La început a fost cuvântul...
„Spot publicitar”
Într-o perioadă în care tema plagiatului este la ordinea zilei, folosirea ghilimelelor devine nu numai obligatorie atunci când se recurge la citate, ci și strict necesară pentru delimitarea de erorile de exprimare, unele cu o asemenea frecvență, încât până și oamenii instruiți comit păcatul de a le repeta din pricina automatismelor verbale greu de evitat.
Agenda CECCAR
Mesaj prietenesc din Polonia
Vă mulțumim foarte mult pentru invitația de a participa la sărbătorirea a 95 de ani de la înființarea organizației dvs. Este o onoare deosebită să omagiați o istorie atât de îndelungată, bogată în activități și realizări remarcabile. În numele autorităților și membrilor Asociației Contabililor din Polonia, doresc să felicit Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cu ocazia aniversării.
CECCAR a lărgit parteneriatul cu ACCA
Parteneriatul dintre Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a fost lărgit săptămâna trecută, prin semnarea a încă un acord de cooperare între cele două instituții cu ocazia conferinței organizate de ACCA, cu tema Viitorul profesiei contabile și de audit. Evenimentul a avut loc la București și a marcat împlinirea a zece ani de la deschiderea biroului local din România al Asociației.
Ialomița: Înregistrarea în scopuri de TVA și declararea inactivității contribuabililor
La Ialomița a avut loc, la 27 octombrie a.c., seminarul cu tema Înregistrarea în scopuri de TVA și declararea inactivității contribuabililor, ocazie cu care reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Ialomița au adus în centrul discuțiilor înregistrarea agenților economici în scopuri de TVA. Subiectul suscită interes mai ales din perspectiva entităților care nu dobândesc această înregistrare, fiind nevoite, de cele mai multe ori, să iasă din piață.
Filiala CECCAR Prahova, partener al Topului firmelor prahovene
La Prahova a avut loc, la 28 octombrie a.c., Topul firmelor prahovene 2016, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Prahova, la Sky Center Păulești. În baza relațiilor de parteneriat dintre cele două instituții, Filiala CECCAR Prahova a fost reprezentată de președintele, Cornel Nițu, și de directorul executiv, Ion Iancu.
Președintele CECCAR participă la Conferința Ziua Profesiilor Liberale în România
Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) organizează vineri, 4 noiembrie a.c., cea de-a IX-a ediție a Conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România, cu tema Vocația antreprenorială a membrilor profesiilor liberale. La eveniment vor participa reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale, ai unor autorități publice, instituții și organizații relevante pe plan național și internațional. La conferință va fi prezent și președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Unitate în diversitate
Continuăm să prezentăm sinteze ale lucrărilor recentului Congres al Profesiei Contabile din România, astfel încât să conturăm o imagine de ansamblu a importantului eveniment cu ecourile lui atât în rândurile experților contabili și contabililor autorizați din țară, cât și pe plan internațional. Astfel, la relatările din numerele precedente, referitoare la sesiunile reuniunii, adăugăm, astăzi, elemente care scot în evidență nu numai multitudinea de servicii prestate de comunitatea noastră profesională, ci și complexitatea lor, rezultată din interacțiunea unui mare număr de factori.
Noile tehnologii ne ajută să întărim încrederea clienților în profesioniștii contabili
Interviu cu Gheorghe Ivașcu, președintele Filialei CECCAR Constanța: „Consider că înainte de toate se impune să subliniez că alegerea temei Congresului a fost cât se poate de inspirată. Este vorba de constatarea că viața economică din prezent și, mai ales, din perspectiva care se conturează tot mai clar, influențează puternic profesia noastră.”
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXV)
În anii în care au avut loc Congresele Profesiei Contabile din România, întreaga activitate a CECCAR a prilejuit, odată cu bilanțurile firești, importante deschideri spre viitor. Abordarea de pe poziții științifice a experienței acumulate a permis, de fiecare dată, îmbogățirea continuă a viziunilor teoretice, drept „rampă de lansare” spre noi orizonturi creative. Aceasta a fost și o caracteristică a anului 2012.
Direct de la sursă
În proiect, o reformă majoră a sistemului de impozitare a societăților comerciale din UE
Executivul de la Bruxelles a făcut publice, săptămâna trecută, planurile de revizuire a modului de impozitare a societăților în cadrul pieței unice, cu scopul de a dezvolta un sistem fiscal echitabil și favorabil creșterii. Potrivit Comisiei Europene (CE), baza fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB) va simplifica activitățile comerciale din cadrul pieței unice și va reduce costurile aferente acestora, acționând ca un instrument puternic de combatere a practicilor de evitare a obligațiilor fiscale.
Măsuri de asigurare a accesului la servicii medicale, medicamente și unele materiale sanitare, în situația întreruperilor în funcționarea PIAS
Pentru a fi evitată apariția de disfuncționalități în accesul asiguraților la serviciile medicale, atunci când se produc întreruperi în funcționarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), Guvernul a modificat și completat două acte normative: HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2015 și 2016 și Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017.
Cele mai recente știri de interes pentru profesia contabilă globală
IFAC a publicat o serie de articole de interes pentru profesia contabilă: noutăți din domeniul normalizării, schimbări la nivelul IASB, despre viitorul reglementării contabile din Marea Britanie după Brexit și numeroase alte știri din întreaga lume. Puteți consulta buletinul integral de știri pe platforma Factiva sau vă puteți înregistra direct pe website-ul Federației Internaționale a Contabililor.
Compendium ilustrativ de rapoarte ale auditorului pentru situații financiare din sectorul privat britanic
Consiliul pentru Raportare Financiară (FRC) din Marea Britanie a publicat, la începutul lunii octombrie, un Compendium ilustrativ de rapoarte ale auditorului pentru situații financiare din sectorul privat britanic, care conține exemple de rapoarte ale auditorului ce încorporează recentele revizuiri ale standardelor de audit utilizate în Marea Britanie, dar și implementarea noilor standarde (ISA 700, ISA 701).
Raportul Comisiei Europene despre activitatea Fundației IFRS și a EFRAG pe anul 2015
În luna septembrie, Comisia Europeană a publicat un raport despre proiectele și activitatea Fundației IFRS și ale EFRAG pe anul 2015. Comisia elaborează un raport anual asupra activităților și proiectelor Fundației IFRS, ale Grupului consultativ European pentru Raportare Financiară (EFRAG) și ale Consiliului pentru Supravegherea Interesului Public (PIOB).
Au fost modificate și completate Codul de procedură penală și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziilor pronunțate de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și de completele de cinci judecători, ca instanțe de apel. Astfel, Executivul a modificat și a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competența de a soluționa acest recurs.
România și SUA își vor reglementa relațiile în domeniul securității sociale
România va semna un Acord de securitate socială cu Statele Unite ale Americii în vederea facilitării cooperării economice și pentru asigurarea unei protecții sociale sporite cetățenilor celor două state, conform unui memorandum discutat în ședință de guvern. Acordul se va aplica, pentru SUA, legilor care reglementează programul federal de asigurare pentru bătrânețe, urmaș și dizabilitate, iar pentru România, legilor care reglementează pensiile și ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii.
O nouă procedură pentru stabilirea prețului la medicamente
Executivul a adoptat Hotărârea privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România. Potrivit reprezentanților Guvernului, actul normativ aduce mai multă stabilitate și predictibilitate cadrului legislativ și economic în privința medicamentelor eliberate pe bază de reteță.
BNR a lansat aplicația pentru dispozitive mobile LeulRomânesc
Banca Națională a României (BNR) a lansat LeulRomânesc, o aplicație pentru dispozitive mobile, având ca scop o mai bună cunoaștere a bancnotelor și monedelor românești în rândul publicului prezent în mediul online. Cu ajutorul noii aplicații interactive, utilizatorii pot descoperi elementele de siguranță și design ale bancnotelor sau pot experimenta ce se întâmplă atunci când o bancnotă este înclinată, când este luminată din spate sau cum se prezintă în lumină ultraviolet.
Revista presei economice
Ministrul german al finanțelor: „Creștere economică în vremuri grele”
Ziarul Financiar din 27 octombrie a.c. consemnează că participarea la conferința „România: oportunități de investiții într-o economie globală plină de provocări”, desfășurată la București, a prilejuit ministrului german al finanțelor, Wolfgang Schäuble, formularea unor aprecieri pozitive la adresa economiei românești, mai ales în ceea ce privește ritmul de creștere a PIB, „ceea ce este de remarcat în aceste vremuri grele”.
UE dă, dar… nu pune în traistă
În pofida rezultatelor nesatisfăcătoare privind accesarea fondurilor europene, de la Bruxelles primim aproape continuu semnale prin care ni se reamintește că țara noastră mai are posibilitatea să beneficieze inclusiv de alocările stabilite pentru intervalul 2007-2013. În acest sens, ziarul Bursa menționează că, la 26 octombrie, Comisia Europeană a decis să aloce 45,7 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) pentru proiectul RO-NET, început în perioada 2007-2013.
Comentariul ediției
Implicarea băncilor în economia reală
Avalanșa de date statistice referitoare la rezultatele din economie în luna septembrie și pe cele trei trimestre din 2016 – date prezentate sistematic și operativ în CECCAR Business Magazine – solicită o anumită perioadă de „gestație”, astfel încât să se asigure o corectă interpretare, o analiză cât mai pertinentă, cu suficientă deschidere spre viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.
Eveniment
Merite și prestigiu: Topul Național al Firmelor Private din România
Participarea – în calitate de ziarist, dar și de persoană implicată în slujirea, cu precădere, a intereselor unor categorii socio-profesionale, precum sunt contabilii și partenerii lor cei mai apropiați, întreprinzătorii – la manifestări de amploarea Topului Național al Firmelor Private din România a prilejuit consemnarea unor realități care merită toată atenția.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Bilanț și perspective
După cum am mai informat, manifestarea consacrată premierii celor mai performante întreprinderi private din țara noastră a constituit un cadru cât se poate de potrivit pentru factorii de decizie de la cel mai înalt nivel să transmită mesaje încurajatoare pentru mediul de afaceri românesc. Adresându-se oficialităților prezente la cea de-a XXIV-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a spus (...).
Cariere. Drumul spre performanță
Profesionistul contabil, partener de încredere al antreprenoriatului și al autorităților publice
Interviu cu Gheorghe Sorescu, director executiv al Filialei CECCAR Botoșani: „Opțiunea mea pentru profesia contabilă a reprezentat și reprezintă un crez în viață. Consider că numai atunci când ai chemare pentru un anumit domeniu de activitate, șansele de reușită cresc exponențial. M-am convins că lucrurile stau așa încă din momentul absolvirii Facultății de Științe Economice din Iași, Secția Finanțe-Contabilitate.”
FINAUDIT – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Vaslui
Societatea FINAUDIT SRL din Vaslui oferă servicii de contabilitate primară și generală, expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară, analiză a activității economice, certificare a bilanțurilor, consultanță fiscală și financiară și în domeniul resurselor umane. De asemenea, societatea prestează și activități conexe contabilității, respectiv întocmirea de documentații pentru obținerea de credite bancare, de leasinguri, analiza activității economice, întocmirea de situații statistice ș.a.
Expertiza și auditul afacerilor
Opțiunea pentru reevaluare a firmelor românești cotate – câteva dificultăți în contabilizarea reevaluării imobilizărilor în conformitate cu OMFP nr. 1.802/2014 – partea I –
Reevaluarea imobilizărilor este foarte frecventă în contabilitatea firmelor românești. Motivațiile care duc la folosirea acestei politici contabile țin de aspecte contabile și de raportare financiară, dar și de considerente fiscale ori de analiză financiară. Obiectivul nostru este de a trece în revistă maniera de contabilizare și modul de calcul ale sumelor afectate de reevaluare, cu punerea în evidență a regulilor stabilite în normele contabile, dar și cu propunerea unor soluții acolo unde acestea nu specifică nimic – vom insista asupra tratamentului ulterior al rezervei din reevaluare, cu transferul eșalonat sau nu al acesteia la rezultatul reportat.
Curier legislativ
Legea privind eliminarea a peste o sută de taxe, votată de Camera Deputaților
Proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost adoptat, marțea trecută, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Între cele 102 taxe care se doresc a fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa radio-TV, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.
Ordin al ANAF privind procedura de înregistrare a unor contracte / documente – Formularul 017
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis Ordinul nr. 2.994/2016 din 20 octombrie, privind procedura de înregistrare a contractelor/documentelor încheiate între persoane juridice române, persoane fizice rezidente, precum și persoane juridice străine care desfășoară activitate în România printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat și persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente.
ANAF ia în evidență din oficiu persoanele/entitățile care nu se înregistrează fiscal
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis, zilele trecute, Ordinul nr. 2.921/12.10.2016, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Contribuția la sistemul public de pensii poate fi plătită retroactiv
Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 842 legea nr. 186/2016, din 20 octombrie a.c., privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Prevederile actului normativ, intrat în vigoare la 27 octombrie 2016, se aplică persoanelor care nu au calitatea de pensionari, dar care au vârsta standard de pensionare, potrivit legislației în vigoare.
Procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, publicată în MO
La 25 octombrie a.c. a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 854 Ordinul nr. 2.731/2016 din 20 septembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, precum și pentru aprobarea unor formulare, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
MFP a pus în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind tarifele maxime ale polițelor RCA
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, spre dezbatere publică, proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane din accidente de vehicule și tramvaie.
Legislație comentată
Sursa: Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.070 din 14 iulie 2016 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea și gestionarea cazierului fiscal, procedura de înscriere, scoatere și rectificare a informațiilor în/din cazierul fiscal, solicitare și eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul și conținutul formularisticii necesare, precum și nivelul de acces corespunzător la informațiile din cazierul fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr. 706/12.09.2016
Breviar statistic
În trei trimestre, deficit bugetar de 0,49% din PIB
Execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB, potrivit Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat au însumat, în perioada analizată, 165,8 miliarde de lei (21,9% din PIB), fiind cu 2% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.
BNR: Indicatori monetari – septembrie 2016
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în septembrie 2016 cu 0,7% (0,8% în termeni reali) față de luna anterioară, până la nivelul de 216,846 miliarde lei, relevă datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 1,3% (1,4% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,1% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 8 milioane euro).
Eurostat: România, una dintre cele mai reduse ponderi de specialiști IT în totalul forței de muncă, în 2015
Grecia și România consemnau în 2015 cea mai scăzută pondere a specialiștilor IT în totalul forței de muncă, de 1,2%, respectiv 1,9%, la polul opus situându-se Finlanda (6,5%) și Suedia (6,1%), potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, preluate de News.ro. Un nivel scăzut al ponderii specialiștilor IT în forța de muncă mai este înregistrat în Lituania (2,1%), Cipru și Letonia (2,2%), Bulgaria și Portugalia (2,3%), Spania (2,4%) și Italia (2,5%).
Autovit.ro: creșteri record ale pieței auto
În primele nouă luni ale anului 2016 s-au înregistrat creșteri record pentru toate segmentele pieței auto: mașini noi, mașini la mâna a doua din import și reînmatriculări. Autoturismele second hand aduse din străinatate au avut cel mai mare avans ca proporție din totalul volumului de înmatriculări, cât și ca volum de unități, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro.
Roza vânturilor
Spectacole de teatru și proiecții de film la Festivalul Bucureștii lui Caragiale
Astăzi (1 noiembrie – n.r.) începe cea de-a V-a ediție a Festivalului Bucureștii lui Caragiale în Parcul Izvor din capitală. Festivalul se va desfășura în perioada 1-6 noiembrie, în interiorul unui teatru-cort, și va găzdui spectacole de teatru și proiecții de film menite să transpună spectatorii într-o lume a Bucureștiului de altădată.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național