La început a fost cuvântul...

Fond și formă

De câte ori nu ați auzit și/sau citit fraze de genul: „Analistul (sau orice altă persoană) a prognozat viitoarea evoluție a economiei”? În acest caz, pleonasmul este, poate, mai greu de depistat, dar, dacă ne gândim ce înseamnă o „prognoză”, ne dăm seama lesne că este vorba despre „viitor” (că doar nu „prognozăm”... trecutul!).

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Agenda CECCAR

Rachel Grimes, noul președinte al IFAC

La 22 noiembrie a.c. Federația Internațională a Contabililor (IFAC) a ales-o pe Rachel Grimes (Australia) ca președinte, pentru un mandat de doi ani care se va încheia în noiembrie 2018, iar ca președinte-adjunct a fost ales In-Ki Joo (Coreea de Sud), potrivit unui comunicat al Federației. Cu ocazia recentelor alegeri, Consiliul IFAC are trei noi membri: Philippe Arraou (Franța), Tommye Barie (SUA) și Idesio da Silva Coelho (Brazilia).

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Președintele și directorul general executiv ai CECCAR, în vizită de lucru la filiala Bihor – provocări, oportunități, dar și probleme ale profesiei contabile

Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general executiv al Corpului, lect. univ. dr. Florin Dobre, s-au aflat luni, 14 noiembrie a.c., în vizită de lucru la Filiala CECCAR Bihor, unde a avut loc o conferință de presă susținută de reprezentanții conducerii ...

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Filiala CECCAR București: Seminar cu reprezentanți ai ONPCSB despre prevenirea și sancționarea spălării banilor și combaterea terorismului

Membri ai Filialei CECCAR București au participat marți, 15 noiembrie a.c., la seminarul cu tema Prevenirea și sancționarea spălării banilor. Măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, susținut de reprezentanți ai Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Întâlnirea profesională a avut loc la sediul filialei și a făcut parte din programul anual al Oficiului, dedicat instruirii entităților raportoare.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Filiala CECCAR Dolj: Dezbateri pe tema expertizelor contabile judiciare

Filiala CECCAR Dolj a organizat joi, 17 noiembrie a.c., o întâlnire de lucru la care au participat factorii implicați la nivel local în activitatea de expertiză contabilă judiciară, fiind prezenți Cezar Dragomir – Biroul local de expertize tehnice judiciare al Tribunalului Dolj, Ion Nicolaescu, auditor de calitate, Florin Lascu, directorul executiv al filialei, precum și experți contabili judiciari.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Filiala CECCAR Ialomița: Întâlnire cu reprezentanți ai AJFP pe tema obligațiilor ce le revin asociațiilor de proprietari

Filiala CECCAR Ialomița a organizat, la 10 noiembrie, un seminar cu tema Obligațiile declarative din punct de vedere fiscal ale asociațiilor de proprietari. La întâlnirea cu membrii filialei au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Slobozia și ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP). Au fost prezenți, de asemenea, administratori ai unor asociații de proprietari din județ.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Simpozion pe teme de fiscalitate, la Ialomița

Filiala CECCAR Ialomița a organizat, la 15 noiembrie, simpozionul cu tema Autonomia financiară a comunităților locale – impozite și taxe locale. Aflat la a doua ediție, simpozionul s-a desfășurat în sala de cursuri „Ion Mărculescu” a filialei Ialomița și a fost organizat în parteneriat cu Liceul „Alexandru Ioan Cuza” și Primăria Municipiului Slobozia.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Noua normalitate – adaptarea la schimbare, simpozion desfășurat la Slobozia

Noua normalitate – adaptarea la schimbare a fost tema simpozionului organizat de Filiala CECCAR Ialomița la 17 noiembrie, în sala Arcadia a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia. Evenimentul s-a înscris în programul manifestărilor dedicate Săptămânii Globale a Antreprenoriatului. Necesitatea flexibilității afacerii pentru adaptarea la schimbarea mediului economic, Schimbarea fiscală – între adaptare și imposibilitatea asimilării schimbării în timp real, Finanțarea și sprijinirea mediului de afaceri – statul și fondurile europene, principalii finanțatori pentru start-up-uri și IMM-uri au fost temele de pe agenda simpozionului moderat de Camelia Malama, vicepreședinte al CECCAR.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Filiala CECCAR Prahova și Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, o colaborare de viitor

Filiala CECCAR Prahova a organizat, în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) din județ, simpozionul CECCAR Prahova – PIMM Prahova, un parteneriat solid pentru susținerea IMM-urilor prahovene. Evenimentul a avut loc la 16 noiembrie a.c. la Centrul de afaceri multifuncțional Lumina Verde din Ploiești. La eveniment au participat și membri ai Filialei CECCAR Prahova.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XXVIII)

Trecerea în revistă a activității CECCAR, sub semnul împlinirii a nouă decenii și jumătate de existență, ne-a permis să scoatem în evidență momente definitorii ale procesului de consolidare și afirmare tot mai puternică a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România în viața economică și pe ansamblul societății. Ceea ce urmează reprezintă noi confirmări ale acestui drum marcat de incontestabile progrese în atingerea obiectivelor perene ale CECCAR.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Amortizarea imobilizărilor corporale în viziunea referențialului contabil național și a celui internațional

Lucian Cernușca

În ultimii ani, contabilitatea românească s-a plasat în sfera unui amplu proces de ar­monizare cu referențialul contabil european și cu cel internațional, determinat în mare măsură de fenomenele de globalizare a piețelor financiare, dublate de cele de mon­dializare, în care valențele informației contabile vor trebui să vină în spri­jinul cât mai multor utilizatori.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Joint venture. Concept și studiu de caz – partea I –

Cristian Marinescu

Asocierea de tip joint venture, care presupune un contract ferm între două sau mai multe persoane fizice și/sau juridice, fără însă a da naștere unei noi persoane juridice, poate fi forma ideală prin care agenții economici din aceeași țară sau din țări diferite participă cu anumite bunuri ori servicii din patrimoniul propriu în vederea exercitării în comun a unor activități comerciale, aducătoare de profit.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Direct de la sursă

Rolul profesiei contabile în combaterea fraudei și a corupției – scrisoare deschisă a președintelui IFAC adresată Suveranului Pontif

Într-un recent comunicat de presă publicat pe website-ul Federației Internaționale a Contabililor (IFAC) se prezintă un rezumat al scrisorii deschise din partea președintelui IFAC, Olivia Kirtley, către Papa Francisc, ca urmare a apelului pe care l-a făcut Pontiful către profesia contabilă cu ocazia Congresului Mondial al Contabililor de la Roma, din anul 2014.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Ghid pentru afaceri publicat de FEE: O privire spre viitor – moștenirea unei afaceri în întreprinderile familiale

Federația Experților Contabili Europeni (FEE) a publicat recent un document de informare care prezintă cele mai bune practici pentru transferul unei afaceri de familie de la o generație la următoarea. Publicația se adresează în special profesioniștilor contabili care o pot recomanda clienților ca parte a definirii și îmbunătățirii strategiei de afaceri.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

ANAF propune completarea informațiilor din formularul Adeverință de venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune includerea în formularul Adeverință de venit a informațiilor privind veniturile brute realizate din salarii obținute pentru creare de programe pentru calculator, pentru cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau dezvoltare tehnologică, din pensii mai mici decât plafonul de impozitare și din salarii obținute de persoanele fizice cu dizabilități grave sau accentuate

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

A fost definitivat proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030

Ministerul Energiei a dat publicității și a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. „Strategia Energetică pe care o lansăm este rodul efortului specialiștilor din domeniul energetic la un nivel nemaiîntâlnit până acum. La realizarea ei au contribuit aproximativ 300 de experți din domeniu și mă bucur că efortul nostru de dialog cu publicul interesat se regăsește în ideile exprimate în acest document.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Guvernul a stabilit acțiunile concrete privind implementarea Strategiei naționale pentru promovarea îmbătrânirii active

Guvernul a aprobat Planul operațional 2016-2020 vizând implementarea până în 2020 a Strategiei naționale pentru promovarea îmbătrânirii active și protecția persoanelor vârstnice, care înlocuiește Planul strategic de acțiuni pentru implementarea strategiei menționate pentru perioada 2015-2020. De asemenea, strategia a fost completată cu o anexă suplimentară care detaliază mecanismul de monitorizare și evaluare a implementării strategiei naționale și a Planului operațional pentru perioada 2016-2020.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Măsuri pentru asigurarea liberei circulații a lucrătorilor în UE

Executivul propune un cadru general comun de dispoziții pentru punerea în practică a normelor existente ale Uniunii Europene privind libera circulație a lucrătorilor. Este vorba despre un proiect de lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul UE.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Breviar statistic

România a înregistrat în trimestrul trei cea mai mare creștere economică anuală din UE

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, de peste două ori mai mare față de ritmul de 1,8% consemnat la nivelul UE, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, preluate de News.ro.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, în primele nouă luni, cu 9,4%

În luna septembrie 2016, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, față de luna precedentă a crescut ca serie brută cu 4,8% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,3%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, în termeni nominali, indicatorul a crescut atât ca serie brută, cu 10,7%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 12,4%.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

În 2015, cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,49% din PIB

În anul 2015, România a cheltuit pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în cele patru sectoare de performanță (mediul de afaceri, guvernamental, învățământ superior și privat nonprofit) 3,477 miliarde de lei, din care 2,762 miliarde de lei cheltuieli curente, respectiv 79,4%, și 714,8 milioane de lei cheltuieli de capital, respectiv 20,6%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Durata medie de activitate profesională a românilor, 32,8 ani

Durata medie de activitate profesională a românilor a crescut în ultima decadă cu 1,7 ani, se arată într-un comunicat al Eurostat, ei dedicând muncii 32,8 ani din viață. Media europeană a crescut, în același interval de timp, cu 1,9 ani, ajungând la 35,4 ani. La nivel european, Suedia este clasată pe primul loc în termeni de durată, cu 41,2 ani petrecuți de lucrători în câmpul muncii. La polul opus sunt muncitorii italieni, care desfășoară activități profesionale doar 30,7 ani.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

ACEA: Înmatriculările de autoturisme noi în România s-au majorat cu 17,9% la 10 luni

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 17,9% în primele 10 luni, la 75.948 de unități, de peste două ori mai mult față de avansul Uniunii Europene, de 7,2%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 10%, la 345.304 unități, conferind mărcii românești o cotă de 2,8%. În primele 10 luni din 2015, în România au fost înregistrate 64.401 autoturisme, informează News.ro.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Conectarea la era digitală

WhatsApp a lansat funcția de apelare video

Utilizatorii WhatsApp pot comunica folosind funcția de apelare video, lansată săptămâna trecută, informează News.ro. Aflată în teste pe parcursul ultimelor luni, apelarea video prin WhatsApp este de acum disponibilă tuturor utilizatorilor. Ușor de folosit, noua facilitate transformă WhatsApp într-unul dintre principalele servicii de apelare video.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Comentariul ediției

Creșterea economică pe trei trimestre. Evaluări și controverse

Teodor Brateș

Este, cred, de prisos să subliniez interesul cu care au fost așteptate estimările Institutului Național de Statistică (INS) privind evoluția produsului intern brut pe trimestrul al treilea al acestui an. Ca de obicei, s-au emis în preajma zilei de 15 noiembrie 2016 – data publicării comunicatului INS – tot felul de anticipări, unele mai optimiste, altele mai pesimiste, însă nimeni nu a considerat că va fi oprit procesul de creștere economică.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Eveniment

Târgul Internațional de Carte Gaudeamus

Alexandra Rizea

A devenit o tradiție ca a doua decadă a lunii noiembrie să se constituie, în spațiul public, într-o adevărată sărbătoare a cărții. Găzduit, tot tradițional, de Complexul Expozițional Romexpo, Târgul Internațional de Carte Gaudeamus s-a bucurat, și în acest an, de interesul a zeci de mii de vizitatori. Evident, nu toți cei care s-au aflat în zilele de 16-20 noiembrie a.c. în Pavilionul Central de la Romexpo au cumpărat cărți, iar mulți dintre cei care au achiziționat câte ceva au alocat sume destul de modeste pentru un asemenea act de cultură.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Drumul spre performanță implică fructificarea potențialului creativ al membrilor filialei”

Interviu cu Pál Benkő, președintele Filialei CECCAR Covasna: „În anul 1977 am terminat Politehnica din Cluj-Napoca, secția Electrotehnică, și am cerut repartizarea la Întreprinderea de aparataj electric auto din Sfântu Gheorghe, orașul meu natal. Tot în anul 1977 m-am înscris la Universitatea «Babeș-Bolyai», Facultatea de Științe Economice, la secția fără frecvență.”

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Contexpert Consulting – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala București

Contexpert este o companie de top în aria serviciilor de contabilitate, consultanță, salarizare și audit. Societatea s-a înființat în urmă cu 15 ani dintr-o inițiativă îndrăzneață și, prin dăruirea totală a managementului și a angajaților, a devenit o afacere de succes. În prezent, Contexpert este o companie respectată în mediul de afaceri românesc, având un portofoliu de peste 350 de companii naționale și multinaționale care derulează afaceri cu cifre de piață semnificative.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

CNIPMMR își exprimă dezamăgirea față de diminuarea, la rectificarea bugetară, a alocărilor pentru IMM-uri

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și-a exprimat, într-un comunicat, dezamăgirea față de diminuarea bugetului alocat programelor destinate IMM-urilor, având în vedere valoarea scăzută a acestor finanțări și numărul mic de potențiali beneficiari, raportat la numărul de IMM-uri care au nevoie de susținere prin aceste programe.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Măsuri pentru facilitarea accesului IMM-urilor la procedurile de achiziții publice

Guvernul a modificat și a completat normele metodologice aferente noului pachet legislativ promovat de Executiv privind achizițiile publice, astfel încât noile prevederi să înlesnească accesul întreprinderilor mici și mijlocii la procedurile de achiziții publice (clasice și sectoriale), asigurând, în același timp, alinierea reglementărilor la principiul tratamentului egal prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFEU) și de directivele europene în domeniu.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Finanțări pentru IMM-urile care dezvoltă proiecte de inovare

Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru cecuri de inovare în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român. Cecurile de inovare reprezintă granturi, adică alocații financiare nerambursabile, acordate IMM-urilor pentru finanțarea proiectelor cu grad ridicat de inovare din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru Planul național de cercetare, dezvoltare și inovare 2015-2020 (PNCDI III).

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Curier legislativ

Noi propuneri de reglementări conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ ce ar urma să înlocuiască actualele Reglementări contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise pe o piață reglementată, aprobate prin OMFP nr. 1.286/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

S-au modificat Codurile fiscal și de procedură fiscală

În ședința de guvern din 16 noiembrie a.c. au fost aprobate mai multe acte normative, printre care și Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

ANAF propune modificarea formularelor 101 și 120

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune modificarea formularului 101 Declarație privind impozitul pe profit și a formularului 120 Decont privind accizele în ceea ce privește conținutul și instrucțiunile de completare a acestora, ca urmare a intrării în vigoare a Codului fiscal, precum și a Codului de procedură fiscală.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Formular special pentru înregistrarea fiscală a companiilor străine cu sediul în România

Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.249/2016, care modifică și completează OPANAF nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, a fost publicat recent în Monitorul Oficial (nr. 914/14.11.2016).

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Măsuri privind dezvoltarea învățământului profesional dual

Cadrul normativ privind organizarea și funcționarea învățământului profesional dual a fost completat de Guvern, printr-o ordonanță de urgență care actualizează reglementările în materie din Legea educației naționale nr. 1/2011. Actul normativ aprobat de Executiv redefinește învățământul dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Norme de aplicare a legii privind concesiunile de lucrări și de servicii

Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, act normativ necesar punerii în aplicare a legislației primare în domeniul achizițiilor publice. Astfel, potrivit hotărârii, procedurile prevăzute de Legea nr. 100/2016 care sunt finalizate cu atribuirea unui contract de concesiune vor fi aplicabile doar dacă valoarea acestora depășește pragul de 23.227.215 lei.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Modificări în statutul practicienilor în insolvență

Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență a fost modificat recent, cu prilejul Congresului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), reunit la București la 16 septembrie a.c. Astfel, prin Hotărârea nr. 3/2016 a UNPIR (publicată în Monitorul Oficial nr. 919/15.11.2016) s-a modificat art. 13 al Statutului amintit.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Proiect de lege privind organizarea asociațiilor de proprietari și condominiul

Executivul a adoptat, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Legea propune o nouă abordare a gestiunii locuirii colective, fiind aplicabilă tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcții, în care există proprietăți individuale reprezentate de locuințe și/sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Valoarea maximă a tichetelor de masă, 15 lei

Legea prin care valoarea tichetelor de masă va putea crește până la suma de 15 lei a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis, informează News.ro. În prezent, legea privind acordarea tichetelor de masă prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 1,5 lei, dar poate fi indexată semestrial cu indicele prețurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Încă o zi liberă pentru români

1 iunie a devenit zi liberă legală în urma promulgării de către președintele Klaus Iohannis a legii prin care Ziua Copilului este declarată zi nelucrătoare la nivel național, potrivit News.ro. Propunerea legislativă, devenită între timp Legea nr. 220/2016 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, a fost adoptată de Parlament în unanimitate, informează sursa citată.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Proiecte aflate în dezbatere publică

Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al ministrului finanțelor publice pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară; Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Revista presei economice

Riscurile și oportunitățile aderării la zona euro

O dezbatere găzduită de Banca Națională a României a fost consacrată riscurilor și oportunităților aderării țării noastre la zona euro. Punctele de vedere exprimate au pornit de la actualele stări de fapt, relevându-se că în 2015 (cele mai recente date disponibile) România se afla la 57% din media de dezvoltare reală din Uniunea Europeană, potrivit PIB/locuitor ajustat în funcție de paritatea puterii de cumpărare.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

În ultimul deceniu, trei milioane de concetățeni au plecat din țară

În bilanțurile întocmite – pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS) – în vederea marcării unui deceniu de la aderarea României la UE, presa noastră acordă o atenție deosebită multiplelor efecte ale aplicării criteriului referitor la libera circulație a persoanelor în spațiul comunitar. Astfel, în comentariul său, apărut în Ziarul Financiar din 18 noiembrie a.c., Adelina Mihai prezintă un tablou cuprinzător privind migrația cetățenilor români în spațiul comunitar: 2,5 milioane au emigrat pe o perioadă mai îndelungată din țară, iar alți 500.000 au plecat pe termen scurt în statele membre ale UE.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Lumea în care trăim

Consolidarea economiei și răspunsul la criza refugiaților – cele două axe ale bugetului UE pentru anul viitor

Instituțiile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru 2017. Urmând propunerea Comisiei Europene (CE) de la începutul acestui an, UE va cheltui în 2017 mai mulți bani pentru a face Europa mai competitivă și mai sigură. De asemenea, se vor aloca mai mulți bani pentru primirea și integrarea refugiaților și pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației în țările de origine și de tranzit.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Servicii

Serviciul Uber poate fi folosit și în Brașov

Începând de săptămâna trecută, serviciul de ride sharing Uber este disponibil și în Brașov, acesta devenind al treilea oraș din România, după București și Cluj, în care activează Uber, informează News.ro. Tariful de bază pentru cursele Uber în Brașov este de 1,5 lei/km, cel minim, de 7 lei, iar tariful pentru anularea cursei de către pasager, 6 lei.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Roza vânturilor

În Capitală se deschide Târgul de Crăciun

Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, invită bucureștenii la Târgul de Crăciun din Capitală, care se va desfășura în perioada 1-30 decembrie a.c. în Piața Constituției. Evenimentul deschide oficial sezonul sărbătorilor de iarnă printr-o serie de atracții care celebrează Crăciunul și tradițiile populare românești, în program fiind incluse manifestări dedicate deopotrivă celor mari și celor mici.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

CinePOLSKA, filme poloneze la București

Cinematograful „Elvire Popesco” găzduiește, până la 27 noiembrie, festivalul dedicat producțiilor de film poloneze, CinePOLSKA. Ajuns la a 12-a ediție, evenimentul este organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia. Filmele prezentate anul acesta la CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și critici de film și au atras în sălile cinematografelor numeroși spectatori.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Festivalul Internațional de Teatru Interferențe 2016

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe se va desfășura în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie la Cluj. Evenimentul, care are loc o dată la doi ani, este organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Tema acestei ediții este Odiseea străinului, temă care, potrivit lui Gábor Tompa, directorul festivalului, preocupă omenirea de milenii, regăsindu-se atât în cercetările științifice ale antropologiei culturale și ale sociologiei, precum și în disputele filosofice contemporane.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016

Retrospectiva Soleil de l’Est, la București

Publicul bucureștean va putea admira, până la 28 noiembrie, creațiile a peste treizeci de pictori români care au fost, de-a lungul timpului, invitații rezidențelor artistice conduse de asociația Soleil de l’Est în Franța. Lucrările expuse la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, sub denumirea generică Retrospectiva Soleil de l’Est, compun una dintre cele mai ample prezentări ale creațiilor expuse de-a lungul timpului de asociația amintită.

Nr. 34, 22-28 noiembrie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.