La început a fost cuvântul...
Nevoia de comparații
Aproape nimic pe lumea aceasta nu se judecă (în sens de evaluare) fără apelul la comparații. În acest fel, ajungem și la superlative. Nu discutăm aici cât de îndreptățit este să caracterizăm un om, o activitate, un obiect, o întâmplare etc. etc., ci ne referim la modul în care sunt construite anumite fraze. Astfel, ne-a fost dat să auzim într-o emisiune TV că „manifestarea a constituit un lucru foarte rarisim”.
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Forța de convingere a argumentului
Se poate considera, cu deplin temei, că lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile se prelungesc, în timp, prilejuind o permanentă raportare la ceea ce se întreprinde în prezent, la nivel individual, de firmă, cât și în structurile centrale și teritoriale ale CECCAR, respectiv analize, dezbateri, schimburi de opinii dintre cele mai fructuoase.
Tehnologiile de vârf impun sisteme de educație pe măsură
Interviu cu prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget, directorul Departamentului de Contabilitate și Audit al Universității de Vest din Timișoara, președintele Filialei CECCAR Timiș: „Confruntați cu presiuni pe costurile cu forța de muncă, profesioniștii contabili vor încerca să optimizeze și să-și gestioneze activitatea prin utilizarea de instrumente controlabile. Nu aș spune că forța de muncă din domeniu nu se poate gestiona adecvat, dar constatăm o mare diferență între om și mașină, iar filmul prezentat în deschiderea lucrărilor Congresului ne-a făcut să avem trăiri, emoții, poate chiar palpitații.”
Agenda CECCAR
Filiala CECCAR Bacău: Masa rotundă cu tema Femeia de afaceri și sprijinul profesionistului contabil
Filiala CECCAR Bacău a organizat, la 13 octombrie a.c., masa rotundă cu tema Femeia de afaceri și sprijinul profesionistului contabil. Evenimentul, moderat de președintele filialei, Marcel Gheorghe Bulinschi, și de directorul executiv, Constantin Păstrăv, s-a desfășurat la Hotel Helen din Bacău și a reunit membrii Consiliului filialei, membri ai Comisiei de disciplină a filialei, experți contabili, contabili autorizați, antreprenori de succes – menționăm aici prezența Mihaelei Dominte, în calitate de manager al societății Pescado Grup SRL, și a Tatianei Solomon, administrator al SC Tas Contab SRL.
Filiala CECCAR Ialomița: Ziua Editurii CECCAR în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Salonului Anual de Carte
La Slobozia se desfășoară, în perioada 10 octombrie – 4 noiembrie a.c., a XXV-a ediție a Salonului anual de carte, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița. Cu această ocazie Filiala CECCAR Ialomița a organizat, la 13 octombrie, Ziua Editurii CECCAR. Astfel a avut loc o masă rotundă cu tema Fiscalitatea pe înțelesul tuturor, la care au participat profesioniști contabili, elevi ai claselor de specialitate din cadrul Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, manageri ai compartimentelor financiar-contabile din instituțiile de cultură alături de care au participat, în calitate de invitați, asist. univ. dr. Radu Ciobanu și Camelia Malama, vicepreședinte al Consiliului Superior al CECCAR.
Conferință cu prilejul 10 ani de ACCA la București: Viitorul profesiei contabile și de audit
ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) împlinește zece ani de la deschiderea biroului local din România. Cu această ocazie, asociația organizează luni, 24 octombrie a.c., o conferință la nivel înalt, cu tema Viitorul profesiei contabile și de audit. Partener al ACCA, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România va fi reprezentat la cel mai înalt nivel la evenimentul care va avea loc la Hotelul Intercontinental din București, ocazie cu care va fi semnat și un acord de cooperare.
Bruxelles: Ședința Grupei de lucru Sector Public
Membrii Grupei de lucru Sector Public a Federației Experților Contabili Europeni (FEE) s-au reunit, la 12 octombrie a.c., la birourile Federației din Bruxelles. La reuniune a participat și reprezentantul CECCAR, specialist în domeniul contabilității din sectorul public. Agenda ședinței a inclus dezbaterea strategiei Grupei de lucru pe 2017-2018, potențiale proiecte și direcții viitoare de lucru, certificarea în sectorul public, dar și consultări pe marginea unor documente elaborate de IPSASB.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXIII)
Fiecare an din istoria recentă a CECCAR aduce noi și consistente argumente în sprijinul ideii potrivit căreia elementele de continuitate au fost permanent îmbogățite cu acțiuni menite să răspundă unor noi provocări și oportunități. Îndeosebi în anii în care au avut loc Congresele Profesiei Contabile, această caracteristică a activității CECCAR a fost mai pregnantă.
Breviar statistic
Cifra de afaceri din industrie a crescut în primele opt luni cu 3,9%
În luna august 2016, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a scăzut față de luna precedentă cu 4,7%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (‐5,3%). Industria extractivă a crescut cu 24,7%. Pe marile grupe industriale s‐au înregistrat următoarele diminuări: industria bunurilor de capital (‐15,4%), industria bunurilor intermediare (‐1,6%) și industria bunurilor de uz curent (‐0,2%).
Deficitul de cont curent, 2,110 miliarde euro în primele opt luni
În perioada ianuarie – august 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 2,110 miliarde euro, comparativ cu 939 milioane euro în perioada ianuarie – august 2015; în structură, balanța bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,333 miliarde euro, respectiv cu 80 milioane euro, balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 268 milioane euro, iar balanța serviciilor un excedent majorat cu 510 milioane euro, precizează Banca Națională a României (BNR).
Rata anuală a inflației, minus 0,6% în septembrie
Rata anuală a inflației a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an față de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu septembrie 2015, este de 40,6%; cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% dețin o pondere de 50,4%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 9,0%.
ANCOM: Peste 25% din conexiunile la internet mobil sunt 4G
Rata de penetrare a internetului mobil în România la jumătatea acestui an a fost de 95%, conform celor mai recente date statistice ale Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind piața de comunicații electronice din țara noastră. La aceeași dată, ...
Direct de la sursă
Politica de coeziune: principalele rezultate ale investițiilor UE în perioada 2007-2013
Comisia Europeană (CE) a publicat concluziile unei evaluări independente privind investițiile UE efectuate în perioada 2007-2013, prezentând un raport specific pentru fiecare stat membru. Principalele rezultate ale evaluării sunt următoarele: un milion de locuri de muncă înființate, reprezentând o treime din crearea netă de locuri de muncă din întreaga UE în această perioadă, și un PIB suplimentar de 2,74 euro pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce înseamnă un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde euro până în 2023.
Noi măsuri de debirocratizare în domeniul asigurărilor pentru șomaj
Executivul a modificat două acte normative din domeniul sistemului asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și din domeniul securității și sănătății în muncă, demers care se înscrie în procesul de debirocratizare a administrației publice în relația cu cetățeanul. Astfel, prin modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj se reglementează posibilitatea ca agențiile pentru ocuparea forței de muncă, județene și a municipiului București să obțină informațiile cu privire la veniturile persoanelor din cuprinsul adeverințelor de venit eliberate de organele fiscale teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), inclusiv în formă electronică, în baza unui protocol încheiat între Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și ANAF.
Abonamentele de transport rutier pentru elevi, decontate integral
Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 km vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Decizia a fost luată de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență, având în vedere faptul că în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.
Burse în valoare totală de 112.500 lei pentru 10 studenți emeriți oferite de Telekom România
Zece studenți din România pot beneficia, în cursul anului universitar 2016-2017, de câte o bursă de excelență din partea Telekom Romania în cadrul programului „Bursele Telekom”, ajuns la cea de-a șaptea ediție. Valoarea fiecăreia dintre acestea este de 11.250 lei, acordată în tranșe lunare pe durata anului universitar curent.
Un nou instrument pentru promovarea României ca destinație de business
InvestRomania a lansat clipul de promovare a României ca destinație de business „Romania, the Strategic Choice”, în scopul promovării avantajelor competitive ale țării noastre în rândul investitorilor străini. „Prin acest clip, InvestRomania a creat un nou instrument pentru promovarea României ca destinație de business. Filmul este creat modular, astfel încât să poată fi adaptat de către orice persoană, în funcție de sectorul de interes”, a declarat Manuel Costescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.
ANAF: Depunerea declarației în vederea stabilirii CASS, obligatorie pentru anumite categorii de persoane fizice
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează, într-un comunicat, că persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 din Codul Fiscal datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel: a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară, și au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația (...).
Conectarea la era digitală
A apărut primul chatbot cu care se poate conversa în limbi străine
Primul bot care poate fi folosit pentru conversații într-o limbă străină a fost lansat de compania Duolingo, relatează News.ro. Compania americană, care deține una dintre cele mai bune aplicații dedicate celor care vor să învețe limbi străine, a integrat în aplicația Duolingo un bot care poate purta conversații în scris cu cei care doresc să-și exerseze aptitudinile de conversare în limbile străine pe care le învață.
Facebook a lansat Workplace
Facebook a lansat oficial o versiune a propriei rețele de socializare dedicată companiilor, informează News.ro. Noul produs, Workplace, are rolul de a înlesni comunicarea între angajați și gestionarea diverselor proiecte și se află deja în stadiul de test privat de doi ani. Instrumentul de comunicare este adresat companiilor, precum și organizațiilor nonprofit. Platforma nu va afișa reclame și nu este conectată la conturile de Facebook existente ale utilizatorilor.
Comentariul ediției
Euforia nu ajută economia
Confirmarea – prin recentul comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) – a ritmului de creștere economică a României, respectiv un spor de 5% față de primul semestru din 2015, a declanșat un val de analize, de aprecieri în care notele pesimiste au devenit, ca să zic așa, minoritare. Ba mai mult, unii analiști consideră că economia țării noastre „trăiește momente astrale”.
Eveniment
Microeconomia aplicată
Nu cred că este nevoie de explicații pentru cunoașterea și înțelegerea mecanismelor, a motivațiilor care îi determină pe profesioniștii contabili să manifeste un interes aparte ori de câte ori se vorbește despre microeconomie. Este, în realitate, spațiul în care cei mai mulți își exercită profesia, iar ceea ce se întâmplă în acest „teritoriu” de bază al economiei se integrează organic în preocupări curente și de perspectivă, definitorii pentru cariere, pentru evoluția propriei personalități.
Cariere. Drumul spre performanță
„Înainte ca viitorul să devină prezent, ne pregătim pentru a face față cu succes noilor provocări și oportunități”
Interviu cu Dumitru Moldoveanu, președintele Filialei CECCAR Ialomița: „Deși mi-am început activitatea ca proiectant de structuri de rezistență, am constatat, în scurt timp, că vocația mea este aceea de a contribui la crearea «structurilor de rezistență» ale entităților în care îmi desfășuram activitatea în calitate de profesionist contabil.”
Asistenta Cont, din Alba Iulia – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Alba
SC Asistenta Cont SRL din Alba Iulia are ca obiect principal de activitate servicii de contabilitate, audit financiar și consultanță în aceste domenii. Activitatea societății este în continuă dezvoltare, antrenând colaboratori cu experiență în domeniul serviciilor financiar-contabile. Membrii societății au învățat că încrederea și profesionalismul reprezintă un capital important care poate fi păstrat numai prin constanța calității serviciilor prestate.
Expertiza și auditul afacerilor
Evaluarea intenției și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice – ultimele modificări aduse formularului 088
Introdus ca un mijloc de limitare a accesului contribuabililor cu intenții presupus evazioniste în economie, mai exact în sfera operațiunilor care dau dreptul de deducere a TVA, formularul 088 reprezintă în această perioadă una dintre cele mai controversate și mai contestate declarații în domeniul fiscal, printre principalele critici care i se aduc numărându-se lipsa de transparență a autorităților, consumul de timp și resurse pentru contribuabili, încălcarea legislației europene.
Incubatoarele de afaceri. Oportunități și facilități fiscale
Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă principala componentă a economiei care asigură sustenabilitatea bugetului de stat și a bugetelor locale, deoarece de cele mai multe ori vorbim despre afaceri la început de drum, scopul lor fiind acela de dezvoltare, de creare de noi locuri de muncă și de inovare, atât în ceea ce privește produsul, cât mai ales în rândul serviciilor.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Garanții pentru IMM-uri și start-up-uri de până la 80% prin FNGCIMM, pentru creditele de la CEC Bank
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA) și CEC Bank au extins accesul la creditare pentru IMM-urile din portofoliul CEC Bank, atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Măsura este posibilă în urma semnării unui act adițional la Convenția Cadru Plafon de garantare.
30 milioane euro pentru Programul „Diaspora Start-up”
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, au deschis apelul pentru Programul „Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Schema de antreprenoriat își propune să creeze oportunități de reîntoarcere în România pentru cetățenii stabiliți în străinătate și să valorifice abilitățile dobândite de aceștia (antreprenoriale și/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în țară.
Fonduri europene
MFE finanțează legătura între învățământ și piața muncii: 47,8 milioane euro pentru stagii de practică plătite
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis apelul de proiecte „Stagii de practică pentru elevi și studenți, în sectorul agroalimentar, industrie și servicii“, cu o alocare totală de peste 47,8 milioane euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU). Fondurile europene destinate acestui apel au ca obiectiv creșterea numărului absolvenților integrați pe piața muncii, prin susținerea programelor de învățare la locul de muncă pentru elevii din învățământul gimnazial, liceal și post-liceal, inclusiv școli de maiștri.
MFE: Noi standarde de transparență privind contractele de finanțare din fonduri europene
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a semnat Ordinul privind aprobarea formatului standard al Contractului/Deciziei de finanțare – condiții generale, aplicabil pentru perioada de programare 2014-2020, prin care este introdus un articol dedicat transparenței. Acesta definește contractul de finanțare, împreună cu anexele și documentele vizând executarea lui, ca fiind informații de interes public în condițiile Legii nr. 544/2001.
MFE a publicat arhiva electronică SMIS 2007-2013
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat arhiva electronică SMIS, care conține proiectele și contractele de achiziție aferente programelor operaționale 2007-2013. Astfel, instituția oferă acces liber la informații, în format de date deschise (open data), referitoare la utilizarea fondurilor europene în exercițiul financiar european 2007-2013: proiecte, beneficiari, contracte de achiziție, furnizori, rambursări.
Curier legislativ
Propuneri de modificare a legii asigurării obligatorii a locuințelor
Grupul de lucru privind asigurările obligatorii de locuințe, constituit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a elaborat mai multe propuneri, pe termen scurt, mediu și lung care vizează, în principal, creșterea gradului de cuprindere în asigurări și identificarea de soluții privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuințe cu cele facultative.
Noi acte normative
Următoarele acte normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Hotărârea Guvernului nr. 727 din 5 octombrie 2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură (Monitorul Oficial nr. 797/10.10.2016)
Revista presei economice
Noi estimări privind creșterea economiei românești
După ce organizațiile financiare internaționale și cele mai prestigioase agenții de rating au îmbunătățit estimările privind perspectivele economice ale țării noastre, a venit rândul Grupului austriac Erste să revizuiască în creștere anticipările de la mijlocul anului, de la 4,1% la 4,5% pentru 2016. În consemnarea acestei estimări, ziarul Bursa din 14 octombrie reține că „în 2017, politica fiscală ar putea susține mai puțin economia, în timp ce riscuri externe precum Brexit-ul și tulburările politice din Turcia, al șaselea partener comercial al României, ar putea la rândul lor să influențeze negativ avansul PIB”.
Din nou despre infrastructura de transport
În Ziarul Financiar din 14 octombrie a.c., Adelina Mihai conturează câteva răspunsuri la întrebarea „De ce a construit România doar 368 de kilometri de drumuri noi din fondurile europene, iar Polonia de 5 ori mai mult?”. În mod deosebit, este de reținut explicația dată de Dragoș Jaliu, partener în cadrul Structural Consulting Group.
Lumea în care trăim
Investițiile în energie verde la nivel mondial au atins în T3 cel mai redus nivel din ultimii trei ani
Investițiile în energie verde la nivel mondial au coborât în trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii peste trei ani, din cauza cererii mai mici pentru surse de energie regenerabilă în China, Japonia și Europa, potrivit unui raport citat de Bloomberg, preluat de News.ro. Cheltuielile din trimestrul al treilea pentru investiții de acest fel au fost 42,4 miliarde de dolari, cu 43% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.
Roza vânturilor
Povești emoționante din lumea în care trăim, la Astra Film Festival
Zilele acestea se desfășoară la Sibiu a 23-a ediție a Astra Film Festival, care aduce în atenția publicului realități din lumea contemporană prin intermediul filmului documentar. Dacă ieri, 17 octombrie, spectatorii au avut ocazia să vizioneze în deschiderea festivalului filmul Sieranevada al lui Cristi Puiu, propunerea României la Premiile Oscar din 2017 pentru cel mai bun film străin, astăzi fanii creațiilor cunoscutului regizor, care este, totodată, și membru al juriului AFF, îl vor putea întâlni la Salut Bistro, de la ora 18.00, unde va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Dezbateri, lecturi publice și întâlniri cu scriitorii momentului, la Timișoara
Peste 15 evenimente dedicate literelor vor avea loc la Timișoara, în perioada 25-28 octombrie, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură La Vest de Est / La Est de Vest. Evenimentul se axează pe formarea publicului local, pe facilitarea accesului cetățenilor la actul cultural, dezvoltarea cooperării culturale internaționale și promovarea valorilor culturale locale și naționale în circuitul internațional.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național