La început a fost cuvântul...
Puterea obișnuinței
Examinarea unor formule folosite frecvent, mai ales în corespondența oficială (de serviciu), ne arată că anumite greșeli de exprimare se perpetuează în virtutea a ceea ce numim „puterea obișnuinței”. De exemplu, în loc de a se zice „ca urmare a faptului…”, mult mai des se recurge la „urmare a faptului…”. Sintagma nu este rezultanta nevoii firești de a te exprima cât mai concis, ci a nerespectării spiritului limbii române.
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Parteneriat strategic între profesioniștii contabili și tehnologiile digitale
Dat fiind interesul general față de lucrările celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile, continuăm să prezentăm sinteze privind dezbaterile desfășurate în sesiunile importantului forum. Reamintim că, în numerele precedente, ne-am referit la Sesiunea plenară și la Sesiunea I. De asemenea, reamintim că toți cei interesați pot să urmărească desfășurarea integrală a lucrărilor la adresele youtu.be/Vyvq44uKc0Q și youtu.be/e7_LG3VbzPg.
Mesaj de la colegii auditori
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a primit următorul mesaj de la președintele Camerei Auditorilor Financiari din România: Stimate domnule Președinte, Dați-mi voie, pe această cale, să vă adresez cele mai calde felicitări pentru evenimentul organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la înființare.
Mesaje de la prieteni
Numeroși invitați din alte țări, care au participat la cel de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile din România, au transmis mesaje prietenești președintelui CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, în care au exprimat opinii despre modul în care s-au desfășurat lucrările importantului forum, precum și despre relațiile cu CECCAR. Redăm, în continuare, câteva dintre aceste mesaje.
Agenda CECCAR
Filiala CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – prezentări și dezbateri în interesul mediului economic
În continuarea seriei evenimentelor organizate de CECCAR toamna aceasta, Filiala Arad a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a desfășurat, în perioada 14-15 octombrie, cea de-a XIV-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce” de la Moneasa. Evenimentul a reunit ...
Timișoara: CECCAR, partener al Conferinței Internaționale Perspective în contabilitate și audit
Departamentul de Contabilitate și Audit al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, în parteneriat cu CECCAR, a organizat, în perioada 20-22 octombrie a.c., cea de-a III-a ediție a Conferinței Internaționale Perspective în contabilitate și audit. Au participat profesioniști din domeniile contabilitate și audit, inclusiv din învățământul superior de profil din țara noastră, precum și din Canada, Franța, Cehia, Spania, Grecia, Portugalia, Ungaria, Scoția, Irlanda, Finlanda, Republica Moldova.
Sesiune de interviuri pentru recunoașterea titlului de expert contabil
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, la 21 octombrie a.c., o sesiune de interviuri de recunoaștere a titlului de expert contabil, la care au participat, conform legislației în vigoare, cetățeni care dețin o calificare acordată de către o autoritate competentă recunoscută la nivel internațional, precum și persoane care dețin titlul de doctor în domeniile finanțe/contabilitate.
Conferință cu prilejul împlinirii a 10 ani de prezență ACCA la București: Viitorul profesiei contabile și de audit
ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) împlinește zece ani de la deschiderea biroului local din România. Cu această ocazie, asociația a organizat luni, 24 octombrie a.c., o conferință cu tema Viitorul profesiei contabile și de audit. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, partener al ACCA, a fost reprezentat la cel mai înalt nivel la evenimentul care s-a desfășurat la Hotelul Intercontinental din București.
Standarde, reglementare, piață – se preconizează o nouă practică în audit? Conferința anuală a Camerei Auditorilor din Polonia
Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a participat, în perioada 17-19 octombrie a.c., la cea de-a XVII-a Conferință anuală a Camerei Auditorilor din Polonia (KiBR). Întrunirea s-a desfășurat în apropierea Varșoviei și a reunit, în cele șase sesiuni de dezbateri, reprezentanți ai organismelor profesionale regionale, membri ai structurilor KiBR, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai mediului universitar, Big Four și ai unor companii de expertiză și IT.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXIV)
Retrospectiva noastră a ajuns la anul 2010, perioadă de vârf a crizei globale, care a influențat puternic și activitatea CECCAR. Avem în vedere în special dificultățile cu care s-a confruntat comunitatea noastră profesională, în condițiile în care activitatea economică a continuat, în anul următor, să se comprime drastic, ceea ce a determinat și restrângerea ariei de acțiune a contabililor români.
Direct de la sursă
Proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, în consultare publică
Luni, 17 octombrie a.c., Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a lansat spre consultare publică, până la 28 octombrie a.c., proiectul de act normativ Proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social și desemnarea reprezentanților României în Consiliul Economic Social European.
Se va constitui Oficiul României pentru Promovarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării și Antreprenoriatului în SUA
Oficiul României pentru Promovarea Învățământului Superior, a Cercetării, Inovării și Antreprenoriatului în Statele Unite ale Americii va fi constituit în scopul facilitării legăturilor dintre instituții de învățământ superior și cercetare din România cu instituții publice și private din SUA, informează Guvernul, într-un comunicat. Astfel, se au în vedere dezvoltarea de programe comune și schimb de bune practici, valorificarea oportunităților de finanțare a cercetării și inovării bilaterale și internaționale, precum și atragerea unor organizații/instituții de cercetare americane în proiecte românești.
Măsuri pentru operaționalizarea Direcției de soluționare alternativă a litigiilor din ANPC
Direcția de soluționare alternativă a litigiilor din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va deveni operațională după ce Guvernul a stabilit, printr-o Hotărâre, atribuțiile acesteia, alocarea unui număr de 25 de posturi, precum și alte aspecte cu privire la soluționarea alternativă a litigiilor. Această direcție își va desfășura activitatea în cadrul ANPC, independent de activitățile de supraveghere și control piață.
Crearea Registrului electronic național al nomenclaturilor stradale, aprobată de Executiv
Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, structura, organizarea și funcționarea Registrului electronic național al nomenclaturilor stradale (RENNS). RENNS reprezintă un sistem de evidență și consultare geospațială a nomenclaturii stradale la nivel național. Acesta este realizat, actualizat și administrat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) și se constituie exclusiv în format electronic.
Revista presei economice
Topul antreprenorilor români
Ziarul Financiar din 20 octombrie a.c. a publicat lista primelor 100 de mari companii ale antreprenorilor români, potrivit rezultatelor înregistrate în anul trecut. Este un demers publicistic inițiat în 2008, care oferă, an de an, o imagine deosebit de concludentă a locului și rolului capitalului românesc în ansamblul economiei noastre naționale.
Combaterea agresiunii informaționale
În editorialul din ziarul Bursa (21 octombrie a.c.) este abordată o temă de larg interes, inclusiv pentru profesionștii contabili. Autorul, Cornel Codiță, se referă la amploarea, efectele și modul de combatere a agresiunii informaționale, fenomen care tinde să se amplifice și să aibă consecințe dintre cele mai grave.
Comentariul ediției
Când mai binele este dușmanul binelui
Sunt convins că mulți concetățeni au fost șocați să-l audă pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunând că „trăim un paradox, adică avem cea mai bună situație macro, dar și cele mai mari riscuri”. Vorbind la o conferință consacrată riscului de țară, guvernatorul BNR nu a minimalizat nici realizările economiei românești, dar nici n-a exagerat riscurile. A chemat la o abordare realistă, echilibrată a celor două componente ale paradoxului.
Eveniment
Festivalul Național de Teatru, un brand internațional
Nu încape urmă de îndoială în legătură cu faptul că, în rândurile profesioniștilor contabili, se află mulți iubitori ai teatrului. De aceea, cu siguranță, printre spectatorii la manifestările incluse în Festivalul Național de Teatru în perioada 21-30 octombrie a.c., au luat și vor lua parte și numeroși colegi de breaslă. Cu toate că „trupele de teatru” (este ciudat să se numească „trupe” formațiuni artistice, dar aici regăsim una dintre misiunile fundamentale ale teatrului, și anume spiritul militant în promovarea valorilor perene ale umanității) au avut și au, pe scenele Festivalului, un repertoriu de mare succes și interpretări de excepție – ceea ce merită, din plin, să fie subliniat – însă obiectul acestor note nu îl constituie spectacolele propriu-zise, ci modul în care s-a câștigat și se câștigă statutul de brand internațional.
Cariere. Drumul spre performanță
Competența și responsabilitatea, repere ale profesiei contabile
Interviu cu Dan Mureșan, președintele Filialei CECCAR Cluj: „Pentru a vă răspunde trebuie să pornesc undeva din anii 1985-1986, când am lucrat în comerțul „privat” al cooperației, ceea ce m-a ajutat foarte mult ca, după 1989, să mă adaptez foarte ușor la exigențele economiei de piață. Din 1993 am încercat să fac afaceri dând „cale liberă” unui hobby – plăcerea de a mă „juca” deseori cu cifrele; aceasta a fost contabilitatea.”
Nova Cont Expert – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Buzău
Societatea Nova Cont Expert SRL din Buzău a fost înființată la sfârșitul anului 1994 din dorința asociaților săi de a-și pune în valoare aptitudinile profesionale și capacitățile manageriale și de a oferi firmelor locale servicii de contabilitate de cea mai înaltă calitate. Conducerea firmei a pornit la drum cu minimum de echipamente, factorul forte al asociaților fiind experiența și profesionalismul lor în furnizarea de servicii contabile și efectuarea de cursuri de contabilitate, aprofundate în ani de studiu și permanent actualizate în funcție de modificările legislative.
Expertiza și auditul afacerilor
Contabilitatea finanțării campaniei electorale – alegeri locale și parlamentare în 2016. Rolul mandatarului financiar – partea I –
Articolul trece în revistă unele aspecte legate de noile modificări aduse reglementărilor electorale din România, adoptate de Parlament în anul 2015, care reconfigurează, disciplinează și transparentizează activitatea partidelor politice și mai ales modul de finanțare a campaniilor electorale, prin introducerea instrumentului financiar numit virament bancar și a instituției mandatarului financiar. În acest sens, evidența contribuțiilor și a cheltuielilor pentru campania electorală aparținând partidelor politice și candidaților independenți este organizată exclusiv de mandatarii financiari.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii – TIMM 2016
În perioada 18-20 noiembrie, la Romaero Băneasa din București, se va desfășura Târgul Întreprinderilor Mici și Mijlocii – TIMM 2016, cel mai mare eveniment din România dedicat IMM-urilor. La această manifestare – organizată de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) – se preconizează că vor participa cel puțin 450 de companii.
Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri – 100 milioane euro pentru facilitarea accesului la credite al întreprinderilor mici și mijlocii
Întreprinderile Mici și Mijlocii din România vor avea la dispoziție Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIIMM), după ce Guvernul a adoptat, printr-un Memorandum, conținutul Acordului de Finanțare, Acordului între Creditori și Contractului de Gaj. După adoptarea Memorandumului, documentele necesare implementării programului au fost semnate din partea română de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de reprezentanți ai Uniunii Europene, Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții.
Poziția CNIPMMR față de propunerea legislativă privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că propunerea legislativă privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC (votată de Camera Deputaților la 28 iunie 2016, în prezent fiind în procedura legislativă la nivelul Senatului – Cameră decizională) va avea, în forma actuală, efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri.
Curier legislativ
Ordin al BNR pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 832/20.10.2016 a fost publicat Ordinul nr. 7/2016 privind modificarea și completarea Ordinului Băncii Naționale a României nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile instituțiilor de credit, și a Ordinului Băncii Naționale a României nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 3 Octombrie 2016.
Impozitul specific, reglementat prin Legea nr. 170/2016
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, a fost publicată Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități. Actul normativ reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
Breviar statistic
România, locul al treilea în UE în funcție de cel mai scăzut deficit bugetar, în 2015
Țara noastră se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în funcție de cel mai scăzut deficit bugetar în 2015, de 0,8%, deficite mai mici fiind înregistrate în Lituania, 0,2%, și Cehia, 0,6%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat, citate de News.ro. Austria se află pe locul al patrulea, cu un deficit bugetar de 1%.
Cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național, 2,2% din PIB în anul 2015
Companiile din România și autoritățile au cheltuit anul trecut 15,6 miliarde lei (cca 3,5 miliarde euro), echivalent cu 2,2% din produsul intern brut (PIB), pentru protecția mediului, din care aproape jumătate s-au alocat în domeniul deșeurilor, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Pentru comparație, în 2014, cheltuielile respective au echivalat cu 1,9% din PIB.
ANCOM: Traficul mediu lunar per utilizator de internet fix a depășit pragul de 100 GB în primul semestru al anului 2016
Potrivit celui mai recent Raport de date statistice publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la 30 iunie 2016 românii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni în bandă largă, 56% dintre acestea permițând viteze de peste 100 Mbps. Statisticile ANCOM pentru 30 iunie 2016 arată o creștere anuală de 5% a conexiunilor la internet fix în bandă largă din România, până la un număr de 4,3 milioane conexiuni.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile