La început a fost cuvântul...
Pur și simplu
Atât în scris, cât și în exprimarea verbală ne este dat să întâlnim deseori formule de genul celei din titlul însemnărilor de față, dar și altele foarte apropiate, precum „în cea mai pură manieră”, „în cel mai pur stil”, „într-o viziune de cea mai pură extracție ideatică”. Astfel, în centrul formulărilor evocate se află adjectivul „pur”, iar principala eroare vizează utilizarea superlativului.
Aniversarea Federației Experților Contabili Europeni
Delegație a CECCAR, prezentă la Bruxelles cu ocazia aniversării Federației Experților Contabili Europeni, devenită Accountancy Europe: un nou logo, un nou moto, un nou președinte
Foto: Florin Toma, membru Board Accountancy Europe; Florin Dobre, Directorul general executiv al CECCAR; Rachel Grimes, Președintele IFAC; Robert Aurelian Șova, Președintele CECCAR La finalul unui proces îndelungat și minuțios de redefinire a mărcii, imaginii și filosofiei sale organizaționale, ...
Accountancy Europe: Redefinirea conceptelor de „încredere, integritate și transparență” pentru următorii 30 de ani – interviu cu directorul executiv, Olivier Boutellis-Taft
Pentru a marca sărbătorirea a 30 de ani de existență a Federației Experților Contabili Europeni (FEE) și transformarea sa în Accountancy Europe, directorul executiv, Olivier Boutellis-Taft, explică modul în care comandamentele de bază ale Federației, „încredere, integritate și transparență”, sunt, acum mai mult ca niciodată, stringente și relevante.
Expertiza și auditul afacerilor
Profesia contabilă în economia globală și digitală
În noul context economic, caracterizat prin globalizare și digitalizare, profesionistul contabil trebuie să dețină competențele necesare furnizării de valoare adăugată investitorilor, companiilor și instituțiilor de reglementare. Expertiza profesionistului contabil în sintetizarea și prezentarea datelor și informațiilor face din acesta soluția ideală în asigurarea relevanței, fiabilității, transparenței și accesibilității în timp util a datelor.
Anularea din oficiu a codului de TVA în cazul în care societatea nu a depus niciun decont de taxă pentru șase luni/două trimestre consecutive
În activitatea economică a unui contribuabil există situații în care acesta își poate pierde codul de TVA. În articolul de față prezentăm cazul în care organele fiscale pot anula din oficiu codul de înregistrare în scopuri de taxă, atunci când societatea nu a depus niciun decont de TVA pentru șase luni, respectiv pentru două trimestre consecutive, după caz.
Agenda CECCAR
CECCAR, alături de businessul argeșean la Gala AOA
Asociația Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeș a organizat, la 8 decembrie a.c., cea de-a XIII-a ediție a Galei AOA Argeș, eveniment care a reunit peste 350 de participanți, antreprenori argeșeni, dar și din alte zone ale țării, autorități locale, reprezentanți ai instituțiilor și ai mediului academic. Alocuțiunile invitaților au vizat stadiul mediului de business argeșean și acțiunile care trebuie avute în vedere pentru dezvoltarea acestui sector, precum și o mai bună colaborare cu exponenții vieții politice, administrative și de afaceri de la nivel local pentru ca rezultatul să se reflecte într-o economie ascendentă.
Filiala CECCAR Prahova: Pentru dumneavoastră, doamnelor – ediția a IV-a
Filiala CECCAR Prahova, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Prahova și Ploiești Shopping City, a organizat, la 8 decembrie a.c., cea de-a IV-a ediție a evenimentului Pentru dumneavoastră, doamnelor, cu tema În așteptarea sărbătorilor de iarnă. Acțiunea, desfășurată la Cinema City din Ploiești Shopping City, a reunit reprezentante de marcă ale antreprenoriatului românesc, cu precădere cel prahovean, femei-manager care conduc afaceri de succes, alături de reprezentante ale administrației publice, învățământului, sănătății, culturii, presei, precum și din alte domenii.
Ședința Grupei de lucru Raportare corporativă a FEE
La Bruxelles s-a desfășurat, la 1 decembrie a.c., ședința Grupei de lucru Raportare corporativă a Federației Experților Contabili Europeni (FEE), la care a luat parte și reprezentantul CECCAR în această structură de lucru. Ședința a fost deschisă cu o dezbatere pe marginea relațiilor dintre FEE și Consiliul Internațional pentru Raportare Integrată (IIRC), urmând o discuție cu reprezentantul European Securities and Markets Authority (ESMA) (...).
Africa de Sud: Ședința Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) s-a reunit în ședință de lucru la Stellenbosch (Africa de Sud), în perioada 6-9 decembrie a.c., pentru a discuta aspecte legate de guvernare și strategie, precum și pentru a avansa în proiectele pe care Consiliul le are pe agenda de lucru. La ședință a participat și reprezentantul profesiei contabile din România în IPSASB, specialist în contabilitatea din sectorul public.
Direct de la sursă
Documentul final România competitivă poate fi accesat pe site-ul MECRMA
Documentul final România competitivă – un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă 2016-2020, care integrează comentariile și observațiile primite în urma sesiunilor consultative, poate fi accesat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), la adresa http://www.economie.gov.ro/romania-competitiva, informează instituția.
Ghidul privind lista minimă de indicatori calitativi și cantitativi ai planului de redresare (EBA-GL-2015-02)
Banca Națională a României (BNR) precizează, într-un comunicat, că Ghidul privind lista minimă de indicatori calitativi și cantitativi ai planului de redresare se adresează deopotrivă autorităților competente și entităților cărora le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 312/2015 privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții.
MCSI a lansat Ghidul Smart City pentru România
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la Alba Iulia, Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităților și un compendiu de bune practici internaționale, soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul.
România va deveni, la 1 ianuarie, membru într-un Peer Review Group al OCDE
România va deveni, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la 1 ianuarie 2017, membru cu drepturi depline în Peer Review Group al Forumului Global pentru Transparență și Schimb de Informații Fiscale din cadrul OCDE. „După ce a fost evaluat sistemul fiscal românesc din prisma disponibilității și accesului la informații fiscale și a procedurii de schimb internațional de informații, plenul Forumului i-a acordat României un vot unanim de încredere pentru a ocupa această poziție, care consolidează statutul țării noastre în OCDE”, se precizează într-un comunicat al ANAF.
Garanții mai mari prin programul Prima casă, pentru achiziționarea de locuințe noi și/sau consolidate
Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental Prima casă, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maximum 40%, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Executiv.
Demersuri pentru operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
Guvernul a aprobat Regulamentul privind distribuirea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate în materie penală după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, unul dintre actele normative din legislația secundară necesară operaționalizării Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
S-a constituit Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro
Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de prim-ministrul României, în calitate de președinte, de ministrul Finanțelor Publice și de guvernatorul Băncii Naționale a României – cu respectarea raporturilor de colaborare și a independenței băncii centrale –, în calitate de vicepreședinți, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.
Breviar statistic
În perioada ianuarie-septembrie, investițiile nete în economia națională au crescut cu 4,1%
În trimestrul al treilea al acestui an, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 17,680 miliarde de lei, fiind în scădere cu 0,8% comparativ cu același interval din 2015, diminuare înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli, cu 19,2%, lucrări de construcții noi, cu 5,6%, și la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 0,9%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
BNR: Rezervele valutare, 34,387 miliarde de euro la 30 noiembrie 2016
La 30 noiembrie, rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau la nivelul de 34,387 miliarde de euro, față de 34,347 miliarde de euro la 31 octombrie 2016, se precizează într-un comunicat al BNR.
Eurostat: România a înregistrat în octombrie a doua mare creștere a afacerilor cu amănuntul din UE
România a înregistrat în octombrie a doua mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 8,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm fiind consemnat de Luxemburg, de 16%, în timp ce media la nivelul UE a fost de 3,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat și citate de News.ro.
În primele trei trimestre au fost finalizate 36.957 de locuințe
În trimestrul al treilea al acestui an au fost date în folosință 12.851 de locuințe, în creștere cu 1.211 unități față de trimestrul III 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Revista presei economice
La cumpăna anilor
Toate publicațiile cu profil economic, precum și presa generalistă consacră ample spații bilanțului pe anul în curs și predicțiilor pentru 2017. Astfel, ziarul Bursa din 9 decembrie a.c. include mai multe interviuri care sintetizează, pe baza datelor existente, punctele de vedere ale unor cunoscuți analiști și exponenți ai economiei reale din care rezultă că, în pofida unor rezultate bune în 2016, conjuncturile interne și internaționale sporesc incertitudinile, ceea ce nu anunță un start suficient de bun pentru anul viitor.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Comentariul ediției
Un Parlament nou – șansa unui „nou început”
La ora apariției numărului de față al publicației noastre se cunosc rezultatele oficiale aproape complete ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie a.c. Astfel, se configurează, în primul rând, structura politică a actualului Parlament al României. Programele electorale au oferit, la rândul lor, o anumită perspectivă a obiectivelor Legislativului pentru mandatul constituțional de patru ani. Similitudinea unor „ținte”, centrate mai ales pe posibile efecte sociale, îndreptățește, în mare măsură, predicțiile referitoare la agenda noului Parlament.
Eveniment
Start spre Centenar: „depozitele memoriei”
La 6 decembrie a.c. s-a vernisat, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, expoziția Start spre Centenar. Astfel, se poate considera că în Capitala României s-au inaugurat manifestările oficiale dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În ceea ce privește acest veritabil eveniment, trebuie remarcat, înainte de toate, că amintitul Start a fost inspirat, atât tematic, cât și metodologic, prin punerea accentului pe document, pe mărturia de necombătut, cea mai fertilă cale de scriere a istoriei adevărate, cu luminile și umbrele ei.
Cariere. Drumul spre performanță
„Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș alege tot profesia de contabil”
Interviu cu ec. Cornel Nicolescu, președintele Filialei CECCAR Călărași: „Primele legături cu profesia contabilă le-am avut la începutul anilor '90. Îmi aduc aminte că la societatea comercială unde lucram își desfășura activitatea un contabil aflat aproape de vârsta pensionării. La un moment dat, m-a întrebat: „N-ai vrea să devii contabil? Dacă vrei, vino și stai lângă mine pentru că meseria «se fură»”.
Vulpoi & Toader Management – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Ilfov
Înființată în anul 2004, societatea Vulpoi & Toader Management (VTM) oferă, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din 70 de profesioniști, servicii integrate de contabilitate și consultanță de business. VTM s-a dezvoltat într-un ritm rapid pentru a răspunde nevoilor complexe ale unui portofoliu de 300 de clienți care activează în domenii diverse de activitate, precum: uleiuri minerale, servicii IT, telecomunicații, construcții, comerț, cinematografie și servicii imobiliare.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
CNIPMMR: Noul proiect de lege privind CES conține numeroase disfuncționalități și nu rezolvă problemele cu care se confruntă instituția
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social European (CESE) „conține numeroase disfuncționalități, acesta nereușind să rezolve problemele reale care împiedică funcționarea acestei instituții”.
200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor IMM-urilor
Executivul a aprobat o hotărâre pentru instituirea schemei de ajutor de stat Scale Up având ca obiectiv stimularea investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii, în valoare totală maximă de 900 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, pentru perioada 2017-2020.
Schemă de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor efectuate de investitori individuali – business angels
Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiții de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilități fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăți, conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels.
Ca efect al adoptării Legii nr. 97/2014, media anuală a SRL-D înființate s-a dublat de la 4.242 la 8.732
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) precizează că adoptarea Legii nr. 97/2014, prin care s-a extins aria beneficiarilor facilităților acordate de OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri la toți întreprinzătorii debutanți, indiferent de vârstă, a avut ca efect „creșterea exponențială a numărului de SRL-D în perioada 11 iulie 2014 – 6 decembrie 2016, dublându-se media anuală de SRL-D înființate”.
Fonduri europene
POCU: 165 de milioane de euro pentru viitorul profesional al tinerilor
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte Viitor pentru tineri, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU). Proiectele ce vor fi sprijinite în cadrul acestei linii de finanțare vizează tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET).
Fonduri europene pentru îngrijirea vârstnicilor aflați în dificultate
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului Bunicii comunității – Servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici, cu o alocare de 15 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU). Proiectele aferente acestei linii de finanțare vizează persoanele vârstnice aflate în situații de dependență și/sau în risc de excluziune socială. Proiectele vor promova îmbătrânirea activă și vor consolida rețeaua națională de servicii sociale de proximitate destinate persoanelor vârstnice în dificultate.
Curier legislativ
Un nou proiect de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social European (CESE), ca răspuns instituțional la multiplele disfuncționalități și elemente interpretabile din legislația în vigoare care au dus la actualul blocaj al principalului organism consultativ al Parlamentului și Guvernului, prevăzut în Constituția României
Măsuri pentru simplificarea legislației financiar-fiscale, în vigoare de la 1 ianuarie
Potrivit prevederilor OUG nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, majoritatea modificărilor aduse Codurilor fiscal și de procedură fiscală vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Așa cum am menționat în numerele anterioare ale CECCAR Business Magazine, ordonanța de urgență amintită a fost adoptată în ședința de guvern din 16 noiembrie a.c. și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 977/06.12.2016.
Modificări privind înscrierile în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare
Guvernul a adoptat o serie de modificări privind procedurile de efectuare a înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM), sistem ce funcționează din decembrie 2000, în scopul eficientizării sistemului de publicitate mobiliară. În acest sens, Executivul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea OG nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare și pentru completarea Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Două facilități de cofinanțare de la BEI pentru investiții de mediu și creștere economică cu finanțare europeană
Guvernul a aprobat două proiecte de lege privind aprobarea contractelor-cadru de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), prin care instituția financiară europeană acordă țării noastre, pentru perioada de programare financiară 2014-2020, două facilități de cofinanțare UE în valoare totală de 660 de milioane de euro în vederea acoperirii parțiale a contribuției bugetului de stat la realizarea unor obiective de investiții de mediu și creștere economică.
Contribuabilii care au de încasat creanțe de la stat, protejați de executarea silită
Actul normativ emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) care reglementează procedura specială de executare silită pentru contribuabilii care dețin creanțe asupra statului a intrat în vigoare, în urma publicării în Monitorul Oficial. Ordinul ANAF nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice este emis în aplicarea dispozițiilor art. 230 din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora, în situația în care debitorul are de încasat sume de la instituții ale statului, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somației, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituția publică respectivă prin care se certifică faptul că sumele sunt certe, lichide și exigibile.
ASF: Desemnarea administratorilor speciali – modificări privind drepturile, obligațiile și competențele acestora
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis recent un act normativ prin care sunt reglementate drepturile, obligațiile și competențele administratorului special. Potrivit legislației în vigoare (Legea nr. 503/2004, republicată, cu modificările ulterioare), societățile de asigurare/reasigurare pot intra în procedura de redresare financiară prin administrare specială, caz în care ASF desemnează o persoană (fizică sau juridică) în calitate de administrator special, care va lua toate măsurile necesare restabilirii situației financiare a societății.
MDRAP: Lista actelor administrative care pot fi transmise electronic de Fisc, aprobată prin ordin de ministru
Lista actelor administrative ce pot fi transmise electronic de organele fiscale locale a fost aprobată prin Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 3.097/2016 pentru aplicarea prevederilor art. 46 alin. (8) și art. 47 alin. (9) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ cuprinde și procedura de comunicare electronică a actelor emise de Fisc și condițiile în care aceasta se realizează.
S-a modificat ordinul ANAF privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită
În Monitorul Oficial a fost publicat recent Ordinul nr. 3.418/2016, care aduce unele modificări și completări Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită.
Proiecte aflate în dezbatere publică
Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili; Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii; Proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
Conectarea la era digitală
În 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a fost de 65%
Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populației la tehnologia informațiilor și comunicațiilor în gospodării realizate de Institutul Național de Statistică (INS), în anul 2016, aproape două din trei gospodării din România (65%) au acces la rețeaua de internet de acasă, 65,4% dintre acestea fiind localizate în mediul urban. Față de anul 2015, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 4 puncte procentuale.
În proiect, noi norme fiscale pentru sprijinirea comerțului electronic și întreprinderilor online în UE
Comisia Europeană (CE) a publicat o serie de măsuri menite să îmbunătățească mediul TVA pentru întreprinderile care desfășoară activități comerciale pe internet în UE. „Propunerile vor permite consumatorilor și întreprinderilor, în special întreprinderilor nou-înființate și IMM-urilor, să cumpere și să vândă mai ușor bunuri și servicii pe internet”, se precizează într-un comunicat al CE.
Comisia Europeană a lansat Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital
Comisia Europeană (CE), împreună cu statele membre, cu societăți, cu parteneri sociali, cu ONG-uri și cu furnizori de servicii educaționale, a lansat Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital, pentru a contribui la satisfacerea cererii mari de competențe digitale în Europa, competențe care sunt esențiale azi pe piața muncii și în societate.
Roza vânturilor
Expoziția Andy Warhol și Slovacia, la TNB
Peste 80 de lucrări ale artistului american Andy Warhol sunt expuse, până la 23 februarie 2017, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. Expoziția, intitulată Andy Warhol și Slovacia, marchează încheierea președinției rotative slovace a Consiliului Uniunii Europene. Lucrările vor fi expuse pentru prima dată în România și cuprind desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, precum și obiecte personale ale cunoscutului artist. Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă „Andy Warhol” din Medzilaborce, Slovacia, primul de acest fel în lume și, până în prezent, unic în Europa.
Filme românești la festivalul internațional dedicat scurtmetrajelor de la Istanbul
În perioada 14-21 decembrie va avea loc la Istanbul a 33-a ediție națională a Festivalului Internațional de Filme de Scurtmetraj, eveniment care marchează, totodată, și a 28-a ediție pe plan internațional, informează un comunicat emis de Institutul Cultural Român (ICR). România va participa la această ediție a festivalului cu șapte scurtmetraje, printre care se numără O faptă bună (regia Andrei Gruzsnikzki), Plan B (regia Simona Sava), Nu există-n lumea asta (regia Andreea Vălean), SPID (regia Bogdan Mureșanu), Black Friday (regia Roxana Stroe).
Lucrări semnate de artiști români consacrați, expuse la Muzeul de Artă din Cluj
Lucrări de patrimoniu semnate de nume mari ale plasticii românești pot fi admirate la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în cadrul expoziției Parfum... de colecție, al cărei vernisaj este programat miercuri, 14 decembrie, începând cu ora 18.00. Expoziția face parte din proiectul Camera Colecționarului, inițiat de Galeria Artmark, ce are ca scop cultivarea relației dintre colecționari și marile muzee de artă din țara noastră, principalul beneficiar fiind publicul. Fundația Polaris este partener al evenimentului.
Poveste de Crăciun, la Sala Polivalentă
Opera Comică pentru Copii prezintă spectacolul-mozaic Poveste de Crăciun, a cărui reprezentație este programată vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Polivalentă din București. Evenimentul, în regia lui Cristian Mihăilescu, are invitați de renume, printre care soprana Felicia Filip, Laura Bretan, câștigătoarea concursului Românii au Talent, interpreta Alina Eremia, baritonul Iordache Basalic, prim-solist al Operei Naționale din București, prim-balerinii Corina Dumitrescu și Gigel Ungureanu, dansatorul flamenco Lucas Molina, violonistul Mario Hossen, Ionel Tudor Band, Orchestra Simfonică București.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane