La început a fost cuvântul...
Politețea și DOOM-ul
Obiceiul de a recurge la formule prescurtate este, de regulă, benefic pentru împlinirea unui deziderat absolut justificat: economisirea de timp, ceea ce înseamnă și reducerea rațională de efort. Mai ales în textele scrise, formule de genul „dvs.” ori varianta mai lungă „d-voastră” (iar ca expresie a respectului, scrierea cu majusculă a primei litere „D”), precum și rugămintea din diverse invitații de a se confirma prezența la anumite manifestări, bunăoară, RSVP, nu indică nicio abatere de ordin gramatical, lingvistic, în general.
Agenda CECCAR
Proiectul de lege privind modificarea OG nr. 65/1994, în dezbatere publică
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) salută punerea în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a proiectului de Lege privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative. Unele prevederi ale acestui proiect de act normativ au rezultat din discuțiile pe care conducerea centrală a CECCAR le-a avut cu reprezentanți ai MFP.
CECCAR a fost reprezentat la nivelul cel mai înalt la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România
Vineri, 4 noiembrie a.c., Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat cea de-a IX-a ediție a Conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România, cu tema Vocația antreprenorială a profesioniștilor liberali. La eveniment au luat parte reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale, ai unor autorități publice, instituții și organizații relevante pe plan național și internațional. Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general, lect. univ. dr. Florin Dobre, au participat la conferință. Intervenția la dezbateri a președintelui Corpului a fost urmărită cu deosebit interes de cei prezenți.
50 de ani de la înființarea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, împreună cu directorul general, lect. univ. dr. Florin Dobre, a participat, săptămâna trecută, la jubileul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova. Sala Albastră a Universității ...
Conducerea centrală a CECCAR, prezentă la o întâlnire profesională desfășurată la Dolj
Conducerea centrală a CECCAR, reprezentată de președintele Corpului, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și de directorul general executiv, lect. univ. dr. Florin Dobre, a participat la o întâlnire de lucru cu membri ai Filialei CECCAR Dolj, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute. La acțiune ...
Filiala CECCAR Dolj: Seminar pe teme de fiscalitate, cu participarea unor reprezentanți ai AJFP
Filiala CECCAR Dolj a organizat, la finalul lunii octombrie, un seminar de fiscalitate. Acțiunea fost pregătită în colaborare cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova și a reunit, la sediul filialei, numeroși profesioniști contabili, dar și membri ai Camerei de Comerț și Industrie Dolj.
Filiala CECCAR Constanța: Întâlnire a membrilor cu reprezentanți ai AJFP
Filiala CECCAR Constanța a organizat, la 27 octombrie, o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța și ai societății Omega Consulting & Management SRL – societate care a dezvoltat programul InfoFisc. La întâlnirea profesională au participat președintele filialei, Gheorghe Ivașcu, directorul executiv, Vasile Buzoescu, și Constantin Cojocaru, care coordonează activitățile din domeniul stagiului și dezvoltării profesionale Continue.
Filiala CECCAR Ialomița: Răspunderea expertului contabil și riscul asociat în realizarea lucrărilor de expertiză contabilă judiciară
Reprezentanți ai principalilor beneficiari de lucrări de expertiză contabilă judiciară din județul Ialomița au participat, la 2 noiembrie a.c., la întâlnirea de lucru semestrială a membrilor Grupului Experților Judiciari, organizată de Filiala CECCAR Ialomița, cu tema Răspunderea expertului contabil și riscul asociat în realizarea lucrărilor de expertiză contabilă judiciară.
Filiala CECCAR Bacău: Întâlnire de lucru privind activitatea și strategia filialei
La Bacău a avut loc, la 2 noiembrie a.c., o întâlnire de lucru a conducerii filialei cu președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și cu directorul general executiv al Corpului, lect. univ. dr. Florin Dobre. În sala de curs „Ion Ionescu de la Brad”, care a găzduit întâlnirea, ...
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Abilități și competențe adaptate la cerințele pieței
În acest număr ne vom referi la dezbaterile din cea de-a doua zi a lucrărilor Congresului, întregind, astfel, imaginea unor abordări la obiect, centrate pe necesitățile unei piețe dinamice, concurențiale, care impune schimbări de esență atât în formarea profesioniștilor contabili, cât și în asigurarea unei pregătiri adecvate în exercitarea acestei profesii. În cele ce urmează vom sintetiza intervențiile din cea de-a IV-a sesiune.
Abordările conceptuale, îndreptar în acțiunile practice
Am avut onoarea, împreună cu colegii din filială, să particip la Congresul Profesiei Contabile din România, fiind cu toții deosebit de impresionați de modul în care s-a desfășurat această prestigioasă manifestare, care, prin tematica abordată pe parcursul celor două zile, s-a constituit în deosebit de utile răspunsuri la provocările cu care ne confruntăm.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXVI)
Așa cum a rezultat și până acum din rememorările pe care le publicăm, fiecare an din activitatea CECCAR a marcat progrese în îndeplinirea obiectivelor fundamentale care au vizat promovarea principiilor profesionalismului și moralității în rândurile experților contabili și contabililor autorizați. Accentul s-a pus pe îmbinarea organică a obiectivelor care au vizat asigurarea stabilității și continuității. În acest mod s-a răspuns permanent exigențelor specifice profesiei și cerințelor economico-sociale la nivel național, regional, european și mondial.
Direct de la sursă
MFP: Propuneri de modificare a Codurilor fiscal și de procedură fiscală, precum și a altor acte normative
În urma consultărilor cu mediul de afaceri și cu asociațiile de profil, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune un nou pachet de măsuri ce vizează modificări ale Codurilor fiscal și de procedură fiscală și ale altor acte normative. „Scopul este acela de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, de susținere a mediului de afaceri, a procesului investițional, de eliminare a unor restricționări și inechități”, se precizează într-un comunicat al MFP.
BNR menține dobânda-cheie la 1,75% pe an
În ședința din 4 noiembrie 2016, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Împrumut de 500 de milioane de euro de la BIRD pentru eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică
România va semna un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui memorandum discutat de Guvern. Acesta este al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.
Tarifele de primă maxime pentru RCA, adoptate de Guvern
La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Se va înființa Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI)
Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) se va înființa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și va funcționa ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, din aria de competență a acestui minister, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. DGPI va desfășura activități informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competență al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuții în domeniul securității naționale.
ANAF: Aprobarea unor formulare de înregistrare fiscală și a anumitor tipuri de obligații fiscale
Companiile străine cu sediul conducerii efective în România, în calitatea lor de persoane rezidente, au anumite obligații fiscale în România, astfel cum acestea sunt reglementate de Codul fiscal, și, drept urmare, au calitatea de contribuabil (așa cum acesta este definit de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare).
ANAF asigură accesul autorităților publice la informații privind conturile bancare
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează, într-un comunicat, că facilitează îndeplinirea atribuțiilor legale ale autorităților publice centrale și locale și le asigură accesul la informații referitoare la conturile bancare. Schimbul de informații urmează a se face exclusiv electronic prin intermediul sistemului informatic securizat PatrimVen, administrat de ANAF.
IASB și-a anunțat prioritățile pentru următorii 5 ani
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB) a publicat miercuri, 2 noiembrie 2016, concluziile consultării recente referitoare la agenda sa de lucru, precum și Planul de activitate pentru perioada 2017-2021. Principala prioritate a activităților IASB până în anul 2021 va fi îmbunătățirea eficacității comunicării prin intermediul situațiilor financiare.
Lumea în care trăim
Studiu EY: Cinci tehnologii-cheie care vor transforma funcția directorilor financiari
Numeroși directori financiari consideră că nu sunt îndeajuns de pregătiți pentru a răspunde cerințelor viitorului. Potrivit studiului EY, The DNA of CFO, 47% dintre intervievați au declarat că funcția lor actuală nu înglobează toate capacitățile care vor deveni prioritare în următorii ani, iar 69% văd rolul liderului financiar schimbându-se fundamental pe măsură ce sarcinile tradiționale se automatizează.
Comentariul ediției
Relevanța abordărilor contabile
Consemnăm și în numărul de față date și fapte din actualitatea imediată, care reliefează, pe diverse planuri, contribuțiile profesioniștilor contabili la soluționarea unor probleme micro și macroeconomice, începând cu acordarea de consultanță întreprinzătorilor și terminând cu participarea activă la elaborarea unor acte normative de interes național. Sunt contribuții apreciate prin calitatea lor, prin faptul că reprezintă deopotrivă expresii ale competenței și responsabilității.
Eveniment
Noiembrie, sub semnul manifestărilor economice și culturale
Luna noiembrie a început – la capitolul evenimente de mare interes public – cu inaugurarea impresionantei expoziții Indagra, manifestare tradițională consacrată agriculturii, industriilor alimentară și constructoare de mașini și echipamente de profil. S-a deschis, astfel, seria a nu mai puțin de 205 evenimente importante programate în a 11-a lună a anului.
Cariere. Drumul spre performanță
CECCAR, organism de elită al profesiei contabile la nivel național și internațional
Interviu cu prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Filialei CECCAR Arad: „Am spus-o cu diverse prilejuri: am crescut și m-am format profesional, dar și ca om, împreună cu CECCAR, pe care îl consider a doua mea «familie» deoarece este organismul profesional care m-a adoptat, la începutul anilor ’90, când noua contabilitate începea să răspundă cerințelor economiei de piață, care făcea primii pași în România. Cariera de dascăl, coroborată cu cea de profesionist, m-a ajutat, în acea perioadă, să înțeleg mai bine destinele contabilității românești sub impactul integrării europene și al procesului de globalizare.”
BIMARCONT – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Brăila
SC BIMARCONT SRL este o firmă de contabilitate cu sediul în Brăila înființată în anul 2008, care, în calitatea sa de furnizor de servicii de contabilitate, are ca scop principal oferirea de soluții personalizate, avantajoase, care să vină în ajutorul agenților economici. Interpretarea legislației în vigoare și consultanța adaptată situațiilor în care se află fiecare agent economic în parte vin în ajutorul clienților săi, oferindu-le acestora posibilitatea de a economisi timp și resurse financiare și de a se concentra în primul rând asupra obiectivelor proprii.
Expertiza și auditul afacerilor
Contabilitatea finanțării campaniei electorale – alegeri locale și parlamentare în 2016. Rolul mandatarului financiar – partea a II-a –
Articolul trece în revistă unele aspecte legate de noile modificări aduse reglementărilor electorale din România, adoptate de Parlament în anul 2015, care reconfigurează, disciplinează și transparentizează activitatea partidelor politice și mai ales modul de finanțare a campaniilor electorale, prin introducerea instrumentului financiar numit virament bancar și a instituției mandatarului financiar.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Eliminarea unor taxe și tarife, sprijin efectiv pentru întreprinzători
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că prin aplicarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, adoptată recent de Parlament și transmisă spre promulgare la 27 octombrie, mediul de afaceri din România va deveni mai dinamic, iar țara noastră va face pași către un mediu antreprenorial atractiv.
Curier legislativ
A fost actualizată Procedura de rambursare a TVA achitate în România de persoanele impozabile stabilite în alte state membre UE
Recent a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 2.809/2016 pentru aprobarea Procedurii de soluționare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoanele impozabile nestabilite în România, stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene (MO nr. 868/31.10.2016).
Instrucțiunile de completare a documentului administrativ electronic (e-DA), publicate în Monitorul Oficial
Instrucțiunile de completare a documentului administrativ în format electronic (e-DA) utilizând aplicația EMCS-RO-Mișcări de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize au fost aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.901/2016, publicat recent în Monitorul Oficial (MO nr. 861/28.10.2016).
Legea privind venitul minim de incluziune
Legea nr. 196/2016, care reglementează venitul minim de incluziune, beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială, a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ intră în vigoare de la 1 aprilie 2018.
Breviar statistic
BNR: Rezervele valutare au ajuns la 34,347 miliarde de euro, la 31 octombrie 2016
La 31 octombrie 2016, rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau la nivelul de 34,347 miliarde de euro, față de 33,299 miliarde de euro la 30 septembrie 2016, se precizează într-un comunicat al BNR. În cursul lunii octombrie au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 1,777 miliarde de euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (441 de milioane de euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligațiuni a MFP în valoare nominală de un miliard de euro) și altele (...).
În septembrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,9%
Rata șomajului în luna septembrie 2016 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă (6%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul șomerilor (în vârstă de 15‐74 de ani) estimat pentru luna septembrie din anul curent este de 520.000 de persoane, în scădere atât față de luna precedentă (529.000), cât și față de aceeași lună a anului anterior (630.000 de persoane).
Câștigul salarial mediu nominal brut, 2.898 lei în septembrie
În luna septembrie 2016, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.898 lei, cu 0,8% mai mare decât în luna august 2016, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.094 lei, în creștere față de luna precedentă cu 18 lei (+0,9%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (5.737 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1.265 lei).
Prețurile la producătorii din industrie au revenit pe plus în septembrie, cu un avans de 0,2% față de luna precedentă
Prețurile producției industriale au crescut în septembrie cu 0,2% comparativ cu luna precedentă, după două luni de scădere, iar ritmul diminuării din ultimul an s-a atenuat la -1,5%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro. În luna august, prețurile producției industriale au coborât cu 0,3% față de iulie și au fost mai mici cu 1,9% față de a opta lună din 2015.
Conectarea la era digitală
Facebook pregătește un sistem prin care companiile vor putea posta joburi disponibile
Facebook testează în prezent o facilitate ce le va permite companiilor care au pagini pe rețeaua socială să posteze și să-și promoveze postările prin care se anunță disponibilitatea unei poziții în cadrul firmei, informează News.ro. Paginile de Facebook ar urma să aibă la dispoziție o nouă opțiune în cadrul meniului de creare a postărilor noi. Alături de opțiuni clasice precum text, poze sau linkuri, pe paginile de Facebook s-ar putea alege în curând secțiunea Job.
Google lansează Android Auto pentru smartphone-uri
Google lansează Android Auto ca aplicație independentă ce poate fi instalată pe smartphone-urile cu sistem de operare Android. Aplicația poate fi folosită în orice mașină, chiar dacă aceasta nu este compatibilă cu platforma Android, potrivit News.ro. Android Auto grupează o serie de facilități utile la volan, precum navigare GPS, muzică sau preluare de apeluri ori mesaje.
Revista presei economice
Echilibrele și dezechilibrele, criterii de evaluare
În presa economică (și nu numai) se înregistrează, în continuare, confruntări de idei pe tema tipului de creștere economică a României în acest an. Aproape în fiecare zi apar luări de poziție pro și contra care indică, cel puțin, marele grad de interes prezentat de această temă. Un exemplu îl oferă ziarul Bursa (2 noiembrie a.c.), care consemnează pe larg opiniile acad. Daniel Dăianu.
În colimator: inițiativele parlamentare din preajma alegerilor
Controverse acute se desfășoară și în legătură cu recentele acte legislative îndreptate spre reducerea unui număr semnificativ de taxe și majorarea salariilor unor importante segmente ale bugetarilor. Unele puncte de vedere consideră că este vorba despre măsuri cu caracter reparatoriu, care pot fi susținute cu resursele bugetare existente.
Roza vânturilor
Târgul de carte Gaudeamus va începe în curând la Romexpo
A 23-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură se va desfășura la București, între 16 și 20 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo. Invitatul de onoare al acestei ediții este China, care va fi prezentă la târg cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană, invitați de marcă și un program variat de evenimente dedicate profesioniștilor de pe piața cărții și publicului.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice