650 miliarde de lei.
Lumea în care trăim
Noi reacții la fenomenul migrației
A fost dat publicității Apelul miniștrilor de interne din Franța și Germania, Bernard Cazeneuve și, respectiv, Thomas de Maizière, prin care se solicită Uniunii Europene să susțină mai puternic și prin mijloace diversificate statele prin care imigranții intră în spațiul comunitar. În acest sens s-a pus accentul pe necesitatea adoptării de noi măsuri care să sprijine mai activ Grecia și Italia, țările cele mai expuse fenomenului migrației.
Pe primul loc în topul libertății economice se află Hong Kong
Institutul Fraser a publicat raportul anual intitulat Economic Freedom of the World. Pe primul loc la capitolul libertății economice se situează Hong Kong. Urmează Singapore și Noua Zeelandă. Hong Kong a înregistrat o creștere economică de 1,7% în trimestrul al doilea al acestui an, în condițiile în care a consemnat progrese în materie de reglementări în sensul eliminării unor bariere din calea investitorilor.
SUA: Demersuri pentru constituirea unei forțe de reacție rapide cibernetice
O oficialitate a Pentagonului, generalul-maior Walter E. Piatt, a subliniat că dezvoltarea capacităților de luptă cibernetice și electronice din Rusia stârnește îngrijorare la Washington. Oficialul a relevat că sarcina recent înființatului birou specializat în domeniu „este de a completa lipsurile pe care le sesizam în condiții reale de conflict, în urma rapoartelor întocmite de comandanții trupelor noastre”.
Comentariul ediției
Interesul public din dublă perspectivă, internă-externă
Cine citește agenda publică din aceste zile – așa cum o prezintă mass-media din țara noastră – este profund derutat. Mai ales, se află în situația de a nu identifica linia de demarcație între campania electorală pură (adică lupta „la baionetă” între competitori) și temele de primă importanță pentru fiecare cetățean, teme care ne unesc în ceea ce considerăm, pe bună dreptate, cu toții, că ne reprezintă, cu adevărat, țara, națiunea din care facem organic parte.
Eveniment
Sezonul estival, la vremea bilanțului
Cu toate că nu există o dată fixă pentru încheierea sezonului estival (multe depind de condițiile meteorologice, de cât de mult se prelungește vara, inclusiv sub influența schimbărilor de climă), la mijlocul lunii septembrie, tour-operatorii și hotelierii fac un prim bilanț estimativ. Pentru 2016, cifrele avansate de specialiști depun mărturie că recent încheiatul, oficial, sezon estival a fost, după unii, „cel mai bun din ultimul deceniu”, iar după alții, „cel mai bun din ultimii șase ani”.
Cariere. Drumul spre performanță
„Ceea ce contează cu adevărat este performanța profesională”
Interviu cu Marta-Csilla Popa-Aved, director executiv al Filialei CECCAR Harghita: „De-a lungul întregii mele activități de până acum m-am convins că elementele esențiale ale exercitării profesiei contabile sunt seriozitatea și responsabilitatea, sintetizate în conceptul de profesionalism. Am început să lucrez în anul 1981, după absolvirea Facultății de Industrializare a Lemnului de la Universitatea din Brașov.”
MAREXPERT CONSULTING, din Bistrița – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Bistrița-Năsăud
Societatea de expertiză contabilă MAREXPERT CONSULTING SRL a fost înființată în anul 2000 de către un expert contabil, asociat unic, cu vaste cunoștințe în domeniile contabilitate și fiscalitate. Cu o experiență de 16 ani, MAREXPERT CONSULTING oferă servicii de contabilitate financiară și de gestiune, de analiză economico-financiară, de expertiză contabilă.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
CNIPMMR a lansat Programul de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat Programul de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când o organizație patronală promovează un astfel de document. „Am decis să schimbăm tipul de abordare și de paradigmă în sensul trecerii de la exprimarea unor poziții predominant reactive la ceea ce se întâmplă în mediul politic la promovarea de poziții proactive.
Expertiza și auditul afacerilor
Aspecte juridice, contabile și fiscale privind fuziunea societăților
– partea a II-a –
Acest articol își propune să analizeze și să exemplifice principalele aspecte privind fuziunea societăților, pe baza Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților, publicat în Monitorul Oficial nr. 711 și 711 bis din 22 septembrie 2015.
Fiscalitatea operațiunilor corporatiste
Fiscalitatea a avut în toate timpurile o importanță covârșitoare pentru orice societate, constituind suportul financiar care stă la baza dezvoltării acesteia, indiferent de eră, regim politic sau etapă de dezvoltare. Integrarea țării noastre în Uniunea Europeană și transformările produse în România din dorința de armonizare a tuturor domeniilor cu cele din Uniune au afectat și sistemul fiscal din țara noastră, acesta suferind în ultimii ani numeroase modificări și adaptări.
Curier legislativ
Reglementări privind contractele de credit pentru bunuri imobile
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care are ca obiect reglementarea drepturilor și obligațiilor părților în ceea ce privește contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Actul normativ transpune la nivel național dispozițiile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului și reglementează unele aspecte specifice pieței și practicilor naționale.
Tarifele RCA au fost plafonate pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de ASF
Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piața asigurărilor RCA. Actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.
Modificări cu impact asupra legislației achizițiilor publice
Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică și completează unele acte normative cu impact asupra domeniului achizițiilor publice, în contextul îndeplinirii condiționalităților ex ante ce îi revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Este vorba despre modificări aduse Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.
Noi acte normative
Următoarele acte normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4 din 31 august 2016 pentru modificarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 2/2012 privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit (Monitorul Oficial nr. 706/12.09.2016)
Proiecte aflate în dezbatere publică
O serie de proiecte legislative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.
Revista presei economice
Prea puțină Uniune, insuficientă Europă
Raportul prezentat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, forului legislativ al UE s-a aflat și continuă să se afle în centrul atenției, opiniile analiștilor și ale gazetarilor fiind – cum se spune – împărțite. Nici nu este de mirare, întrucât temele „atacate” de șeful Executivului de la Bruxelles sunt de o însemnătate excepțională. Presa autohtonă, inclusiv cea economică, s-a alăturat „corului” de critici, ocupându-se mai puțin de examinarea aprofundată a obiectivelor cuprinse în raport.
Top 100 companii cu numărul cel mai mare de angajări
Procesele și fenomenele cele mai caracteristice de pe piața muncii reprezintă o temă permanentă de analiză întrucât în primă și ultimă instanță de numărul și calitatea joburilor depinde în mod esențial creșterea economică sănătoasă, ca sursă principală a prosperității. Această optică cu un larg caracter de generalizare capătă concretețe în Ziarul Financiar din 16 septembrie a.c., prin analiza semnată de Adelina Mihai.
Roza vânturilor
Festivalul Internațional de Carte Transilvania, la a IV-a ediție
Între 4 și 9 octombrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca se va desfășura Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), eveniment aflat la a IV-a ediție. Organizat de Asociația Culturală Eikon Cluj-Napoca și Primăria municipiului, festivalul susține cultura scrisă română și universală prin lansări de carte, recitaluri de poezie și lecturi publice, întâlniri cu scriitori români și străini, dezbateri, conferințe, colocvii și concerte.
Spectacole de referință pe scena TNB, în această toamnă
Publicul pasionat de teatru va avea ocazia să revadă, în această toamnă, comedia Dineu cu proști, a lui Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, care va deschide stagiunea 2016-2017 a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Cu o distribuție de prestigiu, din care fac parte Horațiu Mălăele și Medeea Marinescu, Dineu cu proști este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de publicul bucureștean și va avea prima reprezentație în ziua de 20 septembrie, de la ora 20.00, în Sala Mare.
Fotografii și obiecte din Primul Război Mondial, la Muzeul Național de Istorie
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) găzduiește, începând cu mijlocul lunii septembrie, expoziția România în Marele Război, consacrată comemorării a 100 de ani de la intrarea țării noastre în conflagrația ce a redesenat harta Europei. Expoziția reprezintă o inițiativă a MNIR și a fost realizată cu sprijinul a 20 de instituții din țară și Republica Moldova.
Concerte dedicate muzicii clasice și contemporane, instalații multimedia și workshopuri, la Innersound New Arts Festival
A IV-a ediție a Innersound New Arts Festival aduce în București, între 28 septembrie și 1 octombrie, concerte camerale, instalații, film mut și fotografie, precum și workshopuri creative, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR). Evenimentul este organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS și își propune să ofere o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia.
Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021
Timișoara este orașul care a câștigat lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, ca urmare a deciziei juriului de experți independenți responsabil cu evaluarea candidaturilor. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda inițială de preselecție, din decembrie 2015: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Desemnarea oficială a orașului Timișoara de către Ministerul Culturii urmează să aibă loc în lunile următoare.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național