La început a fost cuvântul...
Cu subiect și predicat
Printre clișeele cu o frecvență deosebită se află formula „dacă este să exprimăm ideea cu subiect și predicat, atunci...” sau „X a declarat, cu subiect și predicat, că...”. Mă rog, aceasta este „soarta” clișeelor, să se recurgă la ele, mai ales din comoditate, întrucât sunt mai la îndemână celui care dorește să se exprime în scris sau verbal. Dar, dacă tot facem apel la cele două noțiuni, deosebit de util ar fi să evităm dezacordurile între... subiect și predicat.
Agenda CECCAR
Bruxelles: Ședința Forumului PMM al FEE
Membrii Forumului PMM al Federației Experților Contabili Europeni (FEE), printre care și reprezentantul profesiei contabile din România, s-au reunit, la 3 noiembrie, într-o ședință de lucru desfășurată la Bruxelles.
20 de ani de la înființarea Institutului Contabililor Publici Autorizați din Bulgaria
Institutul Contabililor Publici Autorizați din Bulgaria organizează, la 28 noiembrie a.c., o serie de manifestări dedicate celei de-a 20-a aniversări, cu aceeași ocazie fiind sărbătoriți și cei 85 de ani de existență a auditului financiar și 25 de ani de la restaurarea profesiei de audit în Bulgaria. Ceremonia, la care va lua parte și președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, se va desfășura în Sofia, la Hotel Balkan.
Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România
Sesiunea V: Raportarea integrată
Încheiem în acest număr prezentarea în sinteză a lucrărilor celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile din România, care s-au desfășurat – după cum se știe – în zilele de 23 și 24 septembrie a.c., la București. Trecerea în revistă a opiniilor exprimate atât în ședința ...
Viziune și operativitate în aplicarea concluziilor Congresului Profesiei Contabile din România
Cred că pentru început este potrivit să le reamintesc cititorilor că la scurt timp după desfășurarea Congresului a avut loc la noi, în județul Arad, a XIV-a ediție a Simpozionului ,,Pavel Ciuce”, dedicat celei de-a 95-a aniversări a organismului nostru profesional. La acest eveniment au participat, alături de președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general executiv, lect. univ. dr. Florin Dobre, președinți, directori executivi, experți contabili și contabili autorizați din unsprezece județe, cărora ținem să le mulțumim pentru aportul științific la reușita manifestării.
2016 - 95 de ani de existență a CECCAR
Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXVII)
Pe măsură ce ne apropiem de prezent (2016), trecerea în revistă a activității CECCAR pune tot mai pregnant în evidență efortul de regândire, de reevaluare a obiectivelor urmărite și a modalităților de a fi realizate prin promovarea unei guvernanțe moderne, menită să susțină practicile de înaltă calitate prin competență, etică și responsabilitate.
Direct de la sursă
Rolul profesiei contabile în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel mondial
Federația Internațională a Contabililor (IFAC) a elaborat un nou raport privind modul în care profesia contabilă contribuie la îndeplinirea a opt obiective specifice din cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, stabilite de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru 2030. Cu alte cuvinte, raportul initulat Agenda 2030 pentru o dezvoltare sustenabilă: o analiză a contribuției profesiei contabile subliniază importanța rolului profesiei contabile în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel mondial.
BNR menține prognoza de inflație pentru acest an la -0,4%
Banca Națională a României (BNR) a menținut la -0,4% prognoza privind inflația de la finalul acestui an, dar a revizuit în creștere, de la 2 la 2,1%, estimarea pentru finalul anului 2017, a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu prilejul evenimentului de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.
Comisia Europeană a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României de la 4,2 la 5,2%
Comisia Europeană (CE) a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu un punct procentual, la 5,2%, potrivit prognozei de toamnă a CE, în care se arată că avansul este susținut de relaxarea fiscală și creșterile de salarii.
Contribuabilii care nu și-au încasat la timp creanțele comerciale de la instituții ale statului vor fi protejați de executarea silită
Prin art. 230 din Codul de procedură fiscală a fost reglementată o procedură specială de executare silită aplicabilă doar contribuabililor care, concomitent cu obligațiile fiscale pe care le au de plătit statului, dețin și creanțe asupra statului, concretizate în sume certe, lichide și exigibile pe care le au de încasat de la instituții sau autorități publice.
Simplificarea procedurilor de gestionare a fondurilor europene
Executivul a aprobat Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Actul normativ adaptează cadrul financiar aplicabil proiectelor finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, în vederea efectuării plăților în valută de către autoritățile de management pentru a onora acordurile de finanțare cu entitățile gestionare ale Fondului de Fonduri.
MENCS: Propuneri pentru modificarea modalității de recunoaștere a diplomelor sau titlurilor academice obținute în străinătate
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) a supus consultării publice trei proiecte de metodologii privind recunoașterea automată de către universitățile acreditate din România a diplomelor de doctor, funcțiilor didactice și calității de conducător de doctorat obținute în străinătate.
Toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane vor trebui să aibă Planuri locale de locuire
Strategia Națională a Locuirii (SNL) 2016-2030 s-a aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Documentul prezintă intervențiile necesare în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiții de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane. Realizarea unei strategii are avantajul de a lucra planificat, coerent și unitar.
Monitorul european al educației și formării 2016
Ediția din acest an a Monitorului educației și formării, publicat de Comisia Europeană, evidențiază anumite progrese făcute de România în 2015. Totodată, raportul atrage atenția asupra ratei mari de părăsire timpurie a sistemelor de educație și formare și ponderii scăzute de absolvenți de studii superioare din România, dar și asupra nivelului scăzut al cheltuielilor publice destinate educației.
Breviar statistic
Deficitul comercial, 6,933 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016
În primele nouă luni ale anului, exporturile și importurile au crescut cu 4,3%, respectiv cu 6,8%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în intervalul analizat, exporturile FOB au însumat 42,677 miliarde de euro, iar importurile CIF au totalizat 49,611 miliarde de euro. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016 a fost de 6,933 miliarde de euro, mai mare cu 1,392 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare din 2015.
Rata anuală a inflației, -0,4% în octombrie
Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,4% în luna octombrie 2016 comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,1%.
Cifra de afaceri din industrie a crescut, în primele trei trimestre, cu 3,9%
În luna septembrie 2016, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut atât față de luna precedentă, cu 11,1%, cât și față de luna corespunzătoare din anul anterior, cu 4,2%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. În primele nouă luni ale anului, indicatorul a crescut pe ansamblu cu 3,9% față de intervalul similar al anului 2015 datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5,1%).
BNR: Deficitul de cont curent, 2,661 miliarde de euro pe primele trei trimestre
În perioada ianuarie-septembrie 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 2,661 miliarde de euro, comparativ cu 1,099 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2015; în structură, balanța bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,369 miliarde de euro, respectiv cu 844 de milioane de euro, iar balanța serviciilor și balanța veniturilor secundare au înregistrat excedente majorate cu 639 de milioane de euro, respectiv cu 12 milioane de euro, informează Banca Națională a României (BNR).
Conectarea la era digitală
Dragoș Doroș: ANAF se mută pe online în câteva luni și va încerca să scoată din piață evazioniștii
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se va muta pe online în câteva luni și nu va mai fi nevoită să elibereze milioane de documente ca în prezent, a declarat președintele instituției, Dragoș Doroș, în cadrul conferinței Dezvoltarea României 2016. Șeful ANAF a menționat că Fiscul intenționează să elimine toate firmele care nu vor să-și plătească taxele.
Săptămâna industriilor creative digitale – roboți umanoizi, produse tech și aplicații sociale
Palatul Știrbei din Capitală găzduiește până la 23 noiembrie Internetics Digital Week 2016, un eveniment dedicat industriilor creative digitale din România. Organizat de The Institute, cu sprijinul UPC România, Internetics Digital Week 2016 are ca scop promovarea industriilor creative digitale din țara noastră, sublinierea apartenenței IT-ului la industriile creative și încurajarea colaborărilor dintre specialiștii din diverse domenii.
Comentariul ediției
Un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană
Un sondaj în rândurile unui eșantion reprezentativ de concetățeni a confirmat că aproape jumătate din totalul celor întrebați nu și-a amintit data la care țara noastră a devenit membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Unii au fost chiar surprinși când li s-a indicat ziua de 1 ianuarie 2007. Este de reținut cel puțin o remarcă: „Vai, ce repede trece timpul!”. Sondajul nu s-a limitat, desigur, la o întrebare, ci a vizat multe aspecte de fond, de pildă raportul dintre beneficiile și dezavantajele apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană.
Eveniment
Dosarul Electronic de Sănătate
De la 12 noiembrie a devenit obligatorie utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES). Dat fiind faptul că măsura, prevăzută de lege, îi vizează, practic, pe toți asigurații în sistemul public de sănătate, se poate vorbi, fără rezerve, despre un eveniment autentic. Va fi, desigur, necesară o anumită perioadă pentru punerea la punct a sistemului, pentru familiarizarea, deopotrivă a medicilor și a pacienților, cu noul instrument, vor apărea cu siguranță situații care vor impune modificări (precizări) legislative și măsuri suplimentare de ordin tehnic și instituțional, dar, până la urmă, Dosarul va intra în viața cotidiană ca încă o expresie a normalității.
Cariere. Drumul spre performanță
„Servicii de calitate pentru investitorii interni și externi, pentru toți întreprinzătorii din zonă”
Interviu cu Aurel Șendroni, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Hunedoara: „În diverse momente ale vieții, asemenea multor colegi, am fost pus în situația de a opta pentru anumite profesii, pentru anumite funcții și trebuie să mărturisesc că în toate aceste împrejurări m-am călăuzit după criterii ferme. Am căutat, și consider că în bună măsură am reușit, să-mi îndeplinesc îndatoririle cu dăruire și profesionalism, ceea ce a implicat totdeauna responsabilitate, angajament moral. Astfel, am lăsat în urmă postul de director la o filială a unei bănci, bifând încă o reușită pe plan profesional.”
Cont Consulting – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Brașov
Cont Consulting este o companie specializată în servicii de contabilitate, audit și consultanță, care are, de asemenea, competență în fuziuni și achiziții, resurse umane, servicii juridice și alte servicii profesionale legate de afaceri. Scopul său este de a-și folosi cunoștințele acumulate pentru succesul clienților, având o abordare practică, rapidă și eficientă, destinată optimizării oricărei afaceri.
Expertiza și auditul afacerilor
Opțiunea pentru reevaluare a firmelor românești cotate – câteva dificultăți în contabilizarea reevaluării imobilizărilor în conformitate cu OMFP nr. 1.802/2014 – partea a II-a –
Reevaluarea imobilizărilor este foarte frecventă în contabilitatea firmelor românești. Motivațiile care duc la folosirea acestei politici contabile țin de aspecte contabile și de raportare financiară, dar și de considerente fiscale ori de analiză financiară. Obiectivul nostru este de a trece în revistă maniera de contabilizare și modul de calcul ale sumelor afectate de reevaluare, cu punerea în evidență a regulilor stabilite în normele contabile, dar și cu propunerea unor soluții acolo unde acestea nu specifică nimic – vom insista asupra tratamentului ulterior al rezervei din reevaluare, cu transferul eșalonat sau nu al acesteia la rezultatul reportat.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Noi facilități pentru IMM-uri în cadrul Programului Româno-Elvețian
Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) și CEC Bank au perfectat un act adițional la Convenția de colaborare în cadrul Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri. Prin acest document se majorează plafonul finanțării unui client, până la suma de maximum 550.000 lei, și se extind domeniile de activitate eligibile, prin includerea sectoarelor IT&C și transporturi.
Sprijin din partea UE pentru crearea unei întreprinderi
Un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România informează că Executivul de la Bruxelles „a elaborat o suită de programe de finanțare directă, fără intermediari și munți de hârtii, reunite de activitatea Agenției executive pentru întreprinderi mici și mijlocii (EASME)”, în contextul în care Europa se află astăzi în fața unor provocări majore, dar și a unor oportunități excepționale.
Curier legislativ
Procedura actualizată de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenți care desfășoară activitate în România prin sedii permanente a intrat în vigoare
Procedura de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, actualizată prin OPANAF nr. 3.140/2016, a intrat în vigoare la 8 noiembrie a.c., când a fost publicat actul normativ în Monitorul Oficial (nr. 893/08.11.2016). Totodată, prin același ordin se aprobă modelul și conținutul formularului 013 „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente”, precum și instrucțiunile de completare a acestuia.
Procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal unic
Despre actualizarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic am vorbit într-un material publicat anterior în CECCAR Business Magazine, în care se citau și motivele pentru care a fost necesară. În completarea informațiilor publicate anterior, prezentăm pe larg procedura amintită. Grupul fiscal unic este definit la art. 269 alin. (9) al Codul fiscal astfel: este considerat grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relații strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar și economic.
Noi reguli pentru înregistrarea nașterii copilului
Hotărârea Guvernului nr. 801/2016 pentru stabilirea procedurilor de colectare și ștergere a datelor persoanelor cu identitate declarată, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă și evidența persoanelor a fost publicată recent în Monitorul Oficial (nr. 883/03.11.2016).
Legea cashback: instituțiile publice sunt obligate să accepte plata cu cardul
În Monitorul Oficial nr. 913/14.11.2016 a fost publicată Legea nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.
Proiecte aflate în dezbatere publică
Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice
Revista presei economice
Incertitudini și speranțe în urma alegerilor prezidențiale din SUA
Toate publicațiile economice din țara noastră (print și online) au consacrat și consacră spații ample punctelor de vedere, analizelor referitoare la perspectivele opțiunii americane pentru președintele ales, Donald Trump. Cum este firesc, accentul se pune pe evoluțiile probabile și posibile în economia mondială sub impactul rezultatului – considerat de mulți – neașteptat.
Avantajele asocierii în agricultură
Ziarul Financiar din 10 noiembrie a.c. supune analizei o temă de cel mai larg interes nu numai pentru populația rurală, ci și pentru toți consumatorii de produse agroalimentare din țara noastră. În condițiile în care se desfășoară o campanie susținută pentru promovarea produselor românești, limitele ofertei, ale capacității de negociere sunt determinate și de forța economică a producătorilor.
Roza vânturilor
Târgul de Crăciun din Sibiu, la a X-a ediție
A X-a ediție a Târgului tradițional de Crăciun din Sibiu va fi inaugurată la 18 noiembrie, în Piața Mare, cu un concert susținut de naistul Radu Nechifor & Friends și cu o proiecție specială de lumini. Evenimentul este organizat de Asociația Events For Tourism, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Sibiu. Ediția 2016 a târgului care a avut loc pentru prima dată în 2007, cu prilejul desemnării orașului Sibiu Capitală Culturală Europeană, va reuni peste 70 de expozanți din țară și străinătate, precum și atracții numeroase pentru copii.
Expoziția Peisaje franceze în arta românească modernă, la Muzeul Colecțiilor de Artă
La Muzeul Colecțiilor de Artă din București poate fi vizitată expoziția Peisaje franceze în arta românească modernă, ce reunește peste 80 de lucrări realizate de artiști români pe parcursul anilor de studii sau cu prilejul diferitelor călătorii. Pictori precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Grant, Kimon Loghi, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ștefan Popescu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu și Rodica Maniu descoperă natura și orașul ca motiv artistic și le transpun pe pânză, oprindu-se cu precădere asupra Parisului și Franței.
Festivalul-concurs ImPuls, o incursiune în lumea teatrului vizual
Festivalul internațional al teatrului contemporan de animație ImPuls se va desfășura la București, pe cele două scene ale Teatrului Țăndărică, între 19 și 28 noiembrie. Ajuns deja la a XII-a ediție, festivalul este organizat de instituția amintită în parteneriat cu UNIMA România, cu sprijinul Primăriei și Consiliului General al municipiului București.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial