La început a fost cuvântul...
„Previziuni pentru viitor”
Întrucât ne aflăm la început de an, am considerat că este bine să folosesc drept titlu o remarcă a unui participant la obișnuitele talk-show-uri televizionistice. Atrag, astfel, atenția asupra modului înșelător în care pleonasmele mai marchează scrisul și vorbirea unor concetățeni. Cărui segment de timp i s-ar putea atribui conceptul de „previziune”?
Mesajul Consiliului Superior al CECCAR
2017, sub semnul acțiunilor comune, al dialogului constructiv pentru a răspunde competent noilor oportunități și provocări
Acum, la început de an, ne adresăm cititorilor revistei CECCAR Business Magazine, tuturor colegilor profesioniști contabili, cu cele mai bune gânduri, cu urarea de a obține, împreună, în 2017, rezultate tot mai bune în deplină consonanță cu angajamentul nostru unanim de a sluji interesul public.
Agenda CECCAR
Conferința Națională Extraordinară a CECCAR – optimizarea metodologiei de acordare a vizei anuale și a sistemului de cotizații
Profesioniști contabili din întreaga țară au participat săptămâna trecută la Conferința Națională Extraordinară a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, care a avut loc la Poiana Brașov. Cu această ocazie au fost aprobate o serie de modificări care vizează activitatea CECCAR, în ansamblu, precum și a membrilor.
Filiala CECCAR Bihor: O nouă generație de profesioniști contabili a depus jurământul profesional
La 12 ianuarie a.c., în sala de cursuri a Filialei CECCAR Bihor s-a desfășurat, în cadru festiv, ceremonia depunerii jurământului profesional de către cei 47 de absolvenți ai examenului de aptitudini, sesiunea noiembrie 2016. Președintele filialei, ec. Valerian Pavel Susa, i-a felicitat pe absolvenți pentru obținerea calificării de expert contabil/contabil autorizat și a subliniat semnificația jurământului profesional, aceea de asumare a angajamentului de a sluji interesul public, conferit de calificarea de expert contabil și de contabil autorizat și de calitatea de membru cu drepturi depline al CECCAR.
Direct de la sursă
Seminarul membrilor de onoare ai Academiei de Științe și Tehnici Contabile și Financiare din Franța
Așa cum am anunțat într-o ediție anterioară a publicației noastre, Academia de Științe și Tehnici Contabile și Financiare din Franța organizează, la 25 ianuarie a.c., Seminarul membrilor de onoare, întâlnire care îl va avea ca invitat special pe Jean-Marc Sauve, președintele Consiliului de Stat.
Joy Thomas: Diversitatea și incluziunea, necesitate vitală pentru întreprinderi
Într-un scurt interviu promovat de Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Joy Thomas, președinte și CEO al Institutului Contabililor Autorizați din Canada și membru al Consiliului IFAC, vorbește despre diversitate și incluziune în profesia contabilă și în mediul de afaceri.
Noi resurse de informare despre raportarea integrată
Anul trecut, IFAC a lansat, împreună cu IIRC (International Integrated Reporting Council – Consiliul Internațional pentru Raportarea Integrată), Rețeaua pentru Organisme Profesionale Contabile, care are rolul de a susține organismele profesionale în adoptarea raportării integrate, prin crearea unei comunități unde membrii și experții pot face schimb de idei, cunoștințe și resurse privind raportarea integrată.
Convergența standardelor de contabilitate – o garanție a stabilității piețelor și a protecției investitorilor
Într-o declarație recentă, Mary J. White, care va preda noii administrații funcția de conducere a Comisiei de Valori Mobiliare și Burse din Statele Unite (SEC), încurajează FASB (Consiliul pentru Standarde de Contabilitate Financiară din SUA) și IASB (Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate) să își continue colaborarea.
BNR menține dobânda-cheie la 1,75% pe an
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, în cea mai recentă ședință, următoarele: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Patru inițiative la nivelul UE pentru impulsionarea sectorului serviciilor
Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, un pachet ambițios și echilibrat de măsuri care vor facilita, pentru întreprinderi și profesioniști, furnizarea de servicii către o bază de clienți potențiali din UE ce conține 500 de milioane de persoane. Potrivit reprezentanților CE, imprimarea unui nou impuls sectorului serviciilor va aduce beneficii clienților, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și întreprinderilor, generând, totodată, creștere economică în Europa.
Un nou organism: Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a decis, prin ordin de ministru, înființarea Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat. Viitorul organism va avea ca scop consolidarea parteneriatului cu mediul privat și aprobarea programelor și măsurilor de stimulare a mediului de afaceri din România.
Principiile proiectului Legii prevenției, analizate de Guvern
Principiile și mecanismul de funcționare care vor sta la baza proiectului Legii prevenției au fost prezentate spre analiză membrilor Guvernului de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu. „Componenta de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri, iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma.”
Românii vor avea mai multe zile libere în 2017
Românii vor avea 14 zile libere în 2017, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost stabilite zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului, informează News.ro. Potrivit Codului muncii, zilele nelucrătoare în 2017 sunt: 1 ianuarie (duminică) și 2 ianuarie (luni), 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române, 16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – prima și a doua zi de Paști, 1 mai (luni) – Ziua Muncii, 1 iunie (joi) – Ziua Copilului, 4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (joi) – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României, 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – prima și a doua zi de Crăciun.
2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România
Ministerul Educației Naționale și Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) vor derula programul național 2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România. Desfășurarea acestei campanii de informare și conștientizare privind rolul învățământului profesional și tehnic, dar și a învățământului dual a fost aprobată prin ordin al ministrului de resort.
Noi standarde și indicatori de performanță în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a școlilor doctorale, pe domenii
Prin ordin al ministrului Educației Naționale a fost aprobată metodologia privind autorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a școlilor doctorale, pe domenii. Actul normativ are la bază cele trei domenii de asigurare a calității – capacitatea instituțională, eficacitatea educațională și managementul calității – în raport cu care sunt definite standardele, standardele de referință și indicatorii de performanță care trebuie îndepliniți de o școală doctorală pentru a putea funcționa.
Acces mai rapid și mai simplu la medicamente gratuite și compensate
Persoanele care suferă de afecțiuni grave – precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. – vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat, prin hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.
Conectarea la era digitală
Studiu EY: Amenințările privind securitatea cibernetică a companiilor, în creștere la nivel mondial
Organizațiile globale sunt mai încrezătoare ca oricând în capacitatea lor de a prevedea și de a rezista unui atac cibernetic sofisticat, dar nu dispun de investițiile și planurile de revenire în cazul unui atac, în condițiile înmulțirii tipurilor de amenințări informatice, se arată în raportul anual EY privind securitatea informațiilor (GISS) – Path to cyber resilience: Sense, resist, react, dat recent publicității.
Mașinile Uber pot fi comandate direct din Google Maps
Google Maps adaugă o nouă funcție aplicației, alături de rezervările la restaurante sau hoteluri, disponibile în unele regiuni ale lumii, Google Maps va oferi utilizatorilor și mijloacele necesare ajungerii la destinația dorită, informează News.ro. Astfel, utilizatorii care caută o destinație anume în Google Maps pot acum să-și comande un Uber, direct din aplicație, pentru a ajunge la destinația dorită.
Semnal editorial
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită
În vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale și pregătirea tehnică și deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen național, CECCAR asigură accesul pe piața serviciilor contabile și conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialiști care posedă un înalt nivel de competență profesională și conduită etică.
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obținerii calității de expert contabil și de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaților cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, și anume Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.
Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)
Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roșie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaționale de Raportare Financiară.
Roza vânturilor
Teatru românesc la București, Iași și Chișinău
Trei spectacole prezentate pe scena Naționalului bucureștean vor deschide cea de-a patra ediție a Turneului Teatru românesc la București, Iași și Chișinău. Reprezentațiile vor avea loc la Sala Studio a Teatrului Național „I. L. Caragiale”, în zilele de 20, 21 și 22 ianuarie, de la ora 19.00.
Prim-plan decizional
Formularul 088 va fi eliminat de la 1 februarie
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA și a decis renunțarea la acesta. Demersul are loc în contextul în care unul dintre obiectivele declarate ale Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor.
Comentariul ediției
Construcția bugetară – moment al adevărului economico-financiar
Incontestabil, experții contabili și contabilii autorizați au, comparativ cu cei de alte profesii, marele avantaj că știu exact despre ce este vorba în materie de „construcție” a bugetului la scară națională, că nu trebuie să li se explice conținutul noțiunii de buget general consolidat. Din această perspectivă le este și mai lesne să identifice abordările inadecvate, de pe poziții de partizanat politic, și să-și concentreze atenția asupra unor teme de fond.
Eveniment
Ziua Culturii Naționale
Aula Academiei Române, martoră a unor mari momente de istorie, găzduiește – începând cu anul 2010 – principala manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale. Instituirea acestei Zile, cu ample rezonanțe în conștiința fiecărui român, a avut o motivație care se înscrie organic în modul în care se cer promovate, în toate cazurile, tradițiile noastre naționale, omagierea personalităților de primă dimensiune ale istoriei poporului român.
Cariere. Drumul spre performanță
Calitatea profesională, comportamentul etic – suportul bunei reputații în relațiile cu membrii CECCAR și cu clienții
Interviu cu prof. univ. dr. Costel Istrate, președintele Filialei CECCAR Iași Alexandra Rizea: Așa cum au atestat interviurile publicate la această rubrică, cititorii noștri sunt interesați să cunoască evoluțiile profesionale ale celor care îndeplinesc funcții de răspundere în organizațiile ...
Au început înscrierile pentru programul EY Express – acceleratorul de carieră pentru piața de muncă a viitorului
EY a conceput și a demarat un program educativ inovator – un accelerator de carieră – care antrenează competențele ce vor fi necesare în piața muncii în viitorul apropiat. Creat pentru studenții de anul al III-lea, masteranzii și absolvenții cu background tehnic, IT și de business, programul EY Express se va desfășura în perioada 13-17 martie, la biroul EY din București.
Audit Finans – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Vrancea
Un citat motivațional folosit la cursurile de vânzări spune „Nu te aștepta să ai rezultate diferite făcând mereu același lucru!”. AUDIT FINANS a adaptat citatul astfel: „Rezultatele bune obținute de fiecare dată confirmă lucrul bine făcut!”. AUDIT FINANS SRL din municipiul Adjud, județul Vrancea, a luat ființă în anul 2005, ca răspuns la nevoia pieței locale de servicii de contabilitate prestate cu profesionalism.
Expertiza și auditul afacerilor
Contabilitatea reorganizării sub formă de fuziune prin absorbție realizată între societăți care aplică reglementări contabile diferite – partea a II-a –
Reorganizarea sub formă de fuziune prin absorbție se reflectă în contabilitate în funcție de reglementările contabile pe care le aplică societățile care sunt implicate în aceasta. Astfel, în cazul societăților care aplică IFRS, la contabilizarea fuziunii se ține cont de Reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.286/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
IFRS pentru întreprinderi mici și mijlocii
Armonizarea reglementărilor contabile din Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IAS/IFRS) cu directivele europene se realizează prin implicarea organismelor și instituțiilor profesionale precum Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB), Federația Internațională a Contabililor (IFAC) și Federația Experților Contabili Europeni (FEE).
Studiu: 42% dintre IMM-urile din România au avut, în 2016, o pagină de internet
Mai puțin de jumătate dintre IMM-urile din România (42%) au o pagină de internet, relevă o analiză realizată de agenția de marketing Perceptum, preluată de News.ro. Studiul mai relevă că numai 12 din 100 de firme românești cu peste 10 angajați și-au făcut publicitate prin intermediul internetului în 2016, ceea ce plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul promovarea afacerilor în mediul online.
Facilități de creditare pentru IMM-uri
IMM-urile beneficiază, de săptămâna trecută, de un nou instrument de garantare prin intermediul căruia le este facilitat accesul la credite – atât pentru susținerea activității curente, cât și pentru realizarea proiectelor de investiții – prin semnarea, de către OTP Bank România și EximBank, a acordului Plafon de Garantare IMM.
Curier legislativ
Modificarea și completarea Codului fiscal
Guvernul a modificat și completat Codul fiscal, printr-o ordonanță de urgență, în scopul implementării măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017. Setul de măsuri introduse prin actul normativ vizează susținerea mediului de afaceri, prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor, precum și prin stimularea activității de inovare, cercetare și dezvoltare.
Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, publicată în Monitorul Oficial
Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial nr. 15/06.01.2017. Prevederile Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial (n. red. – 1 februarie).
Noi reguli pentru scutirea de impozit pe veniturile din salariile programatorilor
De la 1 februarie se vor aplica noi reguli pentru scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de programatori în sensul că a fost eliminată obligația ca firma la care lucrează aceștia să obțină un venit anual din activitatea de creație de programe pentru calculator de cel puțin 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat.
ANAF a actualizat procedura de înregistrare a acordurilor încheiate de angajatorii nerezidenți
Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat, prin ordin al președintelui ANAF, procedura de înregistrare a acordurilor încheiate de angajatorii nerezidenți, ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Pensionarii vor avea venituri mai mari
Legea nr. 2/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care sunt eliminate plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate pensiile și impozitul pe venit de 16% pentru cele sub 2.000 lei, a fost promulgată, săptămâna trecută, prin decret prezidențial, și publicată în Monitorul Oficial (nr. 36/12.01.2017).
ANAF: Procedura de înregistrare a persoanelor impozabile pentru aplicarea unor regimuri speciale și pentru declararea TVA
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.737/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune, precum și pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314 și art. 315 din Codul fiscal, în situația în care România este stat membru de înregistrare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 25/10.01.2017 și înlocuiește ordinul anterior în care era prevăzută această procedură.
Breviar statistic
INS a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economică din trimestrul III 2016, de la 4,4% la 4,3%
Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în ușoară scădere estimările publicate la începutul lunii decembrie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul al treilea al anului 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015, atât pe serie brută, cât și ajustată la influența factorilor sezonieri, dar a menținut la 0,6% rata de creștere față de trimestrul precedent, informează News.ro.
Balanța de plăți și datoria externă la 30 noiembrie 2016
În perioada ianuarie-noiembrie 2016, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,441 miliarde de euro, comparativ cu 1,237 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2015, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Serviciile către companii au urcat cu 10% în noiembrie 2016
Afacerile din sectorul serviciilor prestate în principal către companii au crescut, în a 11-a lună din 2016, cu 10% față de aceeași lună a anului anterior, ritm similar celui din octombrie, susținute în special de cererea de servicii IT și de transport, arată datele publicate, săptămâna trecută, de Institutul Național de Statistică (INS), citate de News.ro.
Rata anuală a inflației, minus 0,5% în decembrie 2016
În decembrie 2016, rata anuală a prețurilor de consum a fost de -0,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Datele INS, citate de News.ro, arată că prețurile de consum au crescut în ultima lună a anului anterior, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna noiembrie.
ANAF a colectat, în 2016, cu 2,6 miliarde de lei mai mult decât în 2015
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, potrivit datelor provizorii centralizate până în prezent, a colectat, în 2016, venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei mai mult decât în 2015 și cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare, în timp ce programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016 a fost îndeplinit în proporție de 99,8%, potrivit unui comunicat al instituției.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane