La început a fost cuvântul...
Când un „și” este inutil?
Grija de a evita cacofoniile în scris și, mai ales, în vorbirea curentă – ceea ce este perfect justificat – a dus și duce la adoptarea de formule care vin în directă contradicție cu spiritul limbii române, cu exprimările corecte din toate punctele de vedere. Astfel, ne este dat să auzim tot mai des „eu, ca și contribuabil”, „ca și comportament”, „ca și coleg” etc., etc.
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Teme de reflecție și de acțiune
Continuăm prezentarea unor intervenții la sesiunile tematice ale importantului for profesional care – cum am mai informat – are un semnificativ ecou național și internațional. Reamintim că toți cei interesați pot să urmărească desfășurarea integrală a lucrărilor la adresele youtu.be/Vyvq44uKc0Q și youtu.be/e7_LG3VbzPg.
Un puternic stimulent pentru adaptarea profesiei la cerințele timpului nostru
Interviu cu Nicolae Băjan, președintele Filialei CECCAR Brașov: „O apreciez la superlativ întrucât ne-a oferit deschiderea necesară pentru a înțelege mai profund modalitățile prin care tehnologia informației potențează inovarea într-un domeniu specific dedicat serviciilor, cum este cel contabil. Aceasta nu mai este o opțiune, ci o necesitate pentru un business performant și pentru afirmarea și mai pregnantă a profesiei contabile.”
Agenda CECCAR
Conferința normalizatorilor mondiali și Întâlnirea Forumului Internațional al Normalizatorilor de Standarde de Contabilitate
La Londra s-au desfășurat, în perioada 26-28 septembrie a.c., Conferința normalizatorilor mondiali și Întâlnirea Forumului Internațional al Normalizatorilor de Standarde de Contabilitate (IFASS), ambele evenimente cu participarea reprezentantului CECCAR pe probleme de raportare financiară și normalizare.
Al 71-lea Congres anual al experților contabili din Franța: eveniment național la scară internațională
O ediție excepțională a Congresului anual al profesiei contabile a avut loc, în perioada 28-30 septembrie a.c., în Centrul Expozițional din Bruxelles, Belgia. Organizată de Ordinul Experților Contabili din Franța, cea de-a 71-a ediție a Congresului s-a desfășurat sub o temă centrală pur tehnică Expert contabil – Expert fiscal. La eveniment a participat și reprezentantul CECCAR în Consiliul FIDEF.
Bruxelles: Ședința Consiliului de administrație și Adunarea Generală a FIDEF
Reprezentantul României în Consiliul de administrație al Federației Internaționale a Experților Contabili și Auditorilor Francofoni (FIDEF) a participat, în perioada 27-28 septembrie a.c., la Bruxelles, la Ședința Consiliului și la Adunarea Generală a federației, ocazie cu care mandatul acestuia a fost înnoit pentru încă 4 ani.
Masă rotundă organizată de FEE: sub lupă, declarațiile fiscale
Federația Experților Contabili Europeni (FEE) organizează la Bruxelles, la 20 octombrie a.c., o masă rotundă pe tema politicilor fiscale, unde sunt programate să aibă loc discuții referitoare la conținutul declarațiilor fiscale din fiecare stat membru, cu accente pe utilitatea și relevanța cuprinsului acestora.
Președintele CECCAR va participa la cea de-a 17-a Conferință Anuală a Camerei Auditorilor din Polonia
Camera Auditorilor din Polonia (KiBR) organizează, la Serock, în perioada 17-19 octombrie a.c., cea de-a 17-a Conferință Anuală a profesiei sub tema Standarde, reglementare, piață – se preconizează o nouă practică în audit?.
A 33-a sesiune a Conferinței ISAR-UNCTAD de la Geneva
Grupul de lucru interguvernamental al experților în domeniul standardelor internaționale de contabilitate și raportare (ISAR) de pe lângă Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a organizat, în perioada 4-6 octombrie a.c., cea de-a 33-a Conferință anuală de la Geneva.
Conferința Viitorul profesiei contabile, organizată de ACCA la București
The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) organizează la București, la 24 octombrie a.c., o conferință aniversară pe tema viitorului profesiei contabile, eveniment la care Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în calitate de partener ACCA, va fi reprezentat la cel mai înalt nivel.
60 de ani de la înființarea Institutului Contabililor și Auditorilor din Muntenegru
Institutul Contabililor și Auditorilor din Muntenegru (ISRCG) sărbătorește 60 de ani de existență, marcând momentul aniversar printr-o serie de evenimente și ceremonii desfășurate în perioada 5-7 octombrie la Podgorica. Cu această ocazie, gazdele le-au oferit invitaților nu doar o incursiune în istoria organismului profesional, ci și o călătorie în istoria și cultura Muntenegrului.
Filiala CECCAR Timiș, partener principal al Young Accountants Association Business School
Studenți din prestigioase universități din România s-au întâlnit la Universitatea de Vest din Timișoara în ceea ce s-a numit Young Accountants Association (YAA) Business School. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul unei săptămâni, în „prefață” la deschiderea anului universitar. De luni până vineri, participanții au avut parte de o serie de workshopuri, studii de caz interactive pe subiecte din domeniile contabilitate, audit, fiscalitate și controlling, dar și antreprenoriat și dezvoltare personală.
Balul Expertului Contabil – ediția a V-a – CECCAR 95 de ani
Plini de entuziasm și energie, membri ai filialei Timiș au continuat tradiția Balului Expertului Contabil, la 30 septembrie a.c., anul acesta având loc o ediție aniversară, care a urmat Congresului de la București, tuturor manifestărilor desfășurate sub egida CECCAR 95, despre care am relatat ...
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXII)
Retrospectiva noastră a ajuns la anul 2006. Deceniul care ne desparte de acel an include date și fapte care sunt mai proaspete în memoria individuală și colectivă, astfel încât principalele evenimente din istoria recentă a CECCAR vor fi sintetizate pe baza informațiilor cuprinse în broșura editată cu prilejul împlinirii a 95 de ani de existență a CECCAR și desfășurării lucrărilor celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile.
Direct de la sursă
Cel mai amplu Chestionar anual global pentru Practici Mici și Mijlocii, realizat de IFAC
IFAC invită profesioniștii contabili care își desfășoară activitatea într-o practică mică sau mijlocie să furnizeze informații cu privire la provocările și performanțele proprii și ale clienților prin completarea Chestionarului global pentru PMM-uri al IFAC pentru anul 2016, disponibil în 23 de limbi, inclusiv în limba română
Standardul Internațional de Audit 250, modificat în conformitate cu noul Cod etic al IESBA
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Certificare (IAASB) a adus modificări Standardului Internațional de Audit (ISA) 250 pentru ca auditorii să fie mai preocupați de nonconformitatea cu legislația și reglementările.
ANAF propune actualizarea procedurii de rambursare a TVA achitate în România de persoanele impozabile stabilite în alte state membre UE
Pentru a obține o rambursare a TVA achitate în România, persoana impozabilă care nu este stabilită în România, dar este stabilită și înregistrată în scopuri de TVA în alt stat membru al Uniunii Europene poate adresa pe cale electronică o cerere de rambursare pe care o înaintează statului membru în care este stabilită, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziție de acesta. Solicitarea de rambursare este analizată de Administrația Fiscală pentru Contribuabili Nerezidenți din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București, precizează Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Proiectul de lege privind Strategia de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii, adoptat de Executiv
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României (SDTR), strategie intitulată România policentrică 2035. Coeziune și competitivitate teritorială, dezvoltare și șanse egale pentru oameni. Prin acest document, Executivul propune ca dezvoltarea teritoriului României în perspectiva anului 2035 să fie concentrată pe asigurarea unui teritoriu funcțional, administrat eficient, astfel încât să fie oferite condiții atractive de viață și locuire pentru cetățenii săi și să aibă un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei.
Punctul de contact unic electronic
Executivul a anunțat că toate informațiile și modelele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice sunt publicate din oficiu, în format electronic, pe edirect.e-guvernare.ro – punctul de contact unic electronic (PCUe), începând cu 4 octombrie. Ministerele și agențiile subordonate acestora au ca termen finalul anului 2016 pentru publicarea tuturor informațiilor în portal.
Un nou cadru Europass: abilitățile și calificările vor deveni mai vizibile
Comisia Europeană (CE) a adoptat săptămâna trecută o propunere de revizuire a deciziei Europass. Europass este un set de instrumente și servicii care contribuie la transparența abilităților și a calificărilor în întreaga Uniune Europeană. Prin această revizuire, CE urmărește să simplifice și să modernizeze aceste instrumente, adaptându-le la era digitală, și să adauge o nouă caracteristică, utilizând volume mari de date pentru a identifica și a anticipa tendințele de pe piața muncii și nevoile în materie de abilități.
Revista presei economice
Țara noastră, pe locul 48 în lume la capitolul inovare
Tema inovării, cu multiplele ei fațete, dar mai ales prin prisma importanței ei excepționale, a făcut și face obiectul unor informații și analize frecvente în presa economică autohtonă. În ultimele zile, atenția a fost concentrată asupra datelor Eurostat, care situează țara noastră pe ultimul loc în UE la indicatorul care vizează ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în PIB.
„Polemici cordiale” pe tema BNR
Ziarul Bursa își pune cu generozitate paginile la dispoziția unei confruntări de idei care privește aspecte esențiale ale activității Băncii Naționale a României (BNR). În numărul din 5 octombrie a.c., sub titlul de rubrică Polemici cordiale, este publicat articolul semnat de cunoscutul consilier al BNR, Adrian Vasilescu. Tema abordată: aurul din rezerva băncii centrale.
Comentariul ediției
Proiectul de Țară, la cursa cu obstacole
Prima reuniune a Comisiei prezidențiale constituite în vederea elaborării Proiectului de Țară a stârnit unele controverse. Chiar dacă anumite puncte de vedere sunt, cel puțin, discutabile, este foarte bine că o temă atât de importantă cum este cea care privește viitorul țării și al oamenilor ei se bucură de atenția presei, de regulă, deschisă mai degrabă spre scandaluri și aproape inertă când vine vorba despre subiecte cu adevărat foarte importante.
Eveniment
De la festivități la realități și retur
Mai multe informații din Banat anunță că în condițiile meteorologice (climatice) neobișnuite ori mai puțin obișnuite au înflorit liliecii, cireșii și merii. Botaniștii numesc fenomenul drept o anomalie. Dacă privim, însă, spectacolul oferit de înflorirea pomilor dintr-un unghi simbolic, estetic, această toamnă ni se înfățișează, prin evenimentele care o marchează, și ca o sursă a reînnoirii speranțelor.
Cariere. Drumul spre performanță
Experiențele ne învață, faptele ne inspiră, obiectivele ne motivează și ne unesc
Interviu cu ec. Mariana Somnea, președintele Filialei CECCAR Gorj: „Parcursul meu profesional a fost tot timpul legat de științele exacte, în rândul cărora includ, fără rezerve, contabilitatea. În anul 1978 am absolvit Liceul de Informatică din Cluj-Napoca. Așa cum era programa școlară pe atunci, se studiau și materii legate de organizarea, conducerea și contabilitatea unităților economice.”
Auditor Financiar SARRA – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Hunedoara
Înființată în anul 2002, compania SC AUDITOR FINANCIAR SARRA SRL are o largă deschidere în toată țara, care vizează încrederea, promptitudinea și profesionalismul. Societatea oferă o gamă variată de servicii în domeniul financiar-contabil. Societatea dispune de specialiști proprii și de colaboratori bine pregătiți în domeniu (experți contabili, auditori financiari, consultanți fiscali, contabili, evaluatori, mediatori, practicieni în insolvență), capabili să presteze servicii personalizate în funcție de nevoile clientului și să execute lucrări de calitate în conformitate cu standardele naționale și internaționale în materie.
Expertiza și auditul afacerilor
Studiu de caz privind gestiunea impozitelor și contribuțiilor aferente contribuabililor
Contribuabililor le revine responsabilitatea de a-și îndeplini la termen toate obligațiile fiscale impuse de lege, pentru a înlătura riscul de control fiscal și pentru a evita plata penalităților și sancțiunilor impuse de nerespectarea acestor obligații. Indiferent dacă discutăm despre o unitate economică ce dorește să intre pe piață, o întreprindere care trece de la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la impozitul pe profit (...).
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Schema de finanțare Scale Up pentru IMM-uri, în dezbatere publică
Încurajarea firmelor cu trasabilitate și experiență dovedită în domeniul pentru care solicită finanțare, simplificarea relațiilor dintre potențialii beneficiari și autorități, precum și evitarea supraevaluării valorii achizițiilor sunt printre cele mai importante propuneri făcute cu privire la Scale Up, program de ajutor de stat de 900 de milioane de lei pentru IMM-uri, în cadrul consultării publice organizate la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), dezbateri finalizate cu reuniunea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM (CCDIMM).
Curier legislativ
Noi acte normative
Următoarele acte normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 5.034 din 29 august 2016 pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național „Școala altfel” (Monitorul Oficial nr. 771/03.10.2016); Legea nr. 169 din 30 septembrie 2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate (Monitorul Oficial nr. 772/03.10.2016)
Proiecte aflate în dezbatere publică
Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de soluționare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoanele impozabile nestabilite în România, stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene
Fonduri europene
Desființarea copiilor legalizate și a cazierelor la MFE
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a semnat Ordinul privind aplicarea dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și de modificare și completare a unor acte normative, precum și Protocolul de colaborare între MFE și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin care se elimină solicitarea de copii legalizate, cazierul judiciar este înlocuit de declarația pe propria răspundere, iar cazierul fiscal va fi solicitat de MFE direct de la ANAF.
5 milioane de euro pentru implicarea comunităților în dezvoltarea locală
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis apelurile de proiecte pentru Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) – orașe/municipii cu populație de peste 20.000 locuitori, pentru șapte regiuni de dezvoltare și regiunea București-Ilfov. Apelurile sprijină transpunerea în plan local a măsurilor prevăzute de Guvern în Pachetul Antisărăcie.
Breviar statistic
INS a revizuit în urcare valoarea PIB din trimestrul al doilea, dar menține ritmul de creștere la 6%
Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în urcare valoarea produsului intern brut (PIB) pentru trimestrul al doilea din acest an față de datele preliminare publicate în urmă cu o lună, însă a menținut ritmul de creștere la nivelul indicat anterior, de 6%, față de aceeași perioadă a anului trecut, informează News.ro.
Rezervele valutare la BNR – 33,299 miliarde de euro la 30 septembrie 2016
La 30 septembrie 2016, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 33,299 miliarde de euro, față de 32,968 miliarde de euro la 31 august 2016, relevă datele publicate de BNR.
Eurostat: România, a doua mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din UE, în august
România a înregistrat în august a doua mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 11,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce la nivelul UE avansul mediu a fost de 2,1%, potrivit datelor publicate de Biroul european de statistică – Eurostat, preluate de News.ro.
Câștigul salarial mediu nominal net, 2.076 lei în luna august
În august 2016, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.874 lei, cu un leu mai mic decât în luna anterioară. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.076 lei, în scădere față de luna precedentă cu 2 lei (-0,1%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.464 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1.261 lei).
ONRC: În primele opt luni, numărul firmelor noi înregistrate a scăzut cu 4,9%
În primele opt luni ale acestui an au fost înființate 76.691 de companii, în scădere cu 4,9% față de aceeași perioadă din 2015, peste două treimi dintre entitățile nou-înregistrate fiind societăți cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează News.ro. SRL-urile reprezintă 68,4% din totalul înregistrărilor de firme noi din primele opt luni, cu un număr total de 52.460, potrivit ONRC.
Venitul total mediu lunar pe gospodărie, 2.889 lei în trimestrul al doilea
Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul al doilea al acestui an, în termeni nominali, 2.889 lei pe gospodărie și 1.089 lei pe persoană, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În același interval, cheltuielile totale ale populației au fost, în medie, de 2.446 lei lunar pe gospodărie (922 lei pe persoană) și au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.
Lumea în care trăim
António Guterres, nominalizat în unanimitate pentru funcția de Secretar General al ONU
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat în mod unanim să-l recomande pe portughezul António Guterres pentru poziția de Secretar General al ONU. Ulterior, Guterres trebuie să primească aprobarea celor 193 de state membre ale Adunării Generale, însă actualul lider Ban Ki-moon l-a catalogat pe politicianul portughez drept o alegere „excelentă” pentru a-i fi succesor, transmite Reuters, preluat de News.ro.
Roza vânturilor
Economiștii Oliver Hart și Bengt Holmström au câștigat Premiul Nobel pentru Economie
Academia Regală Suedeză de Științe a acordat Premiul Nobel pentru Economie pentru anul 2016 britanicului Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, și finlandezului Bengt Holmström, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, informează News.ro. „Contribuțiile acestora la teoria contractului” au reprezentat motivația instituției pentru această decizie.
Festivalul Național de Teatru, ediția 2016
Timp de zece zile, între 21 și 30 octombrie, vor avea loc la București reprezentații care vor da ocazia publicului să vadă 40 de spectacole românești din stagiunea 2015-2016, precum și producții de teatru și dans din străinătate în care își vor arăta măiestria mari artiști, cu prilejul ediției a 26-a a Festivalului Național de Teatru, produs de UNITER, ARCUB și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Capitală, cu sprijinul Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului București.
Les Films de Cannes à Bucarest
Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai așteptate evenimente cinematografice ale Capitalei, se desfășoară anul acesta în perioada 14-23 octombrie și aduce în atenția publicului producțiile din selecția Festivalului de la Cannes, în peste 100 de proiecții. Pentru prima dată, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara sunt celelalte orașe din țară în care vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial